USIJANA SITUACIJA

VRIJE NA BLISKOM ISTOKU Veleposlanstvo SAD-a opet pod opsadom proiranskih prosvjednika, zapaljena američka zastava: 'Amerika je veliki sotona!'

 
 Reuters

Sigurnosne snage američkog veleposlanstva u Bagdadu u srijedu ujutro su nakratko upotrijebile suzavac ne bi li rastjerale stotine Iračana bliskih Iranu koji su zapalili zastavu Sjedinjenih Država, objavila novinska agencija France Presse.

U utorak su stotine ljudi, pošto su satima napadali američko veleposlanstvo, najavili neograničene mirne prosvjede ispred zgrade veleposlanstva tražeći odlazak Amerikanaca iz Iraka, nakon zračnih udara u kojima je poginulo 25 pripadnika proiranskih snaga.

Prosvjednici su tijekom večeri postavili pedesetak šatora.

Otkako su u nedjelju američki zrakoplovi bombardirali baze Hezbolahovih brigada - ogranka Hašd al Šabija (Narodna mobilizacija), paravojne koalicije u kojoj prevlast imaju proiranske skupine i koja je pridružena regularnim snagama - protuameričko raspoloženje kulminiralo je u utorak napadom na veleposlanstvo.

Hashd al-Shaabi (paramilitary forces) fighters set fire on the U.S. Embassy wall to condemn air strikes on their bases, in Baghdad, Iraq December 31, 2019. REUTERS/Thaier al-Sudani
REUTERS

U srijedu ujutro iračka vojska je ponovo zatvorila prilaze Zelenoj zoni, gdje su smješteni veleposlanstvo i najviša tijela iračke vlasti, u koju su tisuće pripadnika paravojske bliske Iranu u utorak slobodno ušetale a da ih pritom nitko nije omeo.

Iračke snage su ponovo stajale na kontrolnim točkama na ulazu u taj sektor u kojemu su snazi iznimno jake sigurnosne mjere, ali očito nisu odvodile prosvjednike koji su bili unutar zone.

Proiranski prosvjednici pokušali su ponovo prići američkom veleposlanstvu paleći američke zastave i izvikujući "Amerika je veliki sotona!", što je slogan koji se u Iranu često koristi od Islamske revolucije 1979.

Iz golemog diplomatskog kompleksa odmah su uzvratili suzavcem, javlja francuska novinska agencija.

Tijekom poslijepodneva irački prosvjednici počeli su se povlačiti iz zone američkog veleposlanstva u Bagdadu pošto ih je na to pozvala utjecajna iračka šijitska milicija kazavši im da se njihova poruka čula, objavila je državna novinska agencija INA.

Jedinice narodne mobilizacije (PMF) koje čine većinom pripadnici šijitske milicije rekli su da se okupljeni trebaju povući sada kada se "čula njihova poruka" te zbog poštovanja prema iračkoj vladi koja nastoji "očuvati državni ugled", prenosi agencija Reuters.

Protesters and militia fighters gather to condemn air strikes on bases belonging to Hashd al-Shaabi (paramilitary forces), outside the main gate of the U.S. Embassy in Baghdad, Iraq December 31, 2019. REUTERS/Thaier al-Sudani
REUTERS

Napad na veleposlanstvo, američki zračni udari i višestruki raketni napadi prije toga - za koje Washington optužuje proiranske skupine - potiču bojazan da bi napetost između Teherana i Washingtona mogla prerasti u otvoren rat na iračkom tlu, jedinoj bliskoistočnoj zemlji koja je ujedno saveznica Irana i Sjedinjenih Država.

A Hashd al-Shaabi fighter holds a sign reading
REUTERS

SAD zbog napada na veleposlanstvo u Iraku na Bliski istok rasporedio dodatnih 750 vojnika

Sjedinjene Države trenutno su rasporedile oko dodatnih 750 vojnika na Bliski istok kao odgovor na nasilne proteste i napad na američko veleposlanstvo u Bagdadu, izjavio je u utorak američki ministar obrane Mark Esper.

Esper je u izjavi kazao da je odobrio raspoređivanje pješačkog bataljona iz snaga za brzo reagiranje (IRF) 82. zrakoplovne divizije. Osim trenutnog razmještanja, rekao je Esper, dodatne snage IRF-a spremne su za razmještanje u sljedećih nekoliko dana. Navodno je riječ o 4000 vojnika, javlja Fox News.

Američki predsjednik Donald Trump je za "orkestriranje" napada na američko veleposlanstvo u Bagdadu okrivio Iran, kazavši kako će za njega odgovornim smatrati službeni Teheran.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je te optužbe. (Hina, Jutarnji.hr)

Ajatolah Hamnei snažno osudio američke napade u Iraku

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei snažno je osudio američke napade na proiransku miliciju u Iraku, izvijestila je u srijedu iranska državna televizija, optuživši SAD za nasilje u susjednoj zemlji.

"Iranska vlada, nacija i ja snažno osuđujemo napade", rekao je Hamnei.

Američka vojska provela je u nedjelju zračne udare protiv skupine Kataib Hezbollah koja je dio paravojne koalicije u kojoj prevlast imaju proiranske frakcije, a što je bio američki odgovor na ubojstvo američkog civila u raketnom napadu na iračku vojnu bazu u petak.

Predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump optužio je Iran za orkestriranje nasilnih prosvjeda pred američkim veleposlanstvom u Iraku u utorak i rekao je da je Teheran za to odogovoran. Iran je odbacio optužbe.

"Opet je on (Trump) optužio Iran za napade. Ne možete ništa učiniti. Da razmišljate logično, a to ne činite, shvatili biste da vas druge zemlje mrze zbog vaših zločina u Iranu i drugim zemljama", tvitao je Hamenei.

"Ako se Iran odlučiti suprotstaviti nekoj zemlji, mi ćemo to otvoreno učiniti... Ako bilo tko zaprijeti interesima naše zemlje mi ćemo uzvratiti... bez oklijevanja." (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:20