IZVANREDNO STANJE

‘Vikali su: Svi odstupite, ovo je operacija Američke agencije za borbu protiv narkotika‘

Moïse, prozvan ‘Banana man‘ prema biznisu koji je vodio, bio je smatran korumpiranim političarem
 Erika Santelices/AFP

Dan nakon atentata na predsjednika Jovenela Moïsea, Haitijem vlada izvanredno stanje. Mnogi Haićani u strahu s pozornošću prate svaku vijest na radiju, glavnom mediju u zemlji, a vojska i policija provode pretrese kako bi ulovile počinitelje atentata.

Utvrđeno je da je skupina teško naoružanih atentatora koji su tvrdili da su američki agenti za provedbu zakona upala u dom Moïsea (53) pucajući u njega i kritično ozlijedivši njegovu suprugu Martine Moïse (47). Ubojice su pričali na španjolskom i engleskom dok su se s oružjem oko 1 sat u noći sa 6. na 7. srpnja okupljali ispred predsjednikove rezidencije u imućnom kvartu prijestolnice Port-au-Prince.

image
Valerie Baeriswyl/AFP

Miami Herald došao je do videozapisa koji prikazuju atentatore dok ulaze u kuću uvjeravajući stražare da su stigli iz Američke agencije za borbu protiv narkotika (DEA). "Svi odstupite, operacija DEA", čuje se u videosnimci. Ispred predsjednikove kuće prikazan je stražnji dio parkiranog automobila prepun rupa od metaka, a forenzičkom istragom pronađene su čahure i nekoliko balaklava vjerojatno odbačenih po putu.

Moïseova supruga zrakoplovom je prebačena u Fort Lauderdale te je odvedena u bolnicu u Miamiju na liječenje zbog ranjavanja trbuha, bedra i jedne ruke od metka, naveli su mediji s Floride.

image
Zatvorene su granice i zračna luka, a sigurnost je pružena za troje predsjednikove odrasle djece. Vojska i policija provode i pretrese kako bi ulovile počinitelje atentata
Erika Santelices/Afp/Profimedia

Imućna četvrt

Privremeni premijer Claude Joseph izjavio je da je napad bio "vrlo koordiniran", a skupine koje su ga izvele su bile "vrhunski obučene". Nakon što se obratio naciji putem radija, izjavio je da je vlada uvela "izvanredno stanje na cijelom teritoriju". Zatvorene su granice i zračna luka, a sigurnost je pružena za troje predsjednikove odrasle djece.

Kasnije popodne 7. srpnja mogle su se čuti pucnjave iz automatskog oružja u imućnoj četvrti Pétion-Villeu, u blizini četvrti Pelerin gdje je živio predsjednik. Nekoliko sati kasnije Frantz Exantus, haićanski vladin glasnogovornik, na Twitteru je objavio da je "pretpostavljene atentatore" nacionalna policija presrela nešto prije 18 sati.

Leon Charles, šef haićanske nacionalne policije, rekao je da su četvorica osumnjičenika ubijena, a dvojica uhićena. Operacija je također dovela do puštanja na slobodu trojice policajaca koje su bili taoci navodnih počinitelja atentata. Veleposlanik Haitija u SAD-u Bocchit Edmond rekao je da "nema šanse" da su američki agenti izveli napad te je ubojstvo vjerojatno djelo "profesionalnih plaćenika".

image

Forenzičari su ispred, oko i u samoj kući pronašli čahure i nekoliko balaklava vjerojatno odbačenih po putu

Valerie Baeriswyl/AFP

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da je atentat "gnjusni čin" i pozvao na smirenost u zemlji. Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je "šokiran i rastužen". Joseph je apelirao na smirenost te je rekao kako su "poduzete sve mjere kako bi se osigurao kontinuitet vlasti". Ali pitanje je koliku kontrolu Joseph može uspostaviti. Ustav Haitija kaže da bi je predsjednik Vrhovnog suda trebao preuzeti vlast u slučaju praznog predsjedničkog mjesta.

Međutim, glavni sudac René Sylvestre nedavno je umro od covida-19. Napad se dogodio jedva 24 sata nakon što je Moïse imenovao novog premijera Ariela Henryja da preuzme dužnost šefa vlade i pripremi zemlju za predsjedničke izbore u sljedeća dva mjeseca. Henry još uvijek nije prisegnuo.

image
Ubojice su pričali na španjolskom i engleskom dok su se s oružjem oko 1 sat u noći sa 6. na 7. srpnja okupljali ispred predsjednikove rezidencije u imućnom kvartu prijestolnice Port-au-Prince
Valerie Baeriswyl/AFP

Međutim, ono što je najviše došlo na vidjelo je kako je ubojstvo najviše rangirane osobe u zemlji trebalo skrenuti pozornost na tešku situaciju na siromašnom Haitiju čijim ulicama vladaju bande dok povjerenje u lidere ne postoji. Moïsea, ili kako su ga popularno zvali 'Banana man' prema njegovom biznisu banana, smatrao se samo još jednim u beskrajnom nizu korumpiranih političara koji su odbijali ustupiti vlast.

Moïse je 2016. godine osvojio vlast na ponovljenim izborima nakon izborne prijevare 2015. godine. Izabrani Moïse položio je zakletvu u veljači 2017. Parlamentarni izbori koji su se trebali održati 2018. godine odgođeni su, a predsjednik je od prošle godine vladao dekretom.

Usprotivio se pozivima da okonča svoju vladavinu u veljači 2021., pod izlikom da je preuzeo vlast godinu dana kasnije, a istog mjeseca najavio je uhićenje 23 osobe među kojima je bio bivši predsjednički kandidat, sudac i policijski inspektor koji su optuženi za planiranje atentata i rušenje vlade.

image
Chandan Khanna/AFP

Prosvjedi i siromaštvo

Banana man je htio ostati na vlasti promjenom Ustava. Tijekom vladavine suočio se s optužbama za korupciju, a brojni prosvjedi početkom godine pozivali su na njegovu ostavku. Nasilje u zemlji, za koje je Vijeće sigurnosti UN-a ustvrdilo da je "izvan kontrole" utječe na živote 11 milijuna stanovnika koji žive u dubokom siromaštvu te koji se još nisu oporavili od posljedica potresa 2010. i čestih razornih uragana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 02:58