PRESSICA SRPSKOG PREDSJEDNIKA

VIDEO: VUČIĆ 'Sve što sam rekao o Hrvatskoj ponovno bih izjavio, a posebno bih zahvalio 'braći' Crnogorcima...

 
 Marko Djurica / REUTERS

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić uzburkao je duhove posljednjim izjavama u kojima je Hrvatsku usporedio s Hitlerovom nacističkom Njemačkom, a kako je Jutarnji danas objavio, prema svemu sudeći od posjeta hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Srbiji neće biti ništa.

U utorak je srpski predsjednik održao konferenciju za novinare o pregovorima o Kosovu, situaciji u Srbiji i regiji, a osim njega na pressici je bio i ministar obrane Aleksandar Vulin.

- Kada sam postao predsjednik Srbije rekao sam građanima da neću sjediti pet godina, i ne raditi ništa. Rekao sam da ćemo se baviti najtežim problemima, a jedan od njih, a ne samo od devetnaestog vijeka, preko Drugog svjetskog rata, već svega što se događalo ne samo šezedesetih, već i devedesetih, smatrao sam da je jedno od ključnih pitanja da riješimo problem Kosova i Metohije. Nema lakog riešenja, niti ga je bilo niti će ga biti - rekao je Vučić na početku obraćanja novinarima.

Kako je kazao, Srbija je od 2013. davala sve da ispuni sve dogovore, a da Albanci, uz prešutnu suglasnost međunarodne zajednice, nisu ispunili svoju jedinu obavezu - formiranje Zajednice srpskih općina.

Kazao je da ne samo da se Srbi ne žele vraćati na Kosovo, nego neće ni u gradove po Srbiji, te da odlaze u svijet 'trbuhom za kruhom'.

- Moramo se suočiti s tim - kazao je Vučić, te istaknuo da će Srba do 2050. godine biti za milijun manje ako se ne riješi 'kosovski čvor'.

Nakon izlaganja o Kosovu koje trajalo četrdesetak minuta, Vučić se nakratko dotaknuo i Hrvatske.

- Dok se mi bavimo stravičnim posljedicama Oluje, drugi nam 'podmeću klipove', kazao je Vučić misleći na 'unutarnje neprijatelje' njegove stranke.

- Ja neću lagati narod i obećavati nerealne stvari - kazao je.

Uslijedila su pitanja novinara koje je zanimalo kako Vučić komentira prisustvo crnogorskog atašea za obrane na proslavi Oluje i pisanje Jutarnjeg lista o dubokom zahlađenju odnosa sa Srbijom, te strahuje li da će Hrvatska blokirati put Srbije u EU.

- Riječ je o vrlo teškim pitanjima. Iz Crne Gore su me uvjeravali da će se konzultirati sa Srbijom o važnim pitanjima, a ja im samo mogu reći : Hvala vam, prijatelji, kazao je Vučić ironično.

Što se tiče drugog dijela pitanja, moja je želja da imamo dobre odnose sa Hrvatskom, ali neću kukati zbog hajke na mene. Nikakvu uvredu ja nisam izrekao, a u Glini se uzvikuju fašistički pozdravi. Imamo molbu za njih. Dobrodošli ste u Srbiju, a ako nećete ne morate. Ja ne bježim od nikoga, a protiv mene se vodi medijska hajka u Hrvatskoj, a ja ih samo molim da ne vode hajku i harangu protiv Milorada Pupovca, kad već moraju protiv mene. Mi želimo da se Hrvati u Srbiji osjećaju dobro, a ne kao Srbi u Hrvatskoj. Gdje je nestalo preko 500.000 Srba u Hrvatskoj, pa nisu valjda isparili, upitao se Vučić.

Podsjetio je da Srbija vodi brigu o Hrvatima u Srbiji, poglavito u Vojvodini, te je kazao da neki projekti koji su bili stopirani sada sigurno idu svojim tokom.

- Milijun puta sam griješio, i kazao neke krive stvari, ali sve što sam rekao u Bačkoj Palanci 4. kolovoza sam sam pisao, stojim iza toga i opet bih ponovio. Žao mi je samo i da nisam produžio govor, kazao je Vučić i kazao da razumije histeriju oko njega u hrvatskim medijima.

- Pa više slika imam ja u njihovim novinama nego Kolinda i Plenković. Sve što su željeli ostvariti protiv Srba ostvarili su i još nam imaju obraza prigovarati. Da sam na njihovom mjestu možda bih i ja to radio, ali ja neću dozvoliti nikako manipuliranje brojkama, pogotovo najvećim stradanjem u povijesti našeg naroda a to je Jasenovac, Jadovno i ostala mjesta stradanja.

- Podsjetio sam da je Nikola Tesla Srbin, a komunističku izmišljotinu o navodnoj njegovoj izjavi o 'hrvatskoj domovini i srpskom rodu' ne priznajem. Da je tada bio u Lici i njega bi ubili, kao i devedeset onih koji su nosili to prezime, zaključio je Vučić obraćanje novinarima.

'Molim Hrvate da ne provode harangu protiv Milorada Pupovca'

"Na ovu hajku i harangu organiziranu koja se vodi protiv mene, odgovaram mirnoćom i osmijehom. Molim da ne vode hajku i harangu protiv Milorada Pupovca jer mi nije pisao niti sugerirao niti jednu riječ. Zamislite kad bi pozivao Tomislava Žigmanova svaki dan i da kaže jesi li Za Dom spremni ili nisi, podržavaš li prodaju knjiga Ante Pavelića. Mi hoćemo da se svi Hrvati u Srbiji osjećaju dobro, da ne budu u poziciji u kojoj su Srbi u Hrvatskoj", rekao je Vučić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:32