RAZGOVORI O NORMALIZACIJI ODNOSA

VUČIĆ I THACI SASTAJU SE U NEDJELJU U BRUXELLESU Beogradski mediji: 'Nastavak dijaloga je neizvjestan...'

 Hazir Reka / Marko Djurica / Bojan Slokovic / Reuters

Beograd i Priština nastavit će razgovore o normalizaciji odnosa u nedjelju susretom dvojice predsjednika - Aleksandra Vučića i Hashima Thacija, ali je nastavak tehničkog dijaloga neizvjestan, objavili su utorak beogradski meediji.

"Dobio sam službeni poziv i izaslanstvo Srbije će svakako ići", rekao je Vučić u utorak novinarima u Beogradu i potvrdio da će izaslanstvo Srbije u Bruxellesu sastanke imati već od petka, a njegov susret s Thacijem predviđen je za nedjelju.

Thaci je u utorak u Prištini potvrdio da je dobio poziv od šefice eurodiplomacije Federice Mogherini za sastanak s Vučićem u nedjelju, prenijeli su beogradski mediji.

Na tom će sastanku, kako je objasnio Thaci, biti razmotreno "ostvarivanje svih dosadašnjih sporazuma i sagledane mogućnosti za postizanje konačnog, pravno-obvezujučeg sporazuma Kosova sa Srbijom".

"Potvrdili smo sudjelovanje. Naše ekipe susrest će se narednih dana, dok će susret predsjednika biti u nedelju. Imat ćemo stalne kontakte s našim međunarodnim prijateljima, kako bismo imali bolju koordinaciju", rekoa je danas Thaci novinarima u Prištini.

Nastavak tehničkog dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i dalje je neizvjestan, dok se dvije strane uzajamno krive što se ne provodi bruxelleski sporazum iz travnja 2013.

Kosovski dužnosnici tvrde da neće sjesti za pregovarački stol ako se ne bude razgovaralo o provođenju svih do sada postignutih sporazuma - poglavito o energetici, a ne samo o formiranju Zajednice/Asocijacije srpskih općina (Z/ASO), na čemu inzistira Beograd.

Da ni u Bruxellesu nisu sigurni kad bi dijalog mogao biti nastavljen medijima je potvrdila i glasnogovornica Federice Mogherini Maja Kocijančić.

"Bruxelles još nema datum za nastavak dijaloga", rekla je Kocijančić za RFE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 05:56