TRAGEDIJA U MOSKVI

VIDEO: PROCURILA SNIMKA SLIJETANJA RUSKOG AVIONA SMRTI Posada prizemljila zrakoplov iz drugog pokušaja: 'Poskakivao je poput skakavca'

 
 REUTERS

Četrdeset i jedna osoba poginula je u nedjelju u stravičnoj nesreći ruskog putničkog zrakoplova koji je ubrzo nakon polijetanja morao prinudno sletjeti u moskovsku zračnu luku Šeremetjevo.

Ruski putnički zrakoplov Suhoj Superjet-100 sa 73 putnika i pet članova posade poletio je sa Šeremetjeva za Murmansk, ali je ubrzo nakon polijetanja zatražio odobrenje procedure hitnog slijetanja zbog požara.

Na snimkama nadzornih kamera može se vidjeti kako je posada uspjela prizemljiti zrakoplov tek iz drugog pokušaja. Tijekom prvog pokušaja slijetanja avion se samo odbio od piste, a u drugom dodiru s tlom se zapalio.

Prve vijesti govorile su samo o ozlijeđenima. Kasnije se broj žrtava penjao, da bi ruski mediji, navodeći istražno povjerenstvo, objavili da je 41 osoba poginula, a da ih je 37 preživjelo.

"Imali smo grubo slijetanje. Skoro smo izgubili svijest od straha. Avion je poskakivao poput skakavca i već je na tlu počeo gorjeti", rekao je jedan od putnika zrakoplova smrti.

Video snimke objavljene na društvenim mrežama pokazuju avion u plamenu. Odmah po slijetanju, putnici su evakuirani toboganom.

Uzrok požara još se ne zna, ali se špekulira o udaru munje. Nije jasno je li u avionu već u zraku izbio požar.

"Strašan je požar izbio po slijetanju, a vatrogasci su vrlo brzo stigli na mjesto nesreće", izjavio je očevidac, što se poklapa s izvještajima ruskih medija koji kažu da su vatrogasci na pistu stigli za dvije minute.

Drugi očevidac, koji je na pisti čekao da njegov zrakoplov poleti, potvrđuje da su vatrogasci ekspresno stigli na mjesto nesreće.

"Odmah su krenuli s gašenjem požara. Nisu paničarili. Zrakoplov se zaustavio vrlo blizu drugog aviona koji je čekao na pisti. Izgledalo mi je kao da ih je dijelilo samo 50-ak metara", opisao je svjedok nesreće.

Agencija Interfax, navodeći anonimni izvor, objavila je da je avion sletio s punim rezervoarima goriva jer je bilo opasno izvesti manevar pražnjenja iznad Moskve.

Ubrzo nakon nesreće rusko ministarstvo prometa pokrenulo je istragu.

Kako su pobjegli preživjeli?

Mihail Savčenko tvrdi da je bio u zrakoplovu kad se zapalio, no uspio je pobjeći. Na društvenim je mrežama podijelio snimku putnika koji bježe iz zapaljenog zrakoplova uz koju je napisao:

- Ljudi, dobro sam, živ i u jednom komadu.

View this post on Instagram

В результате аварийной посадки пассажирского самолета в Шереметьево погибли десять человек, сообщает агентство «Москва». Baza пишет о 12 погибших, ТАСС — об одном Хвостовая часть лайнера полностью разрушена, спасатели сквозь искореженный металл пытаются добраться до задних рядов, где могут быть пострадавшие, рассказал источник «Интерфакса». Самолет «Аэрофлота» Superjet-100, выполнявший рейс Москва — Мурманск, вскоре после взлета из Шереметьево запросил аварийную посадку из-за возгорания. Среди возможных причин называли попадание молнии; по некоторым данным, загорелся двигатель самолета. По сведениям «Интерфакса», лайнер подал сигнал бедствия без радиосвязи с землей и загорелся после того, как врезался носом во взлетно-посадочную полосу. На борту были 78 человек — 73 пассажира и пятеро членов экипажа. #шереметьево #горитсамолет #пожар #чп #thebayany

A post shared by The Баяны (@thebayany) on

Putnici koji su čekali polijetanje drugog aviona također su objavili snimke na društvenim mrežama na kojima se vide vatrogasne ekipe oko zrakoplova. Jedan od preživjelih, Dmitrij Klebuškin, rekao je novinarima da je jako zahvalan stjuardesama:

- Preživio sam samo zahvaljujući stjuardesama!

Kristian Kostov, predstavnik Bugarske na natjecanju Eurosong 2017., također je objavio na društvenim mrežama da je svjedočio katastrofi. Rekao je da su se ljudi na aerodromu tresli nakon što su vidjeli da je zrakoplov planuo.

Screenshot / Instagram

Jedan od svjedoka Patrick Horlacher rekao je za BBC da je prizor bio šokantan dok je plamen gutao avion samo nekoliko trenutaka prije nego što se sam trebao ukrcati na drugi

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:52