MUNJEVITA AKCIJA SPECIJALACA

VIDEO: Zatvorom dva dana odjekivale eksplozije, vlasti uvjeravale ljude da se radi o običnoj pobuni, ali ubrzo je zavladao šok

 
 Reuters, Twitter

Puna dva dana trajala je pobuna u jednom od najstrože čuvanih zatvora u Indoneziji u predgrađu glavnog grada Jakarte. Punih 48 sata zatvorom su vladali kriminalci za koje se vjeruje da su militanti Islamske države. U prilog toj tezi idu fotografije na džihadističkim portalima na kojoj se jasno vidi zastave IS-a, zatvorenici kako muče čuvare i arsenal oružja.

Indonežanska policija dugo je imala strpljenja s džihadistima zarobljenih unutar zidova. Pregovori su trajali puna dva dana, ali onda je očito nekome u indonežanskoj vladi prekipjelo, te je naredio napad na zatvor u Depoku. Nakon ekspresne reakcije specijalaca predalo se 156 terorista.

Ministar unutarnjih poslova Wiranto rekao je da se u prvom valu napada predalo 145 zarobljenika, dok ih se njih deset zabarikadiralo i odbijalo predati. Međutim, kada su specijalci počeli eksplozivom razvaljivati zidove i bacati granate i dimne bombe, deset preplašenih terorista istrčalo je s rukama iznad glave. U 48 sati opsade zatvora poginulo je pet policajaca, te jedan zatvorenik.


Tijekom opsade zatvorom su odjekivale eksplozije, a general Syafrudin kaže da su to bili eksplozivi koji su izradili zatvorenici.

- Naša taktika je bila - bombama na bombe. Htjeli smo uništiti svaki rizik da netko od specijalaca ne pogine od eksplozije. Situacija u zatvoru još nije sigurna, idućih šest sati provjerit ćemo svaki ugao da slučajno neki eksploziv nije ostao - rekao je general obećavši novinarima turu po zatvoru kada se sve 'očisti'.

General je dodao da će svih 155 zatvorenika biti prebačeno u najstrože čuvani zatvor na otoku Nusakambangan, gdje se nalaze najgori zatvorenici Indoneziji.


Zanimljivo, indonežanske vlasti na početku su demantirale teoriju da su zatvorom zavladali teroristi ISIS-a.

- Zaboravite tu teoriju, pobuna je počela zbog banalnog razloga. Naime, pobunili su se zbog loše hrane... - rekao je general Iqbal.

Međutim, general je vrlo brzo bio demantiran nakon što su na džihadističkim portalima osvanule fotografije i snimke iz samog zatvora na kojima se vidjelo kako do zuba naoružani teroristi ubijaju čuvare zatvora.

Zanimljivo, ovo nije prvi put da teroristi rade nerede u indonežanskim zatvorima, a posljednje krvoproliće pokrenulo je raspravu o budućnosti brojnih terorista u najmnogoljudnijoj muslimanskoj zemlji svijeta. Ljudi su s pravom zabrinuti jer su zatvori diljem zemlje pretrpani, a sve je veći broj terorista, uglavnom onih vjernih ISIS-u, koji završavaju iza rešetaka.

- Ružno zvuči, ali ova pobuna je možda dobrodošla. Ovo je dobar znak vladi da najgore zatvorenike krenu prebacivati na otok Nusakambangan. Tamo im neće pasti na pamet krenuti u pobunu - kaže stručnjak za terorizam Sidney Jones.

Indonezija je u posljednjih 15-20 godina pretrpjela veliki broj terorističkih napada, a najgori su bili na Baliju 2002. i 2005. godine. Također, ni glavni grad Jakarta nije bila pošteđena terorizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:48