POPLAVE U SRBIJI I BiH

VODOSTAJI U OPADANJU U Obrenovac se smiju vratiti samo radno sposobni muškarci. Kreće čišćenje terena

Bosnian Armed Forces personel, followed by civillians driving a tractor, use their dinghy to evacuate and otherwise assist stranded citizens in the northern Bosnian town of Bosanski Samac on May 21, 2014. River Sava flooded entire agricultural fields and several urban areas along it's flow. Water from the worst floods in more than a century, which have killed 51 people and forced the evacuation of almost 150,000 people in Serbia, Bosnia and Croatia, has started to recede in some areas. But the situation remained tense in both in Serbia and northeast Bosnia in the wake of days of torrential rain in southeast Europe last week that caused the river Sava and its tributaries to burst their banks. AFP PHOTO / ELVIS BARUKCIC
 ELVIS BARUKCIC

SARAJEVO - Vodostaj Save uz područje Bosanske posavine nastavio je opadati, ali i dalje su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava, objavila je u četvrtak ujutro u Sarajevu bosanskohercegovačka Agencija za vodno područje rijeke Save.

Na području Svilaja izmjereno je smanjenje vodostaja za četiri centimetra, ali stanje u središnjem dijelu Posavske županije, Odžaka i Orašja i dalje je teško.

Voda koja je proteklih dana poplavila to područje probivši nasip u okolici Kopanice sporo se povlači, a velika područja pretvorena su u jezera. Polovica općine Odžak i dalje je pod vodom, a oko pet tisuća ljudi evakuirano je iz kuća u blizini Save.

Bosansku posavinu tijekom dana posjetit će povjerenica Europske unije za humanitarnu pomoć i krizne situacije Kristalina Georgieva, kao i visoki bosanskohercegovački dužnosnici. Svi oni žele se uvjeriti u stanje na terenu i procijeniti potrebe ugroženog stanovništva.

Situacija u poplavljenim mestima u Srijemu se polako smiruje, no evakuirani građani još uvijek se ne mogu vratiti, izjavio je koordinator kriznog štaba u Moroviću, načelnik Uprave policije Srbije Mladen Kuribak.

Vodostaj rijeke Save kod Šapca i dalje opada, pa trenutačno iznosi 606 centimetara, 12 centimetara manje nego jučer u isto vreme.

Direktor "Beograd voda" Miloš Milovanović izjavio je danas da je u ovom trenutku vodostaj Dunava 630 centimetara, odnosno 20 centimetara manje od granice koja bi značila proglašenje izvanredne obrane od poplava.

Stanje u poplavljenim mjestima je stabilno. Očekuje se da se evakuirani vrate u Barič. Povratak u Obrenovac još nije moguć, ali radno sposobni mogu se vratiti kako bi pomogli u raščišćavanju.

MUP je priopćio da je do danas prijavljen nestanak 798 osoba sa područja ugroženih poplavama, od kojih je pronađeno 215 osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:45