NAPETOST RASTE

VUČIĆ NAKON DRAMATIČNE INTERVENCIJE KOSOVSKIH SPECIJALACA ZATRAŽIO POMOĆ OD KINE 'Situacija u Srbiji nikada nije bila teža'

Pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije (ROSU) uhitili su rano jutros u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice četvoricu Srba, a čuli su se i pucnji i sirene za uzbunu
 Djordje Kojadinovic / REUTERS

Predsjednik i premijerka Srbije, Aleksandar Vučić i Ana Brnabić, zamolili su ambasadora Kine u Srbiji Lija Manchanga da prenese kineskim vlastima da Srbija nikad nije bila u težoj situaciji, referirajući se na trenutno stanje odnosa Beograda i Prištine, piše B92. Manchang je rekao da će tijekom petka o tome obavijestiti predsjednika Kine Xija Jinpinga.

Vučić i Brnabić upoznali su Lija s događanjima u Sjevernoj Mitrovici, gdje su u petak ujutro pripadnici Specijalne jedinice kosovske policije ROSU upali su rano jutros u sjeverni dio Kosovske Mitrovice, s više od deset policijskih vozila, i zauzele ključne položaje u gradu. Tijekom te akcije priveden je pripadnik Kosovske policije Dragiša Marković, koji je već bio uhićen u okviru istrage o napadu na čelnika Građanske inicijative Srbija, demokracija, pravda Olivera Ivanovića.

Gradonačelnik Kosovske Mitrovice Goran Rakić rekao je za srpske medije da su uhićeni policajci Dragiša Marković i Saša Ćurčić te da su pripadnici ROSU-a upali u njihove stanove, brutalno ih tukli puškama i nogama te ih odveli u nepoznatom pravcu. Osim njih dvojice uhićene su još dvije osobe, a Novosti navode da su pripadnici Kosovske policije su pokušali uhititi Milana Radojčića, potpredsjednika Srpske liste.

"Upad jedinica ROSU-a u Sjevernu Mitrovicu pokazao je da su snage KFOR-a, odnosno NATO-a, namjerno obmanjivale javnost i danas je svima jasno po čijem nalogu i u sprezi s kojim su silama predstavnici NATO-a lagali", rekao je Vučić.

Brnabić je rekla da, po pitanju uvođenja taksi na srpsku robu, očekuje reakciju Europske unije jer Kosovo tim potezom krši Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, CEFTA sporazum te da je to pitanje i za Ujedinjene nacije jer je Misija Ujedinjenih naroda na Kosovu jedan od potpisnika, i da u tom smislu očekuje podršku Kine u najvažnijoj svjetskoj organizaciji.

Li je rekao da Kina odlično razumije što se dešava na Kosovu i Metohiji i da je to već poznati scenarij napada na integritet Srbije. Kineski je ambasador istaknuo da će predsjednik Kine do kraja petka doznati te da Srbija može očekivati podršku Kine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:21