‘OFENZIVA ULAGANJA‘

Von der Leyen u Africi odradila pravi ‘šoping‘: ‘Došla je s ciljem da troši i troši..‘

EU ulaže 450 milijuna dolara u otvaranje milijun radnih mjesta na očuvanju šuma u Africi i Mongoliji

Ursula von der Leyen

 Armend Nimani/Afp

Samo u prva dva dana klimatske konferencije COP 27 u egipatskom ljetovalištu Sharm el-Sheikhu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen potpisala je desetke sporazuma s trećim zemljama, koji bi trebali pomoći Europi i svijetu u borbi protiv klimatskih promjena.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen otišla je u pustinjsko odmaralište Sharm El-Sheikh s ciljem da troši i troši, prenosi Politico. U prva dva dana klimatskih pregovora liderica EU potpisala je s pet zemalja sporazume o pošumljavanju i iskorištavanju šuma: s Mongolijom, Gvajanom, Republikom Kongo, Zambijom i Ugandom. Osim toga, sklopila je sporazume o očuvanju zaliha rijetkih minerala ili vodika s Kazahstanom, Egiptom i Namibijom.

Kako bi Europska unija uspjela smanjiti emisiju ugljičnog dioksida u idućih 27 godina, mora osigurati dovoljne količine litija i kobalta za baterije, polisilicija za solarne panele te druge materijale koje su razgrabili konkurenti, prije svega Kina. Klimatska konferencija dobra je prilika za takve sporazume, s obzirom na to da je izostao kineski lider Xi Jinping, dok je američki predsjednik Joe Biden došao kasnije zbog američkih izbora.

"Ovo je velika prilika za Namibiju i globalni jug zato što imate resursa u izobilju", rekla je Ursula von der Leyen u utorak. Namibija je, među ostalim, dobila kredit od 500 milijuna eura od Europske investicijske banke. Europska unija osmislila je zeleni plan koji obuhvaća puno šire od granica same Unije. Infrastrukturni paket EU Global Gateway, vrijedan 300 milijardi eura, osmišljen je za promicanje prelaska na čistu energiju diljem svijeta. Investicije u sklopu tog programa također bi trebale biti alternativa sve većoj dominaciji Kine u globalnim opskrbnim lancima, piše Politico. Prati ih Europska investicijska banka: njezin predsjednik Werner Hoyer rekao je za Politico da EU mora zaštititi svoje interese.

Afrički "vjetar i sunce", rekla je von der Leyen, važni su za energetski gladnu EU kako bi proizvodila vodik koristeći obnovljivu električnu energiju. Von der Leyen je rekla da je pokrenula "ofenzivu ulaganja u zeleni vodik".

U utorak nakon potpisivanja ugovora o šumama s Mongolijom, Gvajanom, Republikom Kongo, Zambijom i Ugandom obećala je u te zemlje u iduće dvije godine uložiti 450 milijuna eura. Cilj je EU stvoriti milijun radnih mjesta u šumarstvu, rekla je von der Leyen, od čega polovicu za žene. "Svake godine gubimo deset milijuna hektara šuma, to je veličina Islanda. Ako su naše šume, naša zelena pluća, u opasnosti, u opasnosti smo i mi. Samo zdrave šume mogu skladištiti ugljik kako bi nam mogle pomoći u borbi protiv klimatskih promjena", istaknula je šefica EK.

Zbog toga EU pokreće prvih pet šumskih partnerstava s Gvajanom, Mongolijom, Republikom Kongo, Zambijom i Ugandom, koje će podržati u zaštiti šuma. Među ostalim, cilj je EU da osigura održivo upravljanje s 40 milijuna hektara šuma do 2027., stvarajući pritom nova radna mjesta. Cilj je sporazuma i da olakša trgovinu drvenim proizvodima zato što se Europa okreće kvalitetnijim i održivijim proizvodima od drva kako bi postigla ciljeve Europskog zelenog plana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:36