SVE ZA PROMOCIJU

VUČIĆ IZAZVAO ZGRAŽANJE JAVNOSTI Iako su zbog gripe zabranjeni posjeti bolnicama, on je obišao bolesnu djecu i slikao se s jednim mališanom bez maske

 
Aleksandar Vučić.
 Đorđe Kojadinović / REUTERS

Iako su u Srbiji zbog gripe zabranjene posjete bolnicama, postoji izuzetak od tog pravila. A taj izuzetak je Aleksandar Vučić, predsjednik države.

Vučić je u srijedu posjetio odjel hematoonkologije Instituta za zaštitu zdravlja majke i djeteta „Dr Vukan Čupić", piše BBC na srpskom jeziku. Da stvar bude još "intrigantnija" predsjednik Srbije tijekom posjeta se nije držao zdravstvenih mjera i nije nosio masku.

U bolnicu je Vučić otišao kako bi posjetio djecu oboljelu od karcinoma koja se liječe hematoonkologiji, a s jednim bolesnim dječakom se i fotografirao bez zaštitne maske. Ta je fotografija potom objavljena na Instagram profilu buducnostsrbijeav.

- Imao sam čast da upoznam pravog super heroja, malog, hrabrog borca, Zlatana - napisao je Vučić ispod fotografije, koja je snimljena po želji Zlatanove majke i samog dječaka, piše na službenoj web stranici predsjednika Srbije.

Naravno, takav Vučićev potez momentalno je izazvao zgražanje dijela srpske javnosti koja smatra da je ovo bezobrazno korištenje teško bolesne djece u svrhu osobne promocije predsjednika koji opet razmatra raspisivanje izvanrednih parlamentarnih izbora.

Da to nije slučaj pokušao je objasniti srpski ministar zdravstva Zlatibor Lončar, ali je svojom izjavom tek dolio ulje na vatru. Lončar je inzistirao da se ovdje samo radilo o ispunjavanju želje bolesne djece, a ne prozirnom i neumjesnom političkom marketingu.

- To su djeca s najtežim bolestima, za koju je krajnje neizvjesno što će biti, i kad imaju želju vidjeti predsjednika, onda je valjda najmanja stvar ispuniti želju tom djetetu. Mislim da to nije prevelika želja - izvlačio se Lončar koji je i sam sudjelovao u Vučićevom obilaženju teško bolesne djece.

Kako piše BBC, Vučić je tom prilikom u sobu s pacijentima koje trenutno ni roditelji ne smiju posjetiti, ušao bez maske.

- Ovo ne možete usporediti s nekim drugim neorganiziranim ili sličnim stvarima, ovaj događaj je organiziran po svim pravilima epidemiologa - tvrdio je Lončar nakon posjeta.

Ta pravila, kako navodi BBC, javnosti nisu poznata, ali je poznato da su zbog sezone gripe posjete bolnicama zabranjene. Naime, u Srbiji je do 14. veljače prijavljeno ukupno 104.687 oboljelih od gripe te se 29 smrtnih slučajeva mogu dovesti u vezu s gripom.

O cijelom skandalu danas se oglasio i sam Vučić koji je za televiziju Prva rekao da je tijekom posjete "mahnuo dječaku Zlatanu", piše N1.

- U tom trenutku njegova divna majka izlazi i zamoli me da se fotografiram s njenim sinom. Ona nema masku, a ja imam na sebi sve što je potrebno. A kako sam mogao odbiti majku? Zamislite kako bi izgledale društvene mreže i što bi mi rekli da sam rekao da se neću fotografirati s djetetom. Rekli bi mi da sam "đubre ili bezosjećajni skot" ili da sam to učinio zbog imena dječaka i njegove majke - tvrdi Vučić koji također negira da je njegov posjet izazvao podijeljene reakcije građana.

- Napadi na mene stižu iz jedne vrste socijalnog okruženja u kojoj se nalazi lažna elita, a ustvari društveni talog - ustvrdio je Vučić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:44