NEVJEROJATAN POTHVAT

VIDEO Pogledajte snimke skoka s ruba svemira! Felix: 'Samo sam se želio vratiti živ!'

Austrijski avanturist Felix Baumgartner u nedjelju je probio zvučni zid skokom "s ruba svemira" s visine od čak 39 kilometara, kojim je oborio rekorde u najvećoj brzini, u skakanju s najveće visine i u najduljem slobodnom padu.

Baumgartner je oborio tri utvrđena svjetska rekorda prema preliminarnim rezultatima, koje je nekoliko sati nakon tog nadzvučnog skoka, u Roswellu, na konferenciji za novinare objavio član Međunarodnog aeronautičkog saveza (FAI) Brian Utley.

Osim što je postao prvi čovjek koji je skočio s najviše nadmorske visine od 39,045 metara i postigao najveću brzinu u slobodnom padu od 1,342 kilometra na sat ili 1,24 maha, taj 43-godišnji pustolov ostvario je i najdulji slobodan pad od 36,529 metara.

Baumgartner se do stratosfere, sloja zemljine atmosfere, penjao oko dva i pol sata u kapsuli pričvršćenoj na helijski balon, viši od Eiffelova tornja, napravljen od posebnog materijala, deset puta tanjeg od plastične vrećice.

Povratak na Zemlju trajao je ukupno deset minuta. Odjeven u posebno odijelo pod tlakom, Baumgartner je u vrtoglavom slobodnom padu proveo četiri minute i 20 sekundi nakon čega je otvorio padobran i sigurno sletio nešto istočnije od Roswella u Novom Meksiku, gdje su mu se pridružili članovi njegovog tima i obitelji.

- Katkad morate otići jako visoko kako biste shvatili koliko smo mali - rekao je prije skoka Baumgartner, koji se za taj pothvat pripremao pet godina.

Nakon povijesnog skoka, koji je preko interneta pratilo više od osam milijuna ljudi, Baumgartner je rekao kako nije osjetio da je probio zvučni zid, ali je osjećao veliki pritisak.

Novinarima je kazao kako je prije skoka prestao razmišljati o rušenju rekorda te dodao kako je znao da njegov pothvat gleda cijeli svijet, no da bi volio da su svi mogli vidjeti ono što i on.

- Ne bih mogao uspjeti bez svog tima. Kad stojite na vrhu svijeta postanete vrlo skromni i ne razmišljate o obaranju rekorda. Jedina stvar koju želite je da se vratite živi. Mislio sam na svoju obitelj, prijatelje, sve te ljude tamo dole, i da ne želim da me oni vide kako umirem. Samo sam mislio 'molim te Bože, nemoj me iznevjeriti'.

- Pripremao sam se za ovo sedam godina. Čak i na ovakav dan, kada sve počne dobro, može doći do pogreške. Sve ste pripremili, a onda mislite da morate sve prekinuti jer vam se dogodio kvar sa vizirom na kacigi. Ali sam ipak odlučio skočiti i to je bila dobra odluka. Povremeno sam osećao da sam u stvarnoj nevolji, no znao sam da ću ako prekinem pad, ostati živ, ali neću probiti zvučni zid. Zato sam uspio - rekao je.

- Najuzbudljivi trenutak je bio kad sam stajao na vrhu svijeta, a najljepši je bio kada sam sletio živ - zaključio je Baumgartner.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2023 05:01