KONTROVERZA U SRBIJI

VUČIĆ RAZBJESNIO MOSKVU 'NATO vas je bombardirao, a vi primate zatvorenike iz Guantanama!'

Odluka Beograda je, kaže Sanda Rašković-Ivić, čelnica DSS-a, “pravno i moralno neprihvatljiva i primam je s gnušanjem”
 REUTERS

Srbija je od SAD-a primila dvojicu zatvorenika iz Guantanama koji su tamo bili od 2002. godine, a nije dokazano da su članovi al-Qa’ide. Tako je postala jedna od 30 zemalja koje su prihvatile zatočenike iz američkog zatvora za radikalne islamiste.

Riječ je o 37-godišnjem Muhamedu Davlatovu (iako se navodi i ime Umar Abdulajev) te jemenskom državljaninu Mansuru Ahmadu Sadu al-Dajfu. Zanimljivo je da Davlatov čeka transfer od 2009. godine jer je odbijao da ga predaju rodnom Tadžikistanu gdje bi, kaže, sigurno bio ponovno podvrgnut ispitivanjima i zatvoru.

Odluka o transferu guantanamskih uznika u Srbiju izazvala je velike polemike u javnosti. Naime, čini se da je to “diskrecijska odluka” samoga premijera Aleksandra Vučića (i njegove tehničke vlade), koja je definirana na nedavnom susretu s Victorijom Nuland, pomoćnicom američkoga državnog tajnika Johna Kerryja, u Beogradu. Kako piše beogradski list Danas, detalje o prebacivanju zatvorenika u Srbiju nisu mogli dobiti ni od Ministarstva pravosuđa, ni od Uprave za izvršavanje kaznenih sankcija jer im je u tim institucijama rečeno da “ne posjeduju niti jedan papir” o transferu. List navodi kako postoji određena konfuzija oko toga tko je nadležan za strane zatvorenike. No, više informacija dobili su u američkoj ambasadi koja je zahvalila srpskim vlastima koje su dale velik doprinos zatvaranju Guantanama. Premijer Vučić, pak, rekao je kako su tu pomoć SAD-u već pružile Njemačka i mnoge zemlje u regiji. Ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je da “Srbija ni sa čim nije ugrozila svoje državne interese”, a može imati samo bolju poziciju u vanjskopolitičkim odnosima.

- Ovo je vrlo važan signal za razvoj bilateralnih odnosa sa SAD-om - rekao je Dačić.

S druge strane, očekivano je odluku o prijemu dvojice zatvorenika iz Guantanama napala proruska Demokratska stranka Srbije Sande Rašković-Ivić. Ona je objavila da odluku “dočekuju s potpunim moralnim gnušanjem” te da je “primanje zatvorenika iz ozloglašenoga američkog vojnog logora politički, pravno i moralno neprihvatljivo”.

Ruski mediji prenose vijest, uz napomenu da je Srbija bila meta NATO-ova bombardiranja 1999. godine, da SAD stoji iza “odcjepljenja Kosova”, ali i da Srbija sve aktivnije surađuje s NATO-om, iako “formalno tvrdi” da neće tražiti priključenje Sjevernoatlantskom savezu.

Aleksandar Perendžijev, član Udruge vojnih politologa, izjavio je da je srpska odluka, kao i američki zahtjev da baš u Srbiji smjesti guantanamske uznike, “vrlo neobična” s obzirom na prošlost odnosa Srbije i NATO-a, ali ipak ne treba iz toga izvlačiti neke političke zaključke. Doduše, napomenuo je kako je to učinjeno jer “Beograd računa na daljnju blagonaklonost Bijele kuće”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 17:49