USKRSNUO IZ MRTVIH

VIDEO: 'Ubijeni' vođa talibana najavio bombaške napade po SAD-u

 AFP

ISLAMABAD - Vođa pakistanskih talibana, Hakimulah Mehsud, za kojeg se vjerovalo kako je ubijen u američkim raketnim napadima ranije ove godine, pojavio se na dvije video snimke u kojima je najavio nove terorističke napade u velikim metropolama SAD-a, objavile su u ponedjeljak američke vlasti.

Iako se vjerovalo kako je Mehsud poginuo, snimke koje su se pojavile tijekom vikenda nakon neuspješnog napada auto-bombom u samom središtu New Yorka , najčvršći su dokaz kako je talibanski vođa preživio raketne napade te je živ.

Obje su snimke datirane početkom travnja.

Mehsud na snimkama objavljenima na pakistanskoj televiziji sjedi između dva naoružana i maskirana muškarca, a iza njih na zidu postavljen transparent s dva prekrižena mača i stihovima iz muslimanske svete knjige, Kurana.

- Sve je bliži trenutak kada će naši sveti ratnici napasti veliki gradove Sjedinjenih Američkih Država - najavio je Mehsud na prvoj snimci u trajanju od devet minuta na kojoj se osvrnuo i na lažnu propagandu o svojoj smrti.

Na drugom video zapisu od nešto više od dvije minute, Mehsud stoji pred kartom SAD-a na kojoj se pokazuju eksplozije u tri grada od jedne do druge obale.

Mehsud je prema američkim i pakistanskim izvorima ubijen u napadu američkih bespilotnih letjelica u početkom godine u Pakistanu, međutim, savezničke vlasti nikada nisu potvrdile njegovu smrt.

Za neuspjeli vikend napad u New Yorku odgovornost je preuzela talibanska skupina Tehrik-e-Taliban (TTP).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:49