NELJUDSKI TRETMAN

ŠOKANTNI REZULTATI ISTRAGE Američki vojni liječnici pod pritiskom CIA-e mučili teroriste

Od liječnika je traženo da sve podrede poslu prikupljanja obavještajnih podataka

Američki vojni doktori i psiholozi sudjelovali su u mučenju osumnjičenika za terorizam, a to su činili pod pritiskom CIA-e i američkog Pentagona, pokazala je dvogodišnja istraga o ponašanju američkih liječnika u zatvorima.

Istraživanje instituta za etičko ponašanje u medicini IMAP i Otvorenog društva pokazalo je, prenosi Guardian, da su nakon napada 11. rujna zdravstveni djelatnici koji su angažirani u vojnim i obavještajnim službama "sudjelovali u surovim, neljudskim i ponižavajućim tretmanima i mučenjima zatvorenika". Također, pokazalo se i da su kršili temeljno načelo Hipokratove zakletve i da nisu pružali medicinsku pomoć onima koji su to trebali.

Izvješće tvrdi kako je ovakvo ponašanje bilo poticano od ministarstva obrane i CIA-e koji su od liječnika tražili da sve podrede poslu prikupljanja obavještajnih podataka. Liječnici i su bili nazočni cijelo vrijeme tijekom mučenja zatvorenika, sudjelovali su u prisilnom hranjenju onih koji su štrajkali glađu, što je u suprotnosti s pravilom Američkog udruženja liječnika. Također, psiholozi su redovito sudjelovali u ispitivanju zatvorenika. Medicinsko osoblje CIA-e bilo je ključno u donosenju odluke o prihvatljivosti metoda ispitivanja poput simuliranja utapanja (wateboarding) i prisilnog držanja budnim zatvorenika jer su minstarstvu pravosuđa te metode opisali kao "medicinski prihvatljive".

"Ako obučete unifromu, to ne znači da možete zaboraviti na temeljne principe medicinske profesije", rekao je čelnik IMAP-a David Rothman komentirajući rezultate istrage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 11:25