STIHIJA

VIDEO: OGROMNI POŽAR U TVORNICI IZOLACIJSKOG MATERIJALA U OKOLICI LJUBLJANE Na teren izašlo više stotina vatrogasaca, odjekivale detonacije

 
 Nihad Šehić / Facebook

Više od 250 vatrogasaca u četvrtak navečer bori se s ogromnim požarom koji je zahvatio pogone tvornice Fragmat u mjestu Podskrajnik pored gradića Cerknice u okolici Ljubljane. Riječ je o tvrtki koja se bavi proizvodnjom izolacijskog materijala, a s obzirom na veliki stup dima koji se izdiže iznad požarišta i opasnosti od eksplozija, lokalne vlasti su svim mještanima u nekoliko sela u blizini tvornice naredili da ne izlaze iz kuća te da zatvore prozore.

Na više cesta su postavljene blokade, a zbog sigurnosnih je razloga evakuirana jedna benzinska postaja.

Kako javlja 24ur, prva dojava o požaru stigla je oko 20.15h, a prema tvornici je odmah upućen veći broj vatrogasaca. Na snimkama koje su objavljene na društvenim mrežama čuju se detonacije.

- Vatrogasci se još uvijek bore sa stihijom, a policija je zbog sigurnosti blokirala šire područje. Ljudima koji žive u blizini ponovno savjetujemo da zatvore prozore i da se ne zadržavaju na otvorenom kao i da se nipošto ne približavaju požarištu, stoji u priopćenju ljubljanske policijske uprave.

Na teren su stigli i ljudi iz slovenske Agencije za okoliš, Nacionalnog instituta za javno zdravstvo, a stigla su i dva mobilna laboratorija kako bi se utvrdilo kolika opasnost prijeti od eventualnih otrovnih kemikalija.

- Još ćemo vidjeti treba li uvoditi kakve dodatne mjere, ali učinili smo ono što se prvo mora obaviti u ovakvim situacijama, a to je da pozovemo ljude da ostanu u kućama. Moramo vidjeti s odgovornim ljudima u tvrtki što točno imaju u pogonima kako bismo znali kakve su dodatne mjere potrebne. U ovom trenutku nitko ne zna što nas očekuje, rekao je ravnatelj slovenske Civilne zaštite Srečko Šestan.

U međuvremenu je stigla informacija da je u kasnim večernjim satima vatra stavljena pod nadzor, a po prvim podacima, iz zasad nejasnih razloga buknuo je jedan od glavnih strojeva u proizvodnom pogonu. Vatra se proširila i zahvatila uskladišteni stiropor. Ozlijeđenih, po dosadašnjim podacima, nije bilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:15