BITKA U SIRIJI

VIDEO: UNIŠTEN U TRENU Pogledajte kako je turski dron projektilom pogodio ruski sustav Pancir S1 kojim se silno voli hvaliti - Vučić

 
 Twitter

Žestoki sukobi Asadovih snaga i pobunjenika posljednjih dana u Idlibu ponovno su Siriju doveli u fokus svjetske javnosti. Prvenstveno jer su okršaji vladinih trupa, koje podržava Rusija, i pobunjenika, iza kojih stoji Turska, situaciju opasno približili izravnom vojnom sukobu Moskve i Ankare.

Rusija je optužila Tursku da se ne drži obveza iz sporazuma o stvaranju demilitarizirane zone u sirijskoj pokrajini Idlib te da umjesto toga pomaže militantima.

Novinska agencija RIA citirala je ruskog glasnogovornika ministarstva obrane kako govori da su se "terorističke" utvrde spojile s turskim položajima u Idlibu, što je rezultiralo dnevnim napadima na rusku zračnu bazu u Siriji, Hmeimim.

Turska je u Idlibu pozicionirala vojnu silu koja nalikuje na mehaniziranu diviziju, što krši međunarodno pravo, rekao je ruski glasnogovornik.

Napetosti između dviju sila, nadaju se svi, trebale bi se smanjiti nakon sastanka turskog predsjednika Tayyipa Erdogana i ruskog predsjednika Vladimira Putina u četvrtak u Moskvi.

No, u međuvremenu, društvenim mrežama dijele se neki detalji bitaka koje se vode u sirijskoj pokrajini Idlib.

Tako je na Twitter profilu Clash Report objavljena snimka na kojoj se jasno može vidjeti kako su turske snage u noći na utorak dronom uništili ruski sustav protuzračne obrane Pancir-S1.

Kako je objavljeno, radar na Panciru je bio aktivan i da se pripremao napasti turski avion. No, to se na koncu nije dogodilo jer ga je uništio projektil ispaljen s turskog drona.

Podsjetimo, upravo je spomenuti sustav protuzračne obrane nedavno kupila Srbija, a predsjednik Aleksandar Vučić danas se pohvalio da je u međuvremenu i isporučen. Srbijanski predsjednik može se samo nadati da će Pancir, zbog čije se isporuke vlasti u Beogradu hvale da postaju 'najnaoružanija država u regiji', bolje detektirati neprijateljske aktivnosti od onoga u Siriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:21