OTKRIVENA AMERIČKA TAJNA

VIDEO Pogledajte PRVE SNIMKE CIA-ina zatvora u Bukureštu: Ovdje su mučeni najopasniji teroristi

Zgradu danas koristi Nacionalni ured za povjerljive informacije u kojem se spremaju tajne iz NATO-a i EU

BUKUREŠT - U sjevernom dijelu Bukurešta, u prometnoj četvrti svega nekoliko minuta od centra rumunjskog glavnog grada, nalazi se tajna koju je rumunjska vlada godinama skrivala.

Naime, američka CIA koristila je vladinu zgradu, kodnog imena 'Jarka svjetlost' (Bright Light) kao privremeni zatvor za neke od svojih najopasnih pritvorenika. Unutra je držan član Al Qa'ide Khalid Sheik Mohammad, idejni začetnik napada na WTC 11. rujna, te brojni drugi teroristički operativci prije nego što su 2006. prebačeni u zatvor u Guantanamo Bayju, potvrdio je nekadašnji američki tajni agent koji je bio upoznat s lokacijom i zbibanjima unutar zatvora.

O postojanju CIA-inog zatvora u Rumunjskoj mnogo se puta pisalo, no njegova lokacija nikada nije objavljena u javnosti sve do zajedničke istrage novinske agencije Associated Press i njemačke javne televizije ARD Panorama. Organizacije su locirale nekadašnji zatvor te saznale šokantne detalje o instituciji gdje su vrlo često provođene najstrašnije metode ispitivanja. ARD bi trebao emisiju o CIA-inom zatvoru emitirati danas, u četvrtak 8. prosinca.

Rumunjski je zatvor bio dio mreže takozvanih 'crnih lokacija' kojima je upravljala CIA - poznati su zatvori na Tajlandu, Litvi i Poljskoj. Svi su zatvori zatvoreni u svibnju 2006. godine, a CIA-in je program pritvaranja i ispitivanja okončan 2009.

Za razliku CIA-ini lokacija u litvanskom ruralnom području ili onih skrivenih u vojnom kompleksu poljske vojske, rumunjski se zatvor nije nalazio na izoliranom području. Bio je skriven na najvidljivijem mjestu, svega nekoliko četvrti dalje od glavne ulice.

Zgradu danas koristi Nacionalni ured za povjerljive informacije (National Registry Office for Classified Information, ORNISS). U njemu se spremaju povjerljive informacije iz NATO-a i EU. Bivši je tajni agent u svome svjedočenju detaljno opisao i zatvor na spomenutoj lokaciji kao i identificrao fotografije zgrade.

Adrian Camarasan, viši čelnik ORNISS-a, potvrdio je kako je podrum zgrade jedna od najsigurniji prostorija u Rumunjskoj, no demantirao je da su Amerikanci ikada koristile zgradu. U CIA-i su također odbili komentirati navode o zatvoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 11:30