NOVA DIONICA AUTOCESTE

VUČIĆ I ERDOGAN U BEOGRADU CRTALI PO KARTI BiH Zajedno s članovima predsjedništva BiH ucrtavali su ceste i pruge i najavili projekt od 250 mil. eura

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 08.10.2019. u 17:05

Serbia's President Aleksandar Vucic speaks during a joint news conference with Turkish President Tayyip Erdogan after their meeting in Belgrade, Serbia, October 7, 2019. REUTERS/Djordje Kojadinovic
Djordje Kojadinovic / REUTERS

Recep Tayyip Erdogan i Aleksandar Vučić

 

Kada povezujete ljude, onda oni mnogo više razmišljaju o boljem životu i drugačijem životnom standardu, umjesto o tome kako i na koji način da se svađaju, poručio je u utorak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u Beogradu nakon trilateralnog summita Srbija-Turska-Bosna i Hercegovina i rekao da su danas "prvi put potezali mape na kojima su ucrtavali autoceste i pruge" koje će povezivati ljude u regiji.

Vučić je na trilaterali bio domaćin turskom šefu države Recepu Tayyipu Erdoganu i članovima Predsjedništva BiH Željku Komšiću, Miloradu Dodiku i Šefiku Džaferoviću, a nakon današnjeg sastanka dvojica predsjednika i članovi Predsjedništva BiH sudjelovat će na ceremoniji proglašenja početka radova na izgradnji dionice autoceste Beograd–Sarajevo u koju će biti uloženo 250 milijuna eura.

"Mislim da smo svi sa zadovoljstvom gledali u te mape. Kada povezujete ljude, onda oni mnogo više razmišljaju o standardu, nego kako da se svađaju", rekao je Vučić poslije trilateralnog sastanka i zahvalio turskom predsjedniku za angažman kojim doprinosi stabiliziranju odnosa na Balkanu.

Turski šef države, koji od jučer boravi u posjetu Srbiji, drugom u posljednje dvije godine, današnji je trilateralni summit ocijenio kao "plodonosan", te najavio sljedeći sastanak u BiH, a potom i u Turskoj.

"Odlučni smo nastaviti trilateralni mehanizam", poručio je Erdogan.

Turski predsjednik uvjeren je u poboljšanje odnosa Srbije i BiH, ali najvažnijom poantom trilaterale ocijenio to što se razmišlja o cijeloj regiji, istaknuvši da će autocesta Beograd–Sarajevo "još više zbližiti Srbiju i BiH" i potaknuti mnogo važnije stvari u budućnosti.

"Put je sinonim civilizacije i života. Ako imamo put između dva naroda, to će još više utjecati na građane i na sprečavanje migracija, učinit će regiju privlačnim mjestom i ljudi više neće odlaziti iz domovine", ocijenio je Erdogan.

Turski šef države sugerirao je da se problemi s formiranjem izvršne vlasti u Sarajevu moraju čim prije riješiti jer se bez vlade ne može efikasno raditi i odlučivati.

Trojica članova Predsjedništva BiH suglasna su da će autocesta Beograd - Sarajevo dodatnim povezivanjem Srbije i BiH omogućiti bolju komunikaciju, a srpski član trojnog tijela u BiH Milorad Dodik trilateralu je ocijenio kao "dobar forum i dobar oblik suradnje", istaknuvši spremnost za nastavak razgovora triju zemalja u današnjem formatu.

"Erdoganove riječi da treba izbjeći svaki, eventualni etnički sukob na ovim prostorima i graditi mir svakako su prihvatljive za sve nas. Želimo to i činimo i da u tome i uspijemo",  rekao je Dodik.

Sadik Džaferović sugerirao je intenzivniju suradnju između institucija Srbije i BiH kako bi se čim prije rješavala otvorena pitanja koja imaju dvije države.

Željko Komšić ukazao je na nove ideje koje su se javile o novim infrastrukturnim projektima razvoja željezničke mreže koji "jesu skupi ali su korisni", jer povezuju dvije zemlje na nekim komunikacijskim pravcima koji su nedovoljno izgrađeni ili "zakrčeni prometom".

Poslije trilaterale u Beogradu državna izaslanstva Srbije, Turske i BiH nazočit će otvaranju radova na dionici autoceste Beograd-Sarajevo od Kuzmina do Rače, na granici s BiH, prema Bijeljini, Brčkom i Tuzli.

Potpredsjednik Republike Srpske usprotivio se izgradnji autoceste u sjevernom dijelu ovoga entiteta

Potpredsjednik Republike Srpske Josip Jerković usprotivio se u utorak izgradnji autoceste u sjevernom dijelu ovoga entiteta zbog koje bi se srušilo više obnovljenih kuća hrvatskih povratnika u mjestu Garevcu u općini Modriči, te je zatražio promjenu te trase.

Kako je priopćeno iz ureda dopredsjednika RS-a, Jerković je zajedno s izaslanikom Vijeća naroda Republike Srpske Davorom Čordašem susreo sa stanovnicima mjesne zajednice Garevac, koja je gotovo u cijelosti nastanjena Hrvatima, te je podržao njihove primjedbe na trasu autoceste.

Vlasti Republike Srpske prvotno su isplanirale graditi auto cestu na dionici između Vukosavlja prema Brčkom doslovno preko obnovljenih obiteljskih kuća hrvatskih povratnika u Garevcu. 

"Jerković i Čordaš su dali punu potporu Garevčanima te iskazali kako je prva verzija trase napravljena nakaradno i na štetu hrvatskog naroda", navodi se u priopćenju.

U izjavi za medije potpredsjednik Jerković iz reda hrvatskog naroda je pojasnio kako bi u slučaju da se izgradi, zbog autoceste moralo biti srušeno više od 100 obiteljskih kuća hrvatskih povratnika. Sadašnjom trasom predviđeno je da autocesta prođe uz objekt tamošnje škole i župnog ureda.

Jerković je pozvao Hrvate iz Garevca da se u četvrtak odazovu javnoj raspravi koja će se održati u Modriči kako bi se usprotivili trasi autoceste koja je na štetu hrvatskih povratnika.

U Garevcu je prije rata živjelo više od 2.300 Hrvata. Tijekom rata tamo su uništene gotovo sve kuće, a Hrvati su prognani. Nakon rata najveći broj obiteljskih kuća je obnovljen, a u ovome mjestu živi oko 400 Hrvata.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo