ŠAKE, PALICE, NOŽEVI

Cure detalji sukoba na granici nuklearnih sila, bespoštedna borba u mraku trajala 6 sati

Ukupno 600 indijskih i kineskih vojnika tuklo se u dolini rijeke Galwan svime što im je došlo pod ruku
Indijski vojnici na granici s Kinom
 Tauseef Mustafa/AFP

Indija je u šoku nakon najkrvavijeg okršaja s Kinom u posljednjih 60 godina prilikom kojega je ubijeno 20 indijskih vojnika, piše Guardian. Podsjećamo, Indija je na početku prijavila smrt trojice vojnika i ozljeđivanje njih 17, no kasnije je potvrđeno da su i preostala sedamnaestorica podlegla ozljedama.

Peking je također dao malo informacija o incidentu, no čini se da su državni mediji u utorak potvrdili da je žrtava bilo i s kineske strane.

Okršaj se dogodio visoko u planinama Himalaja gdje se Indija i Kina spore oko državne granice.Iako o samom incidentu nema mnogo podataka, dan kasnije na vidjelo su počeli izlaziti neki detalji o okršaju u dolini rijeke Galwan.

Do sukoba je došlo kad je indijska vojna patrola neočekivano naletjela na kineske vojnike u području za koje se vjerovalo da su se kineske snage s njega povukle, govore izvori iz New Delhija.

Radile šake i palice

Dvije vojske su se sukobile i upustile u bespoštednu borbu šakama i palicama s obzirom da vojnici u tom području ne nose vatreno oružje upravo iz straha da ne dođe do veće eskalacije nasilja između ove dvije nuklearne sile.

Kinezi su odgurnuli indijskog zapovjednika koji je pao sa stijene i survao se s litice u smrt.

Indijci su zatim pozvali pojačanje koje je bilo udaljeno oko četiri kilometra i uskoro je izbila tučnjava 600-tinjak muškaraca koji su se u potpunom mraku mlatili šakama, kamenjem, željeznim palicama i svime što im je došlo pod ruku. Tučnjava je trajala oko šest sati, a većina vojnika se teško ozlijedila i na kraju preminula zbog pada s visoke litice.

Ujedinjeni narodi i američka vlada izrazili su zabrinutost zbog porasta nasilja između dviju zemalja te zbog smrti dvadesetorice vojnika.

Generalni tajnik UN-a, Antonio Guterres, pozvao je obje strane na primirje.

'Zabrinuti smo zbog izvještaja o nasilnom sukobu između indijskih i kineskih vojnika kod 'Crte stvarne kontrole' i pozivamo obje strane da smanje tenzije. Drago nam je da su obje zemlje poduzele korake da se situacija smiri', poručili su iz UN-a.

I američki State Department izrazio je sućut zbog pogibije vojnika te poručio da pažljivo motre situaciju.

'I Indija i Kina izrazile su želju da se napetosti smanje, a mi u svakom slučaju podržavamo mirno rješenje sukoba', poručili su Amerikanci.

Indijski mediji prenijeli su da su održani razgovori zapovjednika dviju vojski te da su se u Ministarstvu sastali visoki vojni dužnosnici.

'Prevršili svaku mjeru'

Vođa indijskog kongresa, Rahul Gandhi, zamjerio je premijeru Narendri Modiju što se nije oglasio nakon incidenta. 'Zašto premijer šuti?', upitao se Ganhdi.

'Ovo je prevršilo svaku mjeru. Želimo znati što se dogodilo. Kako se Kina usuđuje ubijati naše vojnike? Kako se usuđuju otimati našu zemlju?'

Obje zemlje za sukob krive ovu drugu.

Peking je odbio potvrditi da je i s njihove strane bilo žrtava te optužio Indijce za provociranje i napad na kineske vojnike.

Hu Xijin, glavni urednik državnog kineskog medija Global Times, rekao je kako po njegovim saznanjima žrtava ima i s kineske strane, no kako neće objaviti njihov broj kako ne bi uznemirili javnost.

'Kina ne želi da se problemi oko granice s Indijom pretvore u sukob', rekao je Hu Xijin i optužio Indiju za nepažnju i aroganciju.

Indijski mediji također upozoravaju na propuste obavještajnih službi koji su doveli do susreta indijskih i kineskih trupa u zabačenom dijelu Himalaje.

'Je li ih se moglo na neki način upozoriti?', pita se Shiv Aroor, glavni urednik India Today.

'To je osjetljivo područje i situacija života i smrti. Nemam razloga vjerovati da je indijska vojska napravila takvu grešku i nabasala na kineski kamp koji je već bio razmontiran.'

Obje države uložile su napore da se spor oko granice riješi mirnim putem, no najnoviji incident te bi napore mogao osujetiti.

Kineski državni mediji izvještavaju i kako je Kina započela vojnu vježbu koja 'ima za cilj uništiti neprijateljska gnijezda visoko u planinama'. Na Tibetu je provedeno već pet vježbi s teškom artiljerijom, što se tumači kao priprema za eventualni novi sukob s Indijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 10:15