KOD KRIMA

VIDEO: 'ZGAZI GA! SAMO NAPRIJED, GURAJ!' Procurila snimka opasnog incidenta, pogledajte kako je izgledao ruski napad na ukrajinske brodove

 
 Twitter Conflict News, screenshot

Na internetu je objavljena snimka na kojoj se vidi trenutak u kojem se rusko plovilo obalne straže zabija u plovilo ukrajinske mornarice tijekom neočekivanog susreta na Crnom moru. Daily Mail piše da se rusko plovilo zabilo u ukrajinsko nakon naredbe 'pregazite ih', a nakon incidenta ostaje strah od vojne eskalacije.

Posadi na ruskom brodu je rečeno da se 'čvrsto drže' dok se plovilo zabijalo u ukrajinski tegljač kod Kerčkih vrata pored Krima. Radi se o uskom kanalu koji razdvaja aneksirani poluotok Krim od ruskog kopna.

Na snimci incidenta se čuje kako jedan muškarac viče: 'Zgazi ga, bravo, stisni ga s desne strane, guraj! Gurni ga! Samo tako! Ajde, ajde! Gurni ga! Samo naprijed!' Zatim je muškarac sa snimke rekao svojoj posadi da se čvrsto drže.

Isti taj ruski brod je nešto kasnije otvorio vatru i zaplijenio tri ukrajinska plovila. Pritom je ozlijeđeno najmanje šest članova posade, priopćeno je iz Kijeva.

Podsjetimo, Rusija je ponovno otvorila Kerčka vrata pored Krima za plovidbu u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak nakon što su ruski brodovi otvorili vatru i zaplijenili tri ukrajinska broda, što je izazvalo opasnu novu krizu između dviju zemalja. Ukrajina je nakon tog incidenta stavila vojsku u stanje pripravnosti.

Ukrajinski parlament razmotrit će prijedlog o uvođenju izvanrednog stanja u trajanju od 60 dana od ponedjeljka nakon što se ukrajinski predsjednik Petro Porošenko sastao s vodećim vojnim i sigurnosnim dužnosnicima u nedjelju navečer.

Mjera bi mogla biti nepopularna u nekim dijelovima Ukrajine jer bi ograničila građanske slobode i državnim institucijama bi dale veće slobode uoči predsjedničkih izbora sljedeće godine za koje izborne ankete pokazuju da bi Porošenko mogao izgubiti.

Ranjeno je nekoliko ukrajinskih mornara, što je najozbiljniji sukob između Moskve i Kijeva zadnjih godina.

Ruska obavještajna služba FSB objavila je u ponedjeljak ujutro da su ruski pogranični brodovi zaplijenili dva manja broda ukrajinske mornarice i tegljač pošto su otvorili vatru i ranili nekoliko ukrajinskih mornara, što je najozbiljniji sukob između Moskve i Kijeva zadnjih godina. FSB je rekao da su trojica ukrajinskih mornara, koji su ranjeni u incidentu, dobili liječničku pomoć te da im životi nisu ugroženi.

Moskva je prije toga zapriječila prolaz kroz Kerčka vrata pored anektiranog Krima kako bi spriječila da brodovi iz Crnog uđu u Azovsko more te kazala da je mala flotila ignorirala upozorenja da se zaustavi i izvodila opasne manevre.

Ukrajinsko vojno osoblje "brutalno je zatočeno, suprotno međunarodnom pravu", rekao je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko na sastanku vijeća za nacionalnu sigurnost.

Ruske vlasti moraju ih "odmah predati ukrajinskoj strani zajedno s brodovima i osigurati smirivanje situacije", dodao je predsjednik.

Vijeće je naredilo vojsci da svoje snage stavi u stanje pripravnosti, a situaciju će na hitnoj sjednici razmotriti ukrajinski parlament.

No, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov za incident optužuje Ukrajinu kako bi se opravdale nove sankcije protiv Moskve.

Moskva će "oštro odgovoriti na bilo kakav pokušaj podrivanja njezina suvereniteta i sigurnosti", stoji u ministrovu priopćenju.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ustvrdio je da je zaplijena brodova u skladu s domaćim i međunarodnim pravom.

On je na konferenciji za novinare rekao da su brodovi ukrajinske mornarice nezakonito ušli u ruske teritorijalne vode i nisu odgovarali na pozive ruskih graničara.

Upitan može li incident utjecati na susret Vladimira Putina i Donalda Trumpa na marginama summita G20 u Argentini, Peskov je odgovorio da se taj sastanak još uvijek planira.

Da Rusija mora osloboditi ukrajinske mornare i vratiti brodove smatra i EU.

Glasnogovornica Europske komisije istaknula je da Unija ne priznaje rusko pripojenje Krima i da Rusija mora hitno deblokirati Kerčka vrata.

"Ovu stvar uzimamo jako ozbiljno", rekla je glasnogovornica.

Poteze Moskve osudio je i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

"Ruske vlasti moraju osloboditi ukrajinske mornare, vratiti brodove i suzdržati se od daljnjih provokacija", rekao je Tusk nakon telefonskog razgovora s Porošenkom.

"Europa će ostati jedinstvena u potpori Ukrajini", naglasio je.

Danski ministar vanjskih poslova na Twitteru je napisao da zemlja daje punu potporu Ukrajini.

"Događaji su vrlo uznemirujući i mogu eskalirati", istaknuo je. Kanadska ministrica Chrystia Freeland rekla je da njezina zemlja također osuđuje ono što je nazvala ruskom agresijom i pozvala Moskvu da oslobodi zaplijenjena plovila.

Rusija je pripojila Krim 2014. i tada je izgradila dugačak most koji povezuje taj poluotok s južnom Rusijom i premošćuje Kerčka vrata - uski vodeni prolaz koji vodi od Crnog mora do Azovskoga mora, gdje se nalaze dvije ukrajinske važne luke.

Međusobni sporazum daje i Rusiji i Ukrajini pravo korištenja Azovskog mora, koje leži između njih i povezano je uskim Kerčkim vratima s Crnim morem.

S obzirom na odnose koji su osjetljivi nakon ruskog pripojenja Krima 2014. i rusku potporu proruskoj pobuni u istočnoj Ukrajini, postoji rizik da bi incident mogao dvije zemlje gurnuti prema širem sukobu i vjerojatno će obnoviti pozive Zapada na još sankcija Rusiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:25