SUDJELUJU NA 10. YEYS-u

VIDEO: ZAGREBAČKI SREDNJOŠKOLCI U BRUXELLESU Lara, Nikola i Patrik bavili su se temom europskih izbora, odnosno poticanjem mladih na sudjelovanje

 
 Sebastien Pirlet / @EU2019/izvor EGSO

U Bruxellesu je jutros počeo deseti po redu "Your Europe, your say" (YEYS). Ovogodišnji #YEYSturns10: Glasaj za budućnost! održava se tijekom dva dana. Riječ je o glavnom događanju Europskog gospodarskog i socijalnog odbora koji je posvećen mladima. Na njega se ove godine prijavio rekordan broj škola, njih preko tisuću, iz zemalja država članica EU, kao i iz pet zemalja kandidatkinja. Zanimljivo je kako je najviše prijavljenih škola bilo iz Rumunjske, a potom iz naše zemlje. Među 89 prijava iz Hrvatske nasumično je odabrana upravo ona Druge ekonomske škole iz Zagreba.

- Prijavili smo se, ali zaista nisam mislila da ćemo imati toliko sreću da upravo nas odaberu. Kad su javili da naša škola dolazi u Belgiju, odmah sam odabrala troje učenika koji su izvrsni, a onda smo počeli pripreme - kaže Dubravka Šelendić, profesorica engleskog jezika.

Lara, Nikola i Patrik učenici su trećeg razreda te škole i, kao i drugi njihovi kolege koji su došli na YEYS, u pripremama su se bavili temom europskih izbora. Točnije, kako mlade potaknuti da izlaze za izbore te kako u budućnosti ojačati predstavničku demokraciju. Njih se troje ozbiljno pripremilo za sudjelovanje na YEYS-u, kažu.

- S profesoricom smo prošli smo kroz neka pitanja koja su nam dostavili, predlagali smo što i kako učiniti neke stvari... Pošli smo od samih sebe: i mi smo mladi koje, kao i naše kolege, politika ne zanima pretjerano. Zapravo smo baš mi ti mladi koje treba potaknuti da se aktivnije uključe u politiku. Neki politički pojmovi su nam bili nepoznati i daleki, pa smo ih morali najprije usvojiti - kažu Lara, Nikola i Patrik.

Njihov boravak u glavnom gradu Belgije počeo je posjetom Kući europske povijesti, gdje se posjetitelje vodi na putovanje kroz europsku povijest. Svih troje uglas kažu kako im je bilo zanimljivo sve to razgledati. To im je i bio jedan od ciljeva kad su dolazili u Bruxelles: saznati neke nove stvari o EU. Naravno, upoznati i neke nove ljude, svoje vršnjake, koje inače ne bi imali prilike upoznati.

YEYS je redovito godišnje okupljanje srednjoškolaca, koje je prvi put organizirano 2010. godine. Cilj je od samih početaka bio da se spoje veoma mladi ljudi iz svih zemalja Unije. Tako svake godine mladi srednjoškolci dolaze kako bi zajedno radili na idejama koje će biti proslijeđene institucijama EU. Te ideje sadrže njihove prijedloge, kao i nade koje imaju kao građani Europe. Tijekom plenarnog zasjedanja YEYS-a sudionici glasaju o tri prijedloga koje bi Europski parlament trebao uzeti u obzir u sklopu kampanje za europske izbore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:33