NAJAVLJEN EMBARGO

Vijeće sigurnosti UN-a sastaje se danas zbog Malija: U vojnom puču svrgnut je režim predsjednika Touréa

Od puča su pobunjenici nomadskog naroda Tuarega i islamske skupine koje ih podržavaju zauzeli tri regionalne metropole na sjeveru Malija - Kidal, Gao i Timbuktu, bez otpora nedovoljno opremljene malijske vojske
 AFP

NEW YORK - Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sastat će se u utorak kako bi raspravljalo o krizi u Maliju, objavila je u ponedjeljak američka misija pri UN-u.

Sastanak se održava na zahtjev Francuske. Prema riječima jednog zapadnog diplomata, 15 članica Vijeća, kojim u travnju predsjedava SAD, treba u utorak usvojiti izjavu o situaciji u Maliju, gdje je u vojnom puču 22. ožujka svrgnut režim predsjednika Amadoua Toumanija Touréa. Od tada su pobunjenici nomadskog naroda Tuarega i islamske skupine koje ih podržavaju zauzeli tri regionalne metropole na sjeveru Malija - Kidal, Gao i Timbuktu, bez otpora nedovoljno opremljene malijske vojske.

- Vijeće sigurnosti mora energično reagirati protiv pada vlade i zauzimanja tri sjeverna grada, rekao je diplomat.

Šefovi država ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) sastali su se na izvanrednoj sjednici u Dakaru u ponedjeljak, prenosi Demotix. Zaprijetili su vojnom intervencijom i najavili "potpuni embargo" protiv vojne hunte koja je preuzela vlast u Bamaku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. siječanj 2022 23:44