DAROVI NA SUDU

Vlasnica L’Oreala sumnjivom prijatelju darovala čak 900 milijuna eura!

Kći je napokon uspjela natjerati francuski sud da pokrene postupak protiv ‘predatora’

PARIZ - “ Liliane Bettencourt je apsolutno zdrava žena”, rekao je u razgovoru za ugledni pariški Le Monde fotograf Francois-Marie Banier (62). No, na tu se izjavu nije odlučio kako bi se umilio najbogatijoj Francuskinji, nasljednici bogatstva koje je stvorila svjetski poznata kozmetička kompanija L’Oreal, nego da obrani sebe.

Prisan prijatelj

Francois-Marie Banier je “prisan prijatelj” gospođe Bettancourt, a ona je njegovo prijateljstvo odlučila nagraditi doslovce zlatom: od nje je naime primio poklone čija vrijednost premašuje milijardu eura. Iako kći bogate nasljednice ne oskudijeva ni s čim u životu, ipak je odlučila stati na kraj rasipništvu svoje majke, a kad je ona odbila bilo kakav privatni prijedlog da svom dragom prijatelju fotografu prestane trpati džepove novcem, odlučila se okrenuti pravosuđu. Françoise Bettencourt-Meyers je podigla tužbu u kojoj tvrdi da je njezina 87-godišnja majka mentalno rastrojena te da joj jasno treba oduzeti pravo raspolaganja imovinom jer na nju pretjerani utjecaj ima Banier za kojeg Françoise ima samo jedno ime - “beskrupulozni predator”.

Sud u Nanterreu, gradu u blizini Pariza, u petak je donio odluku prema kojoj će Liliane Bettancourt morati na liječnički pregled kako bi se utvrdilo je li rastrojena ili je još pri zdravoj svijesti te joj se zapravo fućka za to što o njezinom ponašanju misli kći. Liliane je samo jednom javno progovorila o svom odnosu s Barnierom i to prošle godine za Le Journal du Dimanche. Za cijeli je slučaj rekla da je “vrlo neugodan i jako uzrujavajuć”. Kad je pak o poklonima riječ, bogata je nasljednica izjavila kako to i nije “jako puno” kad se usporedi s njezinim ukupnim bogatstvom. “Moja će kći morati prihvatiti da sam slobodna žena”, izjavila je tada. Njih dvije ne razgovaraju već dvije godine, od kad je kći pokrenula razne postupke kako bi zaustavila “predatora”. Na sastancima dioničara, kako navode izvori iz L’Oreala, zaobilaze jedna drugu izbjegavajući pogled. Dok su pak zajedno u dvorani, osjeća se, kažu, hladnoća.

Slike vrijedne 15 mil. eura

Barnier će pak na sud kako bi se utvrdilo je li zlorabio ranjivost postarije gospođe.

No, ne treba se čuditi ni reakciji kćeri. Barnier je u svoj posjed prenio slike Matissea, Picassa i Mondriana vrijedne 15 milijuna eura, a tu je i niz čekova i polica životnog osiguranja u razdoblju od 2002. do 2007. godine. Njezin odvjetnik je vrlo jasan: “Ako je gospodin Barnier potpuno nevin, ako je gospođa Bettancourt stvarno potpuno zdrava, zašto stalno nastoje izbjeći sudsku potvrdu tih činjenica?”

Barnier pak stalno ponavlja isto. “To su pokloni i trebate znati da sam ih ja dugo vremena odbijao”, rekao je za Le Monde, ali nekako je teško u to povjerovati. Njegov pak odvjetnik Herve Temime je izjavio kako se Barnier ne boji suda. “Moj bi klijent htio da se taj slučaj što prije riješi kako bi prestale defamacije”, izjavio je Temime. Barnier pak u Le Mondu dodaje novu dimenziju cijelom slučaju navodeći kako je “bilo i drugih koji su primali poklone” vrijedne i do 100 milijuna eura, ali o tome se ne raspravlja.

Nije ona biljka

Pravni zastupnik Liliane Bettencourt je bio bijesan. “Dosta! Moja klijentica je djelovala pri punoj svijesti i riječ je o njezinoj želji. Ona nije biljka. Nećete moći raditi s njom što vam je volja”, izjavio je.

Nakon sudske odluke Barnieru neće biti lako. Ako ga u travnju iduće godine sud proglasi krivim, mogao bi biti kažnjen globom od 375.000 eura, ali prijete mu tri godine iza rešetaka.

No, ne sjedi ni Liliane prekriženih ruku. Njezin je odvjetnik podigao protutužbu i tvrdi da je njezina kći Françoise skovala paklenski plan kojim se nastoji dočepati 30-postotnog udjela njezine majke u L’Orealu, koji trenutačno vrijedi 13,4 milijardi dolara.

Francois-Marie Banier je poznata osoba iz francuskog javnog života. Stalno se kretao u krugovima bogatih i poznatih, družio se s poznatim slikarom Salvadorom Dalijem i glumcem Johnnyjem Deppom. Magazin L’Express pak navodi da je u krug francuske društvene kreme ušao sa 19 godina, kad je počeo prijateljevati s još jednom bogatom nasljednicom, Marie-Laure de Noailles, koja je tada imala 64 godine.

Na plavom skuteru

Kad su ga novinari pitali nije li u to doba života imao pametnijeg posla, pobjesnio je. “Jeste li svjesni koliko je to glupo pitanje? To je kao da me pitate zašto bih se družio s Leonardom da Vincijem”.

Živi u stanu u blizini Luksemburških vrtova u Parizu, a gradom se najčešće vozi na plavom skuteru. S Lilianom Bettancourt prvi put se sreo 1969. kad je imao samo 22 godine. Isprva je s njezinim mužem raspravljao o poeziji u stanu Pierra Lazareffa, poznatog francuskog novinara. Tvrdi kako je s bogatom nasljednicom tijekom godina razmijenio “tisuće” pisama i snažno se protivi da se njihov odnos spusti na financijsku razinu. “Ljude šokira da žena njezina statusa tako jednostavno krši konvencije. No, ono što mi je poklonila nije ništa prema onome što sam od nje naučio”, tvrdi Barnier.





Posljednji iz dinastije Astor završit će u zatvoru

Marshallu neće pomoći ni pismo što ga je Whoopi Goldberg poslala sucu tražeći milost za njega

NEW YORK - Dinastija Astor jedna je od najpoznatijih u visokom newyorškom društvu, u rangu Rockefellera i Vanderbilta. A sada će Anthony Marshall (85), jedini sin nasljednik Astora, iza rešetaka.

On je, naime, iskoristio činjenicu da je njegova majka, poznata Brooke Astor, koja je umrla prije dvije godine u dobi od 105 godina, oboljela od Alzheimerove bolesti, pa je njezino bogatstvo prebacio na svoj račun. Da bi se do kraja osigurao, promijenio je i njezinu oporuku falsificirajući joj potpis, uz obilnu pomoć svoje supruge Charlene. Ona se naime našla u novoj, lažnoj oporuci, iako je u originalnoj nije bilo. Neki od svjedoka na sudu navodili su je kao poticatelja. Jedna od služavki tvrdila je da je Brooke svoju snahu, dok je nije bilo blizu, zvala “kučka”.

Ukupan imetak koji je u svojim rukama imala Brooke Astor vrijedan je 185 milijuna dolara. Sudski je postupak bio mučan, a newyorški ga novinari često opisuju kao “sumrak američke aristokracije”. Iznošeni su brojni detalji o staroj Brooke, koja je navodno gola hodala po ladanjskoj kući u Maineu vičući: “Kako se zovem, ne znam tko sam”, u kasnijoj fazi bolesti.

Od zatvora Marshalla vrlo vjerojatno neće spasiti ni pismo koje je sudu poslala poznata glumica Whoopi Goldberg u kojem moli da Marshall ne završi onkraj brave jer bi to bila “nepotrebna okrutnost” za tog bivšeg marinca i diplomata. “Nisam sigurna hoće li on preživjeti u zatvoru”, zabrinuta je Whoopi.

Dinastiju je započeo John Jacob Astor, prvi multimilijunaš u Americi, trgujući krznom i nekretninama.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 23:14