PROSVJED U BANJOJ LUCI

VIDEO: STOTINE GRAĐANA TRAŽI PRAVDU ZA DAVIDA Otac Davor legao na mjesto gdje su pronašli njegovo tijelo: 'Tko može ovo napraviti djetetu, anđelu...'

 
 Screenshot/Youtube, Twitter

Pripadnici skupine 'Pravda za Davida' ponovo su u srijedu navečer stigli na Trg Krajine u Banjoj Luci kako bi tražili otkrivanje istine o smrti mladića Davida Dragičevića, no tamo su ih dočekali deseci pripadnika temeljne i interventne policije i zabranili im zadržavanje. Najavljeni prosvjed ipak se održao, a otac ubijenog Davida Dragičevića obratio se okupljenima i rekao im da će ih povesti putom kojim je David prošao kobne noći.

Premda je danas na konferenciji za novinare ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio da prosvjed nije odobren, građani su se još jednom okupili na Trgu Krajine, piše Dnevni avaz.

- Ako ponovo pokušaju organizirati skup svjesno će ući u sukob s policijom, a nikome u ovoj državi nije dopušteno tući policiju - kazao je Lukač na konferenciji za novinare.

Na lokaciji su se odmah pojavili pripadnici interventne i specijalne policije koji su upozorili novinare da moraju istaknuti akreditacije na vidljivo mjesto, a građanima je rečeno da je zabranjeno zadržavanje na trgu.

Nešto prije šest sati pojavio se Davor Dragičević, otac ubijenog Davida, koji je zahvalio svojim odvjetnicima, a najmanje dvije tisuće okupljenih građana poručio da večerašnji prosvjed održe mirno.

- Svatko tko napravi bilo kakav incident, uključujući i mene, nije član grupe ‘Pravda za Davida’. Ali nitko nema prava prijetiti. Ja sam očajni otac koji zavija i traži da se privedu ubojice mog djeteta, a jučer su priveli mene - rekao je Dragičević.

Nakon upozorenja specijalaca, građani su se počeli kretati za Davorom, uzvikujući: 'Ubice, ubice.'

- Večeras hodamo Davidovim stazama - poručio je Davor dodajući kako ga nikakve prijetnje niti represija neće zaustaviti u nastojanjima da otkrije istinu o odgovornima za smrt njegova sina. Kad su stigli do rijeke Crkvene, Davor je legao na mjesto gdje je policija pronašla tijelo njegovog sina.

- Tko može ovo napraviti jednom momku, djetetu, anđelu koji je imao 21 godinu? Da ga siluju, da ga masakriraju. A, on, jadan, ovako... Nije mu mogao nitko pomoći, nije ga tata spasio. Nije ga majka spasila, nije ga sestra spasila. Nisu ga spasili ljudi koji su ga tražili - rekao je Dragičević.

Među okupljenima u srijedu ponovo su bili i čelnici oporbe Branislav Borenović iz Partije demokratskog progresa (PDP) i Vukota Govedarica iz Srpske demokratske stranke (SDS), ali su obojica istaknuli kako tamo nisu došli kao političari nego kao roditelji koji daju potporu nastojanjima da se pronađu i kazne ubojice Davida Dragičevića.

Davor Dragičević je najavio i kako će u Banjoj Luci uskoro biti održano novo veliko okupljanje članova skupine.

Nešto malo iza 19 sati građani su se počeli razilaziti, a Davor ih je još jednom pozvao da sutra u 18 sati dođu na Trg Krajine.

U večernjim satima skup potpore Davoru Dragičeviću i prosvjedima u Banjoj Luci održan je ponovo i u Sarajevu. Sudionici su i tamo nosili transparente s porukama "Pravda za Davida" i "Pravda za Dženana" što je podsjećanje na smrt mladića Dženana Memića koji se slično kao i David pod nerazjašnjenim okolnostima smrtno stradao 2016.

Podsjetimo, Dragičević je uhapšen u utorak kao i Davidova majka Suzana Radanović. Dragičević je sinoć ostao u pritvoru, a jutros je pušten nakon saslušanja u Tužilaštvu u Banjoj Luci.

David Dragičević je pod nerazjašnjenim okolnostima pronađen mrtav u ožujku. Skupina ‘Pravda za Davida’ već mjesecima prosvjeduje na središnjem trgu u Banjoj Luci tražeći istragu o tom slučaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 23:40