NAPETOST RASTE

VUČIĆ NAKON DRAMATIČNE INTERVENCIJE KOSOVSKIH SPECIJALACA ZATRAŽIO POMOĆ OD KINE 'Situacija u Srbiji nikada nije bila teža'

Serbian President Aleksandar Vucic speaks during an interview with Reuters in Belgrade, Serbia, September 13, 2018. REUTERS/Djordje Kojadinovic
Djordje Kojadinovic / REUTERS

Pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije (ROSU) uhitili su rano jutros u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice četvoricu Srba, a čuli su se i pucnji i sirene za uzbunu

Predsjednik i premijerka Srbije, Aleksandar Vučić i Ana Brnabić, zamolili su ambasadora Kine u Srbiji Lija Manchanga da prenese kineskim vlastima da Srbija nikad nije bila u težoj situaciji, referirajući se na trenutno stanje odnosa Beograda i Prištine, piše B92. Manchang je rekao da će tijekom petka o tome obavijestiti predsjednika Kine Xija Jinpinga.

Vučić i Brnabić upoznali su Lija s događanjima u Sjevernoj Mitrovici, gdje su u petak ujutro pripadnici Specijalne jedinice kosovske policije ROSU upali su rano jutros u sjeverni dio Kosovske Mitrovice, s više od deset policijskih vozila, i zauzele ključne položaje u gradu. Tijekom te akcije priveden je pripadnik Kosovske policije Dragiša Marković, koji je već bio uhićen u okviru istrage o napadu na čelnika Građanske inicijative Srbija, demokracija, pravda Olivera Ivanovića.

Gradonačelnik Kosovske Mitrovice Goran Rakić rekao je za srpske medije da su uhićeni policajci Dragiša Marković i Saša Ćurčić te da su pripadnici ROSU-a upali u njihove stanove, brutalno ih tukli puškama i nogama te ih odveli u nepoznatom pravcu. Osim njih dvojice uhićene su još dvije osobe, a Novosti navode da su pripadnici Kosovske policije su pokušali uhititi Milana Radojčića, potpredsjednika Srpske liste.

"Upad jedinica ROSU-a u Sjevernu Mitrovicu pokazao je da su snage KFOR-a, odnosno NATO-a, namjerno obmanjivale javnost i danas je svima jasno po čijem nalogu i u sprezi s kojim su silama predstavnici NATO-a lagali", rekao je Vučić.

Brnabić je rekla da, po pitanju uvođenja taksi na srpsku robu, očekuje reakciju Europske unije jer Kosovo tim potezom krši Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, CEFTA sporazum te da je to pitanje i za Ujedinjene nacije jer je Misija Ujedinjenih naroda na Kosovu jedan od potpisnika, i da u tom smislu očekuje podršku Kine u najvažnijoj svjetskoj organizaciji.

Li je rekao da Kina odlično razumije što se dešava na Kosovu i Metohiji i da je to već poznati scenarij napada na integritet Srbije. Kineski je ambasador istaknuo da će predsjednik Kine do kraja petka doznati te da Srbija može očekivati podršku Kine.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo