ISLAMOFOBIJA

VIDEO: Tijekom noći napadnuto i oštećeno pet džamija u engleskom Birminghamu

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 21.03.2019. u 20:01

Damaged windows of a mosque are seen in Birmingham, Britain March 21, 2019 in this still image taken from a video obtained from social media. COUNCILLOR MAJID MAHMOOD/via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. NO RESALES. NO ARCHIVES.
COUNCILLOR MAJID MAHMOOD/via REUTERS

razbijen prozor džamije u Birminghamu

 

Pet džamija u engleskom gradu Birminghamu napadnuto je tijekom noći, priopćila je u četvrtak policija, u zadnjem u nizu incidenata povezanih s islamofobijom u Britaniji otkad je desničarski ekstremist ubio 50 ljudi u džamijama u Christchurchu na Novom Zelandu.

Policija navodi kako detektivi i protuteroristički časnici istražuju razbijanje prozora na džamijama u Birminghamu.

Časnici su dobili dojavu u četvrtak rano ujutro da je viđen muškarac kako čekićem razbija prozore na džamiji.

Policija je priopćila da motiv napada još nije poznat.

Nakon napada u Christchurchu čelnik Muslimanskog vijeća Britanije Harun Khan pozvao je vladu da pojača napore kako bi osigurala zaštitu džamija. On je također pozvao muslimane da se odupru iskušenju da odgovore na te napade, jer je upravo to bila svrha napada.

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan rekao je da će policija u britanskoj prijestolnici pojačati ophodnje nedaleko od džamija.

Više od 350 imama i drugih muslimanskih čelnika pozvalo je u utorak u listu Guardian zapadne vlade i medije da učine više kako bi se suprotstavili "sustavnoj i institucionaliziranoj islamofobiji" zbog koje je izvršen napad u Christchurchu.

 


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo