ZAKOPANO BLAGO

Više od 500 tona izgubljenog zlata ruskih careva otkriveno na dnu Bajkalskog jezera

 Sipa

Davno izgubljeno blago ruske carske obitelji Romanov koje je od svog nestanka dobilo status legende, možda je ponovo otkriveno, javlja ruska informativna agencija RIA Novosti.

Naime, ruski su znanstvenici koristeći mini podmornicu 'Mir 2' na Bajkalskom jezeru primijetili sjajne objekte na dubini od 400 metara. Slučajno je otkriće došlo tijekom kartiranja dna najdubljeg jezera na svijetu.

Prema legendi, više od 500 tona (!) zlata iz carske riznice Romanovih izgubljeno je kada je teretni vlak, koji je blago prevozio prema zapovijedi bjelogardijskog generala Aleksandra Kolčaka, iskočio iz tračnica te nestao u dubinama hladnog sibirskog jezera.

Istraživači godinama pokušavaju otkriti gdje je nestalo to bogatstvo. Jedini uspjeh do sada bio je pronalazak ostataka vlaka kao i sanduka s municijom.

- Istraživačka podmornica koje se koristi za proučavanje dubina i kartiranje dna otkrila je u Bajkalskom jezeru metalne poluge koje podsjećaju na zlato - rekao je izvor blizak istraživanju koji je želio ostati anoniman.

RIA Novosti javlja i kako su istraživači pokušali na površinu donijeti jednu od poluga međutim dno Bajkala je bilo previše nemirno da bi uspjeli u tome. Ruski su mediji već objavili velike naslove kako je 'pronađeno izgubljeno zlato Romanovih'.

Inače, admiral Aleksandar Vasiljevič Kolčak, heroj Prvog svjetskog rata, predvodio je protukomunitičke borce protiv boljševika tijekom Oktobarske revolucije 1917. godine. On je zlato Romanovih uzeo sa sobom u bijegu prema Dalekom istoku.

U siječnju 1920. Kolčak je uhićen i strijeljan, a tajna izgubljenog blaga nestala je zajedno s njime.

Znanstvenici sada planiraju provesti još jedan uron kako bi se otkriće potvrdilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:05