NOVA VLADA U BEČU

VISOKI POVJERENIK UN-a ZA LJUDSKA PRAVA 'Jako sam zabrinut. Približili ste se krajnjoj desnici da dobijete glasove, to je opasan razvoj događaja'

 
 REUTERS

Ulazak krajnje desnice u novu koaliciju na vlasti u Austriji predstavlja "opasan razvoj događaja", izjavio je u ponedjeljak UN-ov visoki povjerenik za ljudska prava Zeid Ra'ad al Husein i upozorio protiv eksploatacije straha u Europi.

"Jako sam zabrinut", rekao je Zeid Ra'ad al Husein u razgovoru za agenciju France presse optuživši konzervativnog kancelara Sebastiana Kurza da se, posebice u vezi imigracije, pridružio ekstremističkim stajalištima, kako bi došao na vlast, što predstavlja "opasan razvoj događaja u politici u Europi".

Vlada Sebastiana Kurza ima šest ministara iz Austrijske slobodarske stranke ( FPOe, krajnja desnica), posebice unutrašnjih poslova, obrane i vanjskih poslova.

Bivši ministar vanjskih poslova u prethodnoj vladi, Kurz (31) je pobijedio na parlamentarnim izborima u listopadu na čelu konzervativne stranke OeVP.

Zeid Ra'ad Al Hussein, U.N. High Commissioner for Human Rights arrives at the 36th Session of the Human Rights Council at the United Nations in Geneva, Switzerland September 11, 2017.  REUTERS/Denis Balibouse - RC1A7CCF0C10
REUTERS
Zeid Ra'ad Al Hussein, UN-ov povjerenik

Protesters hold banners in front of the parliament during the swearing-in ceremony of the new government in Vienna, December 18, 2017 REUTERS/Heinz-Peter Bader - UP1EDCI0UF8Q5
REUTERS

"Zabrinjavaju me događaji u Austriji u posljednjih šest mjeseci", rekao je Zeid i izrazio žaljenje što bivši ministar vanjskih poslova, kako bi osvojio mjesto kancelara, naginje prema krajnjoj desnici u pitanju imigracije i prava migranta kako bi dobio glasove koje je dosad dobivala Slobodarska stranka.

On je kritizirao Kurza zbog njegova "potpunog oportunizma" i upozorio je da ne bi smio biti primjer drugim političkim dužnosnicima u Europi.

"Ne predstavljate krajnju desnicu. Tvrdite da ste iz desnog centra ili centra, a približavate se krajnjoj desnici u vezi vrućih tema kako bi dobili glasove i to je opasan razvoj događaja", rekao je Zeid.

Visoki povjerenik je oštro kritizirao političke dužnosnike u Europi koji su u iskušenju da upotrijebe strah kao sredstvo do vlasti.

Zeid je također kritizirao "određeni etnonacionalizam, šovinistički nacionalizam" u Europi, koji podsjeća na doba prije Prvog svjetskog rata.

Koalicijski sporazum između desnice i krajnje desnice u Austriji nije izazvao posebno iznenađenje u Europi gdje su populističke i stranke nesklone imigraciji postale nezaobilazne.

Nova austrijska koalicijska vlada, sastavljena od konzervativaca i populističkih desničara, prisegnula je u ponedjeljak pred predsjednikom Alexanderom van der Bellenom.

Tridesetjednogodišnji konzervativac Sebastian Kurz (Austrijska narodna stranka OVP) postao je najmlađi kancelar u povijesti Austrije i najmlađi šef neke europske vlade.

Na trgu ispred predsjedničke rezidencije oko 6000 prosvjednika je parolama poput "Na želimo nacističke svinje“ demonstriralo protiv konzervativno-desničarske vlade. Manja grupa prosvjednika bacala je petarde, rajčice i jaja na pripadnike specijalne policije, a demonstranti koji su se okupili ispred predsjedničkog ureda uglavnom su mirno prosvjedovali. Isticali su transparente s natpisima: "Ne dajte nacistima da vladaju" i "Ne želimo nacističke svinje", kritizirajući na taj način ulazak populističke Slobodarske stranke Austrije u vladu.

Demonstracije je organiziralo nekoliko ekstremno ljevičarskih, antifašističkih grupa kojima su se pridružili i studenti.

Plenković čestitao novom austrijskom kancelaru Kurzu

Hrvatski premijer Andrej Plenković uputio je u ponedjeljak čestitku Sebastianu Kurzu povodom njegovog imenovanja za novog austrijskog saveznog kancelara, priopćila je služba za odnose s javnošću hrvatske vlade.

"U ime Vlade Republike Hrvatske, kao i u moje osobno ime, srdačno Vam čestitam povodom imenovanja na dužnost saveznog kancelara Republike Austrije te Vam želim uspjeh u obavljanju Vaše odgovorne i važne dužnosti", stoji u čestitci.

"Hrvatska i Austrija imaju dugu tradiciju prijateljskih i bliskih političkih, gospodarskih i kulturnih odnosa. Međusobno se smatramo susjedima i stojimo kao dvije prijateljske države jedni uz druge u Europskoj uniji i drugim međunarodnim forumima", istaknuo je hrvatski premijer izrazivši uvjerenost da će dvije zemlje u budućnosti dodatno ojačati prijateljske odnose i učvrstiti veze.

Nova austrijska koalicijska vlada, sastavljena od konzervativaca i populističkih desničara, prisegnula je u ponedjeljak pred predsjednikom Alexanderom van der Bellenom.

Tridesetjednogodišnji konzervativac Sebastian Kurz (Austrijska narodna stranka - OVP) postao je namlađi kancelar u povijesti Austrije i najmlađi šef neke europske vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:37