FOX NEWS

VIDEO: 'TO JE APSURDNO' Američki novinar tijekom TV intervjua Putinu pokušao dati optužnice, reakciju ruskog predsjednika morate vidjeti...

 
 Screenshot / YOUTUBE

Ruski predsjednik Vladimir Putin ustvrdio je u intervjuu za američku televizijsku postaju Fox News da se njegova zemlja "nikada nije petljala u unutarnje poslove" Sjedinjenih Američkih Država, "a kamoli u njezine izbore", piše Daily Mail.

Novinar Fox Newsa Chris Wallace ruskog je predsjednika intervjuirao u ponedjeljak u ruskoj ambasadi u finskom glavnom gradu Helsinkiju. Wallace je jedini američki novinar koji je dobio pravo intervjuirati Putina nakon njegovog sastanka s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u Helsinkiju.

U 35-minutnom razgovoru Putin je porekao da ima materijale s kojima ucjenjuje ili bi mogao ucjenjivati obitelj Trump, a rekao je i da se Rusija nije petljala u američke predsjedničke izbore na kojima je pobijedio Trump.

Wallace je Putina pitao i o 12 optužnica koje su podignute protiv ruskih državljana zbog navodnog petljanja u američke izbore te mu je čak pokušao i uručiti optužnice ne bi li ih Putin pročitao. Ruski se predsjednik na to samo nasmijao te je odmahujući rukom gestikulirao Wallaceu da optužnice stavi na stol koja se nalazio s Putinove lijeve, odnosno Wallaceove desne strane. Novinar Fox Newsa to je i napravio.

"Pogledajmo to s ove strane", rekao je Putin na Wallaceovo inzistiranje. "Ljudi pričaju o navodnom ruskom petljanju u američke predsjedničke izbore. Rekao sam to 2016. godine i želim to ponoviti. Nadam se da će vaši američki gledatelji čuti što ću reći. Kao prvo, Rusija se kao država nikada nije petljala u unutarnje poslove Sjedinjenih država, a kamoli u njezine izbore."

Wallace je pokušao od Putina dobiti više detalja, međutim ruski predsjednik to nije dopustio. "Doći ću do toga. Morate biti strpljivi. Tada ćete dobiti puni odgovor na pitanje. Petljanje u unutarnje poslove SAD-a - mislite li stvarno da je netko djelujući iz ruskog teritorija mogao utjecati na Sjedinjene Države i na izbor milijuna Amerikanaca", rekao je Putin. "To je krajnje apsurdno."

No, Wallace nije popuštao i ponovno je pitao Putina je li se Rusija miješala. "Odgovorit ću. To je prva teza koju pokušavao dokazati", rekao je.

(Trenutak kada Wallace Putinu uručuje optužnice počinje u 5:42)

U optužnici koju je Wallace pokušao uručiti Putinu stoji da su navodni urotnici bili članovi vojno-obavještajne službe GRU te da ih se tereti za kontinuirani cyber napad na Demokratsko nacionalno vijeće i predsjedničku kampanju kandidatkinje Demokratske stranke Hillary Clinton. Putin je na to rekao da su informacije koje su dobivene hakiranjem autentične i istinite te je istaknuo da su te informacije pokazale da se tijekom predizbora u Demokratskoj stranci pogodovalo Clinton na štetu Bernieja Sandersa.

Putin se potom vratio na 12 optužnica. "Kao prvo, posebni istražitelj (Robert) Mueller optužio je određenu privatnu tvrtku u Rusiji. Oni nisu toliko veliko poduzeće, a njihova glavna kompetencija je ugostiteljstvo. I sada, ta je tvrtka zaposlila američke odvjetnike te brani svoj integritet i reputaciju na američkom sudu. Američki sud do sada nije otkrio dokaze o miješanju. Znate li to ili ne? Recite milijunima Amerikanaca o tome. Prebacimo se na pojedince iz optužnica. Sa SAD-om imamo sporazum o pomaganju pri kaznenim progonima i taj je sporazum na snazi od 1999. godine i dostatan je", rekao je Putin.

"Zašto posebni istražitelj Mueller ne bi (Rusiji) poslao službenu molbu unutar tog sporazuma? Naši bi istražitelji radili u skladu s njim. Oni će ispitati svakog pojedinca kojeg (naši) američki partneri terete za nešto. Zašto nijedna molba nije predana? Nitko nam nije poslao formalno pismo."

Putin je rekao da je Muellerovo izlaženje u javnost s optužnicama tri dana prije njegovog susreta s Trumpom "interna politička igra SAD-a" te da ga to ne zanima. "Toga se SAD ne bi trebao ponositi, upotrebe takvih prljavih metoda. Nemojte da odnos Amerike i Rusije pati zbog internih sukoba."

Wallacea je zanimalo smatra li Putin da Mueller pokušava sabotirati odnos između Putina i Sjedinjenih Država. "Ne želim donositi sudove o njegovom djelovanju. (Američki) Kongres treba evaluirati njegov posao", rekao je Putin, pogriješivši pritom jer je američko Ministarstvo pravosuđa imenovalo Muellera. "Mislim čak i da sud smatra da su napravljene neke greške prilikom istrage, da se prekršio neki zakon. No, to se mene ne tiče, molim vas riješite to sami."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:35