OD OZLJEDE MOZGA

VODEĆI TALIJANSKI NEUROKIRURG PROGOVORIO O STANJU MICHAELA SCHUMACHERA 'On više nije onaj čovjek kojeg svijet pamti'

Michael Schumacher
 JEAN-LOUP GAUTREAU / AFP

Jedan od vodećih talijanskih neurokirurga Nicola Acciari tvrdi da je legenda Formule 1 Michael Schumacher (51) "značajno drukčiji" te "potrošen", piše Daily Mail.

Podsjećamo, Schumacher je 29. prosinca 2013. godine u nesreći na skijanju na francuskoj stazi Combe de la Saulire zadobio tešku ozljedu mozga kada je tijekom prelaska preko neoznačene staze pao i glavom udario u kamen. Liječnici su rekli da bi gotovo sigurno poginuo da nije nosio kacigu. Bivši je vozač Formule 1 potom stavljen u induciranu komu na šest mjeseci. Schumacher se od 9. rujna 2014. godine liječi u svome domu na Ženevskom jezeru. O njemu brinu supruga Corrina te djeca Gina-Marie (22) i Mick (20).

Schumacher sada više nije u komi, međutim kirurg iz talijanskog grana Bologne tvrdi da se on dosta razlikuje od osobe koju svijet pamti. Schumacherova obitelj rijetko govori o njegovom zdravstvenom stanju.

Acciari, međutim, vjeruje da Schumacher više nije onaj čovjek koji je od 1994. do 2004. dominirao svijetom Formule 1. "Moramo zamisliti osobu koja je znatno drukčija od one koje se sjećamo iz utrka. Njegov kostur i muskulatura znatno su drukčiji i potrošeniji", rekao je za talijanske novine Contro Copertina. "To je sve zbog ozlijede mozga koju je zadobio na skijanju."

Bivši menadžer Ferrarijeve momčadi u Formuli 1 Jean Todt rekao je u lipnju prošle godine u razgovoru za Radio Monte Carlo da Schumacher dobro napreduje, ali da se muči s komunikacijom. Rekao je i da Schumacher u svome domu u Švicarskoj može gledati utrke Formule 1.

"Oprezan sam s takvim izjavama, ali istina je. Gledali smo utrku zajedno u njegovom domu u Švicarskoj. Michael je u najboljim rukama, ne odustaje i još se uvijek bori", rekao je Todt te dodao da Schumacher nije u vegetativnom stanju.

Francuske novine Le Parisien izvijestile su u rujnu prošle godine da je Schumacher primljen u bolnicu Hôpital Européen Georges-Pompidou u Parizu i podvrgnut protuupalnom tretmanu koji je uključivao perfuziju matičnim stanicama. Medicinsko osoblje koje je brinulo za Nijemca reklo je da je bio pri svijesti.

Bivši menadžer vozača Formule 1 Michaela Schumachera Wilhelm "Willi" Weber tvrdi da Schumacherova supruga Corinna skriva istinu o zdravstvenom stanju legende automobilističkog sporta. Weber, Schumacherov prijatelj i bivši menadžer kojemu je zabranjeno posjećivati 50-godišnjeg Nijemca, tvrdi da situacija nije onakva kakvom se čini te da se vozačeva supruga brine da će "istina" izaći na vidjelo. "Znam da je Michaelu teško, ali ne znam je li napravio kakav napredak. Volio bih znati kako mi je te rukovati se s njim i pogladiti mu lice. Nažalost, Corinna to ne dopušta. Vjerojatno se boji da ću vidjeti što se događa i to dati u javnost. Snažno vjerujem u Michaelov oporavak jer on je borac. Ako postoji šansa, on će je iskoristiti. To ne može biti kraj. Molim se za njega i uvjeren sam da ću ga opet vidjeti", rekao je Weber u razgovoru za njemački dokumentarni film.

Schumacherova supruga Corinna 29. je prosinca prošle godine rekla suprugovim obožavateljima da "puno malih dijelova čini mozaik" te istaknula da u zajedništvu leži snaga.

Schumacher u javnosti nije viđen od nesreće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:07