KRIZA SE NASTAVLJA

Vladimiru Putinu na stol stigao ključni dokument iz Washingtona. Nije zadovoljan...

Nakon što je rekao da ‘nema puno razloga za optimizam‘, Putinov glasnogovornik, Dmitrij Peskov, istaknuo je da Moskvi treba vremena za analizu

Ukrajinski vojnik i Vladimir Putin (u krugu)

 Anatolii Stepanov/AFP

Sjedinjene Države u srijedu su dostavile službeni pisani odgovor Rusiji na njezine zahtjeve vezane uz deeskalaciju krize u Ukrajini.

Iz Kremlja su povratno kazali kako su voljni nastaviti razgovore sa Sjedinjenim Državama o europskoj sigurnosti, ali da nisu optimistični, nakon što su Washington i saveznici iz NATO-a u srijedu koordiniranim odgovorom odbacili zahtjeve Moskve za vetom na članstvo Ukrajine u NATO-u, što je bio ključni dio ruskog prijedloga oko novog poretka nakon hladnoratovskog perioda.

Kremlj je, osim što je tražio da NATO nikada ne primi Ukrajinu u svoje članstvo, tražio i da povuku svoje snage iz Istočne Europe.

Nakon što je rekao da ‘nema puno razloga za optimizam‘, glavni glasnogovornik Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, istaknuo je da Moskvi treba vremena da analizira američki dokument i neće ‘žuriti s procjenama‘.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je pak da glavna briga Moskve - ulazak Ukrajine u NATO - nije razriješena, ali da postoji nada ‘za početak ozbiljnog razgovora o sporednim pitanjima‘.

‘U ovom dokumentu nema pozitivnog odgovora na glavno pitanje‘, napomenuo je.

U međuvremenu je zamjenik glasnogovornika ministarstva vanjskih poslova, Aleksej Zajcev, na redovnoj medijskoj konferenciji odbacio mogućnost rata s Ukrajinom.

‘Već smo više puta izjavljivali da naša zemlja ne namjerava nikoga napadati. Smatramo da je čak i pomisao na rat između naših naroda neprihvatljiva‘, rekao je Zajcev.

Fokus je sada ponovno usmjeren na Putina od kojeg se očekuje odgovor na američki dokument.

Ukrajina umanjuje sukob

Ukrajina istovremeno pokušava umanjiti važnost nekih izvješća o skorom napadu Rusije, a ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski dao je optimističnu ocjenu o najnovijim diplomatskim manevrima, ističući da će se njegovi diplomati sljedećeg mjeseca u Berlinu sastati s kolegama iz Rusije, Njemačke i Francuske.

Jedan od suradnika Zelenskog rekao je za Reuters da je granična ‘histerija‘ o ruskom napadu omela pokušaje Kijeva da se zaduži na međunarodnim tržištima kapitala.

Neprihvatljivi ruski zahtjevi

Dokument kojeg je osobno dostavio američki veleposlanik u Moskvi, John Sullivan, nije objavljen u javnosti, ali je američki državni tajnik Antony Blinken poručio da se u njemu ‘predlaže ozbiljan diplomatski put prema rješavanju krize, pod uvjetom da ga Rusija odabere‘. Dodao je i da dokument navodi ‘zabrinutost zbog ruskih poteza koji ugrožavaju sigurnost‘, ali i ‘pragmatičnu evaluaciju pitanja koja brinu Rusiju‘.

Blinken je naglasio da je ovaj dokument sastavljen nakon pomnih konzultacija s ‘europskim saveznicima‘, te je pritom jasno istaknuo da su neki od ruskih zahtjeva neprihvatljivi, što su američki dužnosnici često isticali proteklih dana.

‘Postoje ključna načela kojih se moramo držati i koje moramo braniti - među njima su suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, kao i pravo država da same odaberu u kojim će sigurnosnim savezima biti‘, rekao je.

Podsjetimo, Rusija je tjednima tražila pisani dokument koji bi razjasnio američku poziciju u Ukrajini.

‘Sjeverni tok 2 neće krenuti naprijed ako Rusija napadne Ukrajinu‘

Glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price izjavio je u srijedu da plinovod Sjeverni tok 2 između Rusije i Njemačke neće napredovati ako Rusija napadne Ukrajinu.

"Želim biti vrlo jasan: ako Rusija napadne Ukrajinu na ovaj ili onaj način, Sjeverni tok 2 neće krenuti naprijed", rekao je Price. "Neću ulaziti u pojedinosti. Radit ćemo s Njemačkom kako bismo osigurali da se ne pomakne naprijed.", dodao je.

Energetski projekt s najvećim podjelama u Europi, Sjeverni tok 2, osmišljen je da udvostruči količinu plina iz Rusije ravno u Njemačku, zaobilazeći tradicionalnu tranzitnu državu Ukrajinu.

Projekt je suočen s otporom unutar Europske unije, Sjedinjenih Država, kao i Ukrajine, jer povećava energetsku ovisnost Europe o Rusiji i uskraćuje ukrajinske naknade za tranzit. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:03