UARS PAO NA ZEMLJU

VIDEO Pogledajte amaterske snimke pada satelita! NASA: Ne kradite dijelove, oni su naše vlasništvo

 arhiva

ZAGREB - Ostaci NASA-ina satelita UARS pali su u subotu rano ujutro na Zemlju, ali Američka svemirska agencija još uvijek ne može locirati mjesta njihova pada.

Prema nepotvrđenim informacijama na društvenoj mreži Twitter, krhotine satelita mogle su pasti blizu Calagaryja u Kanadi. No, i neki očevici s Havaja tvrde kako su vidjeli dva komada razbijenog satelita. - Izgledalo je poput kometa, ali je dimilo. Mogao bih se kladiti da su završili u Pacifiku, takva je bila putanja - izjavio je za CNN Robert Jeffcoat s Havaja.

Dok pokušavaju otkriti mjesta gdje su pali dijelovi satelita, predstavnici NASA-e upozoravaju potencijalne nalaznike komada svemirske letjelice da ih ne diraju nego da o tome obavijeste lokalne vlasti. Prema pravilima Outer Space Treaty iz 1967. godine američka vlada zadržava pravo vlasništva nad olupinama svojih letjelica te ima pravo tražiti povratak komada satelita od svakog nalaznika.

NASA-in satelit UARS (Upper Atmosphere Research Satellite) lansiran je 1991. godine s ciljem istraživanjima ozonskog omotača. Dug oko 10,5 metara i visok 4,5 metara te težak oko 6,5 tona, dakle veličine autobusa, uspješno je obavljao svoju istraživačku misiju sve dok 2005. godine ostao je bez goriva. Stoga je posljednjih godina predstavljao samo jedan od brojnih komada svemirskog smeća.

UARS se prilikom ulaska u atmosferu raspao i izgorio, no NASA smatra kako je barem 26 manjih komada ukupne težine od oko 530 kilograma ”preživjelo” i palo na Zemlju. Ipak, šanse da poneki zalutali komad letjelice pogodi nekoga pojedinca procijenjene su kao izuzetno na 1 prema 3200. Usporedbe radi, kada je 1979. godine 75 tona teška američka svemirska postaja Skylab pala na Zemlju, taj je rizik iznosio 1 prema 152. Ostaci Skylaba naposljetku su pali u Zapadnoj Australiji.

Pad ostataka satelita i raketa na Zemlju nije ništa novo pa je tako samo prošle godine u atmosferi zabilježeno 400 komadića svemirskog smeća.

Od 1957. godine, kada je lansiran Sputnik 1, u svemir je lansirano više od 6000 satelita, od kojih je 3000 i sada u funkciji. No, to je rezultiralo i stvaranjem velikih količina svemirskog smeća, najčešće ostataka satelita i raketa. Stručnjaci procjenjuju kako oko Zemlje kruži oko 10 milijuna komada svemirskog smeća, od čega NASA kontinuirano prati 18.000 većih koje postaju ozbiljna prijetnja oko 250 milijardi dolara vrijednom tržištu svemirskih usluga koje uključuje slanje TV signala, vremenske prognoze, međunarodne telefonske veze i GPS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:23