ČELNICI EU NA GRANICI

FOTO: PLENKOVIĆ PRELETIO IZNAD GRANICE PRED KOJOM SU TISUĆE MIGRANTA, OBJAVIO JE FOTOGRAFIJE IZ HELIKOPTERA 'Grčka je sada štit i jamac stabilnosti'

Predsjednik Vlade Andrej Plenković zajedno s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom, predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom te predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem obišao je grčko-tursku kopnenu granicu na kojoj se po podacima UN-a nalazi 13.000 migranata koji pokušavaju prijeći u EU iz Turske
Andrej Plenković i Davor Božinović u preletu grčko-turske granice
 Twitter: Andrej Plenković

Europska unija i sve članice pojedinačno podržavaju i solidarne su s Grčkom, zemljom suočenoj s valom ilegalnih migracija, izjavio je u utorak hrvatski premijer Andrej Plenković u Kastaniesu blizu grčko-turske granice.

Plenković, predsjedavajući Vijećem EU, zajedno s grčkim premijerom Kiriakosom Micotakisom, predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem obišao je grčko-tursku kopnenu granicu u utorak.

Ondje su stigli kako bi podržali Grčku s obzirom na napore koje poduzima u zaštiti svoje, ujedno i vanjske granice EU sprečavajući nezakonite migracije.

"Poslali smo poruku da će EU i sve članice podržati i biti solidarne s Grčkom", kazao je.

Europski čelnici helikopterom su nadlijetali granično područje kako bi vidjeli stanje na terenu. S njima je bio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji će sutra predsjedati izvanrednim sastankom ministara unutarnjih poslova EU na tu temu.

Grčka vojska, policija i premijer Micotakis izvijestili su ih o tome što se sve čini u zaštiti granice.

"Važno je da Grčka sa svojim sigurnosnim snagama spriječi eventualni novi val nezakonitih migracija", rekao je Plenković koji je s kolegama i pješice obišao barikade grčke policije.

Kazao je da Grčkoj slijedi potpora Frontexa i posebnog tima za brze intervencije na granici, ali i odgovarajuća financijska sredstva za to.

Plenković je ustvrdio da je situacija je slična onoj 2015. i 2016., ali s jednom ključnom razlikom. "Ova grčka vlada za razliku od bivše vlade drži svoju granicu i kontrolira je", kazao je Plenković.

U Grčkoj je sada na vlasti konzervativna Nova demokracija, članica Europske pučke stranke kojoj pripada i HDZ, a u vrijeme migrantske krize za grčkim kormilom bio je ljevičar Aleksis Cipras.

"Smatram nakon današnjeg brifinga da će premijer Micotakis i grčke vlasti čuvati svoju granicu", zaključio je Plenković.

Vrh EU okupio se u Kastaniesu u trenutku kada je Europska unija sve zabrinutija zbog dolaska tisuća migranata na grčku granicu, pošto je Turska objavila da je "otvorila vrata" izbjeglicama nakon smrti desetaka turskih vojnika u zračnim bombardiranjima režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada na sjeveru Sirije.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u ponedjeljak da je odbio europsku pomoć vrijednu milijardu eura za prihvat migranata u Turskoj jer EU ne želi "dijeliti teret" s Turskom.

-----------------------------------------

NOVO 14:45 "Šaljemo jasnu poruku da migranti izbjeglice ne mogu biti korišteni kao pijuni u geopolitičkoj igri. Oni su žrtve ovakvih politika i to je pristup koji ne može biti prihvatljiv. Ako Europa želi zaštiti građane mora biti u mogućnosti zaštiti svoje granice i upravo to mi radimo. U isto vrijeme to ne možemo sami. Cijeli smisao Frontexa je dijeliti taj teret zaštite europskih granica i bili bismo zahvalni na svoj mogućoj potpori insinuacija EU.

Činjenica da smo uspjeli zaštiti granice i ograničiti priljev migranta to ne znači da ne treba doći do konačnog kompromisa u pogledu politika za azile. To je nešto što nas dugo muči. Mogu biti malo provokativan i odvažan i mogu reći da od prošle krize nismo najbolje iskoristili vrijeme da ovome pristupimo na učinkovit način.

Vrijeme je da to učinimo, pokažemo učinkovito dijeljenje tereta po pitanju ovog problema. Iskreno, ne možemo dopustiti da neke zemlje prolaze bez preuzimanja ikakve odgovornosti dok druge zemlje koje su zbog svojeg geografskog položaja izložene najvećem teretu. Znam da postoje zanimljive ideje koje dolaze od komisije i zainteresirani smo da konačan pronađemo jedno rješenje", kazao je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis.

-----------------------------------------

14:42 "Želim pohvaliti Kyriakosa što je promijenio politiku Grčke kada je riječ o zaštiti granica, nije dopustio ilegalne migracije na njezinom teritoriju. Grčka je sada štit, vanjska granica EU i jamac stabilnosti za europski kontinent. Govorim to kao premijer jedne od zemalja koja je na migracijskoj ruti. U našem je interesu da grčka granica ostane neporozna.

Sa mnom je i moj ministar unutarnjih poslova koji će sutra predsjedati izvanrednom sjednicom ministara unutarnjih poslova EU. To je signal da kanimo poslati prave poruke podrške uz ovu podršku Frontexa.

Poslat ćemo poruku i Turskoj da dobri odnosi između nje i EU ovise o obje strane. Pokušat ćemo naći diplomatsko i političko rješenje koje će deeskalirati situaciju koju smo upravo vidjeli", kazao je premijer Andrej Plenković.

"Predani smo na svim razinama da riješimo ovu situaciju i da se ne ponovi ono što smo vidjeli 2015. godine. Iz toga trebamo učiti, ostati skupa, držati liniju i pomoći Grčkoj vladi", kazao je premijer.

-----------------------------------------

14:36 David Sassoli, predsjednik Europskog parlamenta, kazao je da je potrebno osnaživanje zajedničke politike u pogledu europskih migracija.

"Šokira me činjenice da toliko Vlada nisu svjesne ovog problema. Oni koji dolaze u Grčku dolaze i u Europu. Oni koji dolaze na granicu sa Španjolskom dolaze u Europu i moramo imati zajedničku migrantsku politiku i dijeliti odgovornost. Vijeće, Komisija i parlament, njihova prisutnost ovdje danas znači sljedeće - Europa se mora nositi s mogućnošću zajedničke migrantske politike, to nam je potrebno. Turska mora poštivati sporazum, moramo se vratiti u Bruxelles i tamo moramo donijeti zajedničku migrantsku politiku. To građani svih država EU traže od nas", kazao je.

"Europske vlade moraju činiti više nego do sada. Prečesto se događa da politike nekih europskih Vlada se temelje ne na velikodušnosti nego vlastitim interesima. Europa zaslužuje bolje od toga i na taj način možemo poštovati predanost koju pokazuju grčki građani", kazao je.

---------------------------------------

14:33 "Važno mi je biti ovdje s vama i poručiti vam da su grčke granice i naše granice. Grčke granice su i europske granice i stojim uz vas kao Europljanka. Želim izraziti suosjećanje migrantima koji su ubačeni u očajničku situaciju kroz lažna obećanja. ovdje smo kako bismo poslali jasnu poruku europske solidarnosti i potporu Grčkoj. Prioritet je da na granicama red nastavlja biti uspostavljen, pružat ćemo i dalje svu operativnu potporu grčkim vlastima. Frontex je spreman poslati na granicu svoj tim, jedan brod i šest patrolnih brodova, tri helikoptera, jednu letjelicu, 100 službenika na granice, termovizijske kamere. 700 milijuna eura smo spremni izdvojiti za pomoć Grčkoj u obrani granice. To će se iskoristiti za uspostavu infrastrukture. Poslat ćemo Frontexove snage na kopnenu i morsku granicu", kazala je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

"Turska nije naš neprijatelj, a ljudi nisu sredstvo za postizanje cilja. Zahvaljujem Grčkoj što je naš glavni partner i što je naš štit u ovim vremenima", dodala je.

------------------------------------

14:28 Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća, kazao je da su grčke granice vanjske granice Europe te da prisutnost svih predstavnika šalje snažnu poruku.

"Smatramo da je zaštita granica od ključne važnosti i ključno je djelovati na proporcionalan način i pokazati poštovanje za ljudsko dostojanstvo, međunarodno pravo i mi vjerujemo u ono što radite jer znamo da iako je zadatak težak i složen da je važno da kao Europa zaštitimo granice ali i poštujemo međunarodno pravo i ljudska prava.

Spomenuli ste mnoge važne teme, mi imamo sporazum s Turskom o migracijama te je važno provoditi ovaj sporazum i tao ćemo na europskoj razini nastaviti jamčiti provedu sporazuma, ali očekujemo od Turske strane da će poštovati ono što je obećala u okviru sporazuma.

Što se tiče Sirije, važno je uložiti sve napore da se nađe političko i diplomatsko rješenje i zato podupiremo sve napore od strane UN-a kako bi se dalo više mogućnosti za ostvarivanje napretka na ovom području. Ovo je tragedija za brojen ljude i važno je dati pozitivniju perspektivu za budućnost. Danas je visoki predstavnik Borell u Ankari, izražava snažnu europsku potporu, u srijedu se sastajemo s europskim ministrima unutarnjih poslova, a u petak u Hrvatskoj s ministrima vanjskih poslova.

To znači da djelujemo zajedno i da ćemo nastaviti sa svim EU institucijama raditi kako bismo pokazali da smo sposobni zaštiti granice i pokazati jedinstvo", kazao je.

----------------------------------------

14:24 "Danas je Europa podbacila u pronalasku sveobuhvatnog rješenja za ovaj problem. Neki žele skrenuti pogled i prepustiti to pitanje drugim državama, ali vaša prisutnost ovdje je dokaz tomu da će se to promijeniti. Zahvaljujem europskim liderima na pomoći.

Veoma sam optimističan. Turska može pomoći u rješavanju ovog pitanja i treba potporu Europe, ali ne unutar ovih okolnosti. Grčka i Europa ne smiju biti ucjenjivani, a ako budu tako će i reagirati. O našim granicama nema pregovora. To je nešto što odbijamo. Spremni smo odgovoriti na sve prijetnje", kazao je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis.

---------------------------------------

Vodeći europski dužnosnici, među njima i hrvatski premijer Andrej Plenković, danas su u posjetu grčko-turskoj granici na kojoj se po podacima UN-a nalazi 13.000 migranata koji pokušavaju prijeći u EU iz Turske.

screenshot Europska komisija
Andrej Plenković

Na granici su i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i Europskog parlamenta David Sassoli, kako bi procijenili situaciju na terenu, kao i Plenković kao premijer zemlje predsjedavajuće Vijećem EU-a te hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Uz obilazak granice oni su se sastali s grčkim premijerom Kiriakosom Micotakisom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:35