GRETA THUNBERG

VIDEO: TINEJDŽERSKA KLIMATSKA AKTIVISTICA OČITALA LEKCIJU SVJETSKIM VOĐAMA 'Kako se usuđujete? Ukrali ste mi snove i djetinjstvo ispraznim riječima'

 
Greta Thunberg
 REUTERS

Tinejdžerska klimatska aktivistica Greta Thunberg u ponedjeljak je otvorila UN-ov summit o klimi osudom svjetskih vođa da su propustili poduzeti snažne mjere u borbi protiv klimatskih promjena, bijesno im se obrativši riječima: "kako se usuđujete", prenosi Reuters.

"To je sve krivo. Ne bih ni trebala biti ovdje, već u školi na drugoj strani oceana, no svi vi dolazite nama mladima i u nama tražite nadu. Kako se usuđujete? Ukrali ste mi snove i moje djetinjstvo ispraznim riječima", kazala je Thunberg, vidljivo emotivna i potresena.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres je uoči summita o klimi upozorio šefove vlada i država da moraju predstaviti akcijske planove ukoliko žele govoriti na skupu koji bi trebao dati novi poticaj provođenju odredbi Pariškog sporazuma iz 2015. u borbi protiv globalnog zatopljenja.

"Priroda je bijesna, a mi se zavaravamo ako mislimo da možemo prevariti prirodu jer priroda uvijek uzvrati udarac. Diljem svijeta priroda uzvraća udarac s gnjevom", kazao je Guterres.

Prema njegovim riječima, sve ima svoju cijenu, a najveću cijenu plaćamo ako ništa ne činimo.

"Najveća cijena je subvencioniranje umiruće industrije fosilnih goriva, izgradnja sve većeg broja tvornica za proizvodnju ugljena", dodao je Guterres.

Na skupu će, između ostalih, govoriti njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Emmanuel Macron i indijski premijer Narendra Modi te čelnici kompanija koji promiču obnovljivu energiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 06:32