NEPOPUSTLJIVI

'VODITE IH U NIZOZEMSKU, MI IH NEĆEMO!' Talijani otjerali još jedan spasilački brod, na njemu je više od 200 migranata

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 21.06.2018. u 21:47

Migrants disembark from the Aquarius rescue ship after arriving to port in Valencia, Spain, June 17, 2018. Kenny Karpov/SOS Mediterranee/Handout via Reuters ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. TPX IMAGES OF THE DAY
Ilustracija / REUTERS

 

Talijanski protuimigrantski ministar unutarnjih poslova optužio je u četvrtak njemačku humanitarnu udrugu da je ignorirala naloge obalne straže kad je njezin brod pod nizozemskom zastavom pokupio 226 migranata pred libijskom obalom te joj poručio da ih preveze u Nizozemsku, a ne Italiju.

Matteo Salvini ranije ovoga mjeseca obećao je da više neće dopuštati brodovima humanitarnih organizacija iskrcavanje spašenih migranata u Italiji, a brod Aquarius s više od 600 migranata ostavio je na moru čak nekoliko dana, sve dok im Španjolska nije ponudila utočište.

U četvrtak je njemačka organizacija Mission Lifeline sa sjedištem u Dresdenu spasila migrante iz dva gumena čamca u međunarodnim vodama, iako im je Italija rekla da ih dolazi pokupiti libijska obalna straža, izjavio je glasnogovornik organizacije.

- Oni ne bi bili sigurni u Libiji - ustvrdio je.

Salvini, koji je također i čelnik protuimigranstke stranke Liga, obratio se organizaciji u video snimci na Facebooku.

- Namjerno niste slušali talijanske ni libijske vlasti. Dobro. Onda prevezite ove ljude u Nizozemsku - poručio je.

U međunarodnom pomorstvu vrijedi načelo da se ljude spašene na moru treba odvesti u najbliže "sigurno mjesto", a UN i humanitarne organizacije Libiju ne smatraju sigurnim mjestom jer se migranti ondje stavljaju u pritvor na neodređeno vrijeme, izlažu fizičkom zlostavljanju i iznudama te tjeraju na prisilan rad.

Talijanski ministar prometa Danilo Toninelli, nadležan za obalnu stražu, poslije je rekao kako nije sigurno za 32 metar dugačak brod da plovi na takvu udaljenost s tolikim brojem ljudi.

- Prihvatit ćemo humanitarnu odgovornost za spašavanje tih ljudi i preuzeti ih na brodove talijanske obalne straže - rekao je Toninelli u snimci objavljenoj na Facebooku.

 


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo