KONTROVERZNA BRIGADA

Vraća se legendarna bojna, vodit će protuudar Ukrajine iako su pod sankcijama Amerike!

Vodstvo jedinice vjeruje da je ruska ofenziva preokrenula mišljenje svjetske javnosti u pogledu tko su i što rade
 Zoran Marinović

Azovski bataljun obnavlja snage nakon teških ljudskih gubitaka u bitci za Mariupolj. Washington Post piše kako je ta ukrajinska jedinica, koja je prominenciju stekla nakon ruske aneksije Krima 2014., prije čega ju je pratio glas ultranacionalističke, neonacističke paravojne organizacije nogometnih huligana, trenutačno u potrazi za novim članovima jer bi trebala odigrati važnu ulogu u planiranoj proljetnoj ofenzivi ukrajinske vojske.

Ova najpoznatija ukrajinska jedinica željela bi privući 6500 novih boraca, a vodstvo grupe trudi se izvući zarobljene suborce iz ruskog vojnog zarobljeništva. Tamo ih je više od tisuću.

"Spremni smo osloboditi teritorij", poručio je pukovnik Bogdan "Tavr" Krotevič, privremeni lider jedinice, koji se i sam vratio iz zarobljeništva u velikoj razmjeni s Rusima. Ukrajinska vlada, piše Washington Post, uvrstila je azovsku bojnu među šest ključnih udarnih brigada koje će voditi ukrajinski pokušaj povrata teritorija iz ruskih ruku.

Na lošem glasu

Iako je Azovska bojna bila na lošem glasu, pogotovo u inozemstvu, vodstvo jedinice vjeruje da je ruska ofenziva preokrenula mišljenje javnosti, a i svijet u pogledu tko su oni i što rade. "Svi su imali prilike vidjeti kako radimo", ispričao je 28-godišnji narednik, čiji je nadimak Maslo.

"Naše ime je postalo poznato u svijetu zahvaljujući obrani Mariupolja. Prije je bilo poznato u negativnom kontekstu, ali ne više. Novi ljudi koji nam se priključuju to su shvatili", kaže Maslo. Naime, Ukrajinci pristupaju danas toj jedinici ne zbog ideologije već zato što su vidjeli koliko su dobri borci.

Međutim, nije tako bilo u početku. Azovska bojna, osnovana u okolici Mariupolja, tek je u studenom 2014. godine inkorporirana u ukrajinsku nacionalnu gardu. To se dogodilo nakon što se jedinica iskazala u borbenom smislu u obrani Mariupolja koji su Rusi pokušali osvojiti istodobno s invazijom Krima. Međutim, ne putu im se našla Azovska bojna, volonterska skupina koja je spasila taj grad, i pokazala se mnogo sposobnijom od redovne ukrajinske vojske.

Međusobne optužbe

Neki pripadnici u toj ranoj fazi postojanja jedinice nosili su na odorama prišivene nacističke simbole, a Rusija je upravo ovu isprva paramilitarnu jedinicu koristila kako bi "potkrijepila" svoje tvrdnje da Ukrajini treba "denacificiranje". Iako su neki pojedinci povezivani s rasističkim i ksenofobnim pogledima, vodstvo jedinica danas strogo demantira bilo kakve optužbe o fašizmu ili rasizmu.

Dapače, Krotevič ističe kako jedinica istražuje sve slučajeve ekstremnog desničarenja koje uoči. "Kao vojna jedinica dijelimo stav vlade i države", tvrdi Krotevič koji smatra da Rusija "sve koji su uzeli oružje kako bi branili Ukrajinu" smatra nacionalistima i to opasnim.

Strani poznavatelji jedinice, poput Michaela Colbornea koji je napisao knjigu o jedinici i prati globalnu ultradesnicu, kaže da se "čini kako se fokus jedinice prebacio s ideologije prema vojnoj učinkovitosti". Prema njemu, bilo kakvi elementi ekstremizma bit će sve "razvodnjeniji" kako se s vremenom bude povećavala ta jedinica.

Krotevič, danas na čelu regrutacije novih članova, u ruskom je zarobljeništvu završio s još oko 900 boraca iz Azova. Prvo je bio zatočen u Olenivki, sabirnom centru u Doneckoj oblasti, a u tom zatvoru je nekoliko mjeseci kasnije poginulo mnogo njegovih suboraca kada je došlo do eksplozija za koje se Rusi i Ukrajinci međusobno optužuju.

Najbolja metoda

Oko četiri mjeseca Krotevič je proveo u samici u zatvoru blizu Moskve. Pušten je u rujnu kada je 215 Ukrajinaca zamijenjeno za Viktora Medvedčuka, ukrajinskog političara bliskog Kremlju. Dva tjedna nakon puštanja vratio se u svoju jedinicu. Danas on i ostali lideri jedinice smatraju da je najbolja metoda za oslobađanje oko tisuću njihovih suboraca zarobljavanje što većeg broja Rusa.

Unatoč tome što se smatra da je Azov promijenio politiku, jedinica je još pod embargom Sjedinjenih Država i drugih zapadnih ukrajinskih saveznika. Praktički je zabranjeno naoružavanje azovaca zapadnim oružjem. Ali regruti i dalje stižu.

"Mislim da je ta priča s neonacistima u Azovu preuveličana", poručio je 21-godišnji novak koji se u skladu s politikom jedinice nije smio predstaviti novinarima WP-a. "Ovdje dolaze najmotiviraniji. A ja mogu biti siguran da će me moja braća po oružju zaštititi, pokriti. isto ću učiniti i ja", kazao je 21-godišnjak koji je proteklih tjedana prolazio obuku u okolici Kijeva.

Maslo, 28-godišnji narednik, siguran je da će jedinica vještinom nadoknaditi manjak napredne opreme. "Izmislit ćemo nešto iz ničega", poručio je on.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:05