MAĐARSKA

Viktor Orban pomeo sve svoje izborne protivnike

Fidesz će, predviđa se, u drugom krugu izbora s lakoćom osigurati dvotrećinsku većinu u parlamentu
 AFP

BUDIMPEŠTA - Kada netko u prvom krugu izbora osvoji 206 od 386 mjesta u parlamentu, a njegov najžešći protivnik sedam puta manje, uistinu je ostvario plebiscitarnu pobjedu. Baš je to u nedjelju uspjelo mađarskoj stranci desnog centra Fidesz i njenom šefu, bivšem premijeru Viktoru Orbanu, koji se u povijest upisao kao jedan od najvećih političkih povratnika.

Izašlo 64 posto birača

Preliminarni službeni rezultati izbora, na kojima je sudjelovalo 64 posto birača, pokazuju da su Mađari odlučili pobijediti “beznađe”, kako je to ustvrdio Orban, i to uz pomoć desnice (što nije tako rijetko u povijesti). Orbanov Fidesz je, nakon osam godina u opoziciji, osvojio 52,8 posto glasova. Time je dotukao vladajuće i trenutno vrlo nepopularne socijaliste na čelu s premijerom tehnokratom Gordonom Bajnaijem, koji su dobili samo 19,3 posto glasova, to jest 28 parlamentarnih mjesta.

Dobro je biti Mađar

- Na ovaj izvanredan dan Mađari su poručili da je Mađarska ujedinjena, moćna i sposobna učiniti izvrsne stvari, da želi poslove, red i sigurnost. Mađari su pokazali svijetu da je ponovno dobro biti Mađar - poručio je budući mađarski premijer Orban (46).

U parlament je prvi put dosad, sa 16,7 posto glasova (tri puta više nego što su bilo koji radikali dobili u Mađarskoj od 1990.), ušao i po antisemitskoj i antiromskoj retorici poznati Jobbik, pa će u novom sastavu parlamenta ubuduće sjediti njegovih najmanje 26 zastupnika.

Jako je iznenadila i stranka zelenih maštovitog imena “Politika može biti drugačija”, koja je sa 7,4 posto glasova zauzela pet mjesta u parlamentu. Prema prvom krugu izbora, samo te četiri stranke ulaze u parlament. Ipak, iako je pobjeda Fidesza neupitna, još nije sve gotovo. O preostalim, još “praznim” mjestima u parlamentu, njih 121, odlučivat će se u drugom krugu izbora 25. travnja. Fidesz trenutno vodi u 55 od ukupno 57 preostalih, još neodlučenih izbornih okruga.

Da bi osigurao dvotrećinsku većinu (258 mjesta u parlamentu, koja bi mu omogućila da bezbrižno mijenja ustav, izborni zakon i provodi strukturalne promjene), Fidesz bi, tvrdi dio analitičara, trebao pobijediti u njih 50. Drugi smatraju da si može priuštiti poraz u 12 okruga.

Nepopularni potezi

Ispred pobjednika je strašan posao. Globalna financijska kriza žestoko je pogodila Mađarsku, koju su na kraju spasili MMF i EU. U zamjenu za pomoć, vladajući su socijalisti, koji su si i sami naštetili lošim ekonomskim i političkim potezima te skandalima, bili primorani provesti niz nepopularnih poteza, to jest povećati poreze te smanjiti plaće i mirovine. Tu je situaciju iskoristio i inače glasni i aktivni Fidesz.

No, da bi mogao ostvariti obećano, primjerice smanjiti poreze, morat će se dodvoriti MMF-u i iskamčiti veći deficit od predviđenog.

Hoće li, kako vjeruju njegovi pristaše, vratiti nacionalni ponos Mađarskoj, pokazat će i način na koji će provesti zahtjevne reforme lokalne samouprave te zdravstvenog i obrazovnog sustava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:46