NOVA VLADA U SRBIJI

Vučić okreće leđa Putinu? ‘Mala Moskva‘ dobila samo jedan resor, degradiran najjači ruski čovjek

U SPS-u (‘mala Moskva‘) su dobili samo jedan resor - prosvjete, a izgubili dva jaka ministarstva kojima su utjecali na politiku
Prizor iz Skupštine Srbije
 Oliver Bunic/AFP

Srbija je nakon više od četiri mjeseca od izbora, dobila novu vladu, iako je stranka Aleksandra Vučića, SNS, dobila apsolutnu većinu u Skupštini.

Osim što je ova vlada proglašena "Vučićevom vladom kontinuiteta", u najvećem broju sastavljena od njegovih najbližih pouzdanika i trabanata, mnogi analitičari su u njenom sastavljanju uočili ili istakli Vučićev otklon od Rusije, odnosno blago okretanje leđa Kremlju i veće približavanje Zapadu.

No, je li to tako pokazat će vrijeme, pogotovo jer ova će vlada, kako je kazao sam Vučić, biti "ograničenog mandata", jer je već za najkasnije travanj 2022. najavio parlamentarne i predsjedničke izbore - istodobno, što se radi zato da na svom imenu i autoritetu ponovno i sebi (i stranci) osigura apsolutnu vlast i kontrolu nad Srbijom. Jedan od razloga zašto se smatra (ili se stvara takav dojam) da je Aleksandar Vučić napravio zaokret od Putina, je u tome što je Socijalistička partija, (SPS) koju nazivaju "malom Moskvom" jer se doživljava kao proruska ekspozitura u Srbiji, izgubila utjecaj na vladu.

- U vladi je u potpunosti smanjen utjecaj SPS-a koji je u osnovi politički eksponent Rusije - kaže nam beogradski politolog Žarko Korać.

SPS izgubio

U SPS-u su dobili samo jedan resor - prosvjete, a izgubili dva jaka ministarstva kojima su utjecali na srbijansku politiku - Ivica Dačić nije više ministar vanjskih poslova i dobio je formalno jaču (predsjednik Skupštine), ali praktički puno nižu funkciju u ovakvom rasporedu snaga unutar Vučićevog srbijanskog političkog mainstreama.

Korać nam kaže kako je Dačiću dana funkcija koja je ustavno gledano druga u državi i u normalnim demokracijama vrlo važna, ali u postojećim okolnostima u Srbiji ono što zovemo “šut u vis”, dakle nije mjesto gdje će on moći utjecati na vođenje politike države.

image
Prizor iz Skupštine Srbije
Oliver Bunic/AFP

Pogotovo je iznenađujuće bilo što je SPS izgubio svoju tradicionalno mjesto ministra energetike, za koju poziciju je Rusija itekako zainteresirana zbog njihovog velikog utjecaja na tamošnji energetski sektor, podsjetimo da Gazprom kontrolira 51 posto najveće srpske naftne "kuće" - NIS.

- Sada taj sektor vodi osoba iz Vučićeve stranke Zorana Mihajlović, koju javnost vidi kao prozapadno orijentiranu - kaže Korać, a neki beogradski mediji ističu da je ona nekompetentna za tu funkciju, ali u potpunosti svira prema Vučićevim notama, a to znači da će zapravo time Vučić donositi ključne odluke, kao uostalom kao i nad svim.

Zbog toga je čak i otkazivanje najavljenog posjeta Sergeja Lavrova, Putinova prvog diplomata, Beogradu zbog odlaska Lavrova u samoizolaciju jer je bio u kontaktu sa zaraženim koronavirusom, u dijelu javnosti i na nekim portalima objašnjeno zapravo ruskim nezadovoljstvom sastavom nove vlade i odstranjivanja njihovih pouzdanih igrača iz SPS-a na srbijansku politiku.

Naime, još od nedavne posjete Donaldu Trumpu, govori se o napetostima u rusko-srpskim odnosima, mada obje strane nastoje spustiti loptu govoreći o dobrim i stabilnim odnosima, ali primjetna je ruska nelagoda zbog "ubacivanja“ SAD-a u njihov atar (Srbiju), ali sve se može promijeniti već 3. studenoga nakon američkih izbora, jer Vučić se otvoreno stavio na stranu Trumpa, a Biden važi za čovjeka koji pozna Balkan i koji već ima neka (gotova) rješenja na stolu, koja nisu baš po guštu Vučiću.

image
Prizor iz Skupštine Srbije
Oliver Bunic/AFP

Posjet Washingtonu

Korać pojašnjava "da rezultati Vučićeva posjeta Washingtonu još traju". Uostalom, Rusija je prilično agresivno i s omalovažavanjem komentirala taj posjet. - Da, potvrđuje Korać - vidljivo je ograničavanja ruskog utjecaja na vladu. Ostaje za vidjeti je li to trajno. Mi ne znamo što je sve Vučiću rečeno i obećano u Bijeloj kući, ali je vidljivo nastojanje SAD-a da spriječi daljnji politički i ekonomski prodor Rusije i Kine u regiju - kaže nam Korać.

Osim toga, to se vidi, piše DW, i po degradaciji Nenada Popovića, najjačeg ruskog čovjeka u dosadašnjoj vladi (posjećuje anketirani Krim i zalaže se za jačanje približavanja ruskoj verziji postsovjetskog EU, Euroazijskoj ekonomskoj uniji). Nagađa se da bi Popović mogao biti ministar bez lisnice, čime bi makar na neki način i Moskva bila zadovoljena. Doduše, Vučić sigurno računa da je srbijansko društvo pretežno prorusko, što pokazuju mnoge ankete o tome da Srbi u velikom broju podržavaju približavanje Rusiji te je smatraju svojom zaštitnicom.

image
Ana Brnabić
Oliver Bunic/AFP

Ne jednom smo već spominjali da mnogi politolozi govore o fenomenu srpskog postjugoslavenskog nacionalizma koji se vezao uz ruski nacionalizam, kao njegova balkanska ispostava, jer misle, kako je to definirao srbijanski povjesničar Milivoj Bešlin, da će jačanjem Rusije na međunarodnoj sceni, pogotovo na našim prostorima, preko njih ostvariti sve ono ili većinu toga zacrtanog u vrijeme sanuovsko-miloševićevskih ratova i programa. Osim toga, na srbijanskoj političkoj sceni, djeluje dosta desnih radikalnih skupina koje su u oporbi, a također podržavaju što jače vezivanje uz Moskvu. Profesor Dušan Spasojević, s beogradskog Fakulteta političkih nauka, za DW kaže kako je "očita namjera bila da u vladu uđu ljudi iz stranke ili oni koji su već bili u vladi, nego zato što su za nešto stručni. Recimo, ministru Aleksandru Vulinu je ovo već četvrto ministarstvo - teško da je on baš toliko univerzalan političar da sve to može raditi s podjednakim uspjehom".

Nova vlada ima jedan od najvećih udjela žena na čelu ministarstava na svijetu - čak 10, uz novu-staru premijerku Anu Brnabić, što Spasojević smatra potezom koji će na Zapadu dobiti pažnju i priznanje. - Udio žena u vladi ima sličnu funkciju kao i sama premijerka. Dakle, to je informacija koja će biti istaknuta po svjetskim medijima i sigurno je da se zbog toga vanjski mediji neće baviti time tko je Ratko Dmitrović. To pokazuje da Vučić zna kako funkcioniraju mediji i kako se šalju poruke - ističe Dušan Spasojević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:32