RAZOTKRIVENI

VUČIĆEVA STRANKA RAZVILA TAJNU APLIKACIJU ZA 'LAJKANJE' Mobiteli bi danonoćno dijelili lajkove prema uputama koje stižu iz središnjice

Aleksandar Vučić
 Reuters

Članovi Srpske napredne stranke (SNS) srpskog predsjednika Aleksandra Vučića koristili su, a vjerojatno i dalje koriste, aplikaciju za mobitele kojom su automatski dijelili po tisuće “lajkova” odabranim komentarima čitatelja na portalima Kurir.rs i Espreso.rs, razotkrila je istraga novinara Centra za istraživačko novinarstvo Srbije.

Manipulacija komentarima izvedena je uz pomoć aplikacije VotR2, koja je bila dostupna na Google Playu do siječnja ove godine. Prilikom instalacije korisnici bi se prijavili s lozinkom, a aplikacija bi dalje sve radila sama.

VotR2 radi u pozadini, bez obzira na to je li korisnik radi nešto drugo na mobitelu ili ne, te svakih šest sekundi postavi “plus” ili “minus” na neki komentar na portalima Kurira i Espresa, bez ikakve potrebe da vlasnik mobitela sudjeluje u tome. Jednom kada je postavljena na mobitel, automatski se pokreće pri svakom uključivanju uređaja.

Stranački server

Upute o tome kako glasati, koje komentare nagraditi, a koje kazniti aplikacija dobiva od servera s IP adresom 77.46.148.99, lokacije koja je od ožujka 2016. registrirana na ime Srpske napredne stranke.

Aplikaciju je detaljno analizirao stručnjak za digitalnu sigurnost Jurre van Bergen, koji radi za međunarodni Projekt izvještavanja o korupciji i organiziranom kriminalu (OCCRP). Bergen je otkrio detalje poput navedene adrese s koje stižu upute, a zaključio je i kako portali Kurir i Espreso “misle” da plusevi i minusi stižu sa službene mobilne aplikacije tih sajtova.

“VotR2 je specijalno dizajniran za manipulaciju komentarima kroz glasanje”, zaključio je van Bergen. Rezultati rada aplikacije mogu se vidjeti i danas - ispod vijesti o srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću najviše “pluseva” imaju sterilni komentari puni hvale za predsjednika i vladu, poput “Predsjednik Srbije ne zaboravlja nikog” ili “Vučić je realan i iskren, to svi vide”.

Stručnjake posebno zabrinjava to što postoje samo tri objašnjenja kako je moguće da aplikacija poput VotR2 može prevariti portale i uvjeriti ih da je njihova službena aplikacija - ili se radi o djelu hakera, ili je izrađena u suradnji s portalima, ili je netko zlorabio propuste u sigurnosti portala.

Oba su portala u vlasništvu Adria Media grupe, koja je do ove godine bila u vlasništvu poduzetnika Aleksandra Rodića, no u siječnju ju je kupio Igor Žeželj, vlasnik portala Mondo.

Manipuliranje glasanjem

CINS se obratio Ani Marković, izvršnoj direktorici Espreso grupe, podružnice Adria Medije, zaduženu za portal Espreso.rs, koja je ustvrdila kako portal nikome nije dao pristup te da nisu primijetili manipulaciju podacima, no nakon konzultacije s tehničkim timom potvrdila je da su imali problema s “botovima koji automatski glasaju”. Isti tehnički tim pojasnio je i kako je “relativno lako” doći do inače skrivenog linka koji omogućava glasanje kroz aplikaciju. I zamjenica urednika Kurira Sonja Lakić zanijekala je da je tehnički tim ikome dao pristup.

Van Bergen također vjeruje da Kurir i Espreso nisu hakirani. “Nisu izgradili adekvatne mjere sigurnosti koje bi onemogućile ljudima da manipuliraju glasanjem”, kazao je za CINS.

Trolovi iz javnog sektora

Još od 2014. poznato je da je SNS pokušavao uspostaviti online dominaciju, kada je procurila stranačka PowerPoint prezentacija u kojoj su predstavljene detaljne upute online aktivistima SNS-a kakve komentare ostavljati na Facebooku i Twitteru, s kakvim se imenima prijavljivati, kako prijaviti koliko su puta i gdje već komentirali, kakve aktivnosti trebaju izbjegavati i drugo.

Anonimni zviždač u kolovozu ove godine otkrio je za portal Južne vesti kako smjernice za stranačke aktivnosti daju stranački dužnosnici, koji provode i nadzor nad “učinkom”, a “trolovi” su djelatnici u javnom sektoru zaposleni na određeno ili na privremenim poslovima kojima u slučaju neposluha lako otkazuju suradnju.

Cilj aktivnosti je stvaranje dojma u javnosti kako SNS, vlada i predsjednik Vučić imaju široku podršku u narodu.

“To je moralni problem i dilema, u svakom slučaju, da obrazovanom čovjeku netko naređuje ‘pišite tako i tako na tu i tu vijest’”, kazao je zviždač za Južne vesti.

“Ali s druge strane, kad nemate riješen materijalni status, kad nemate stalni posao, stvarno se ne postavlja nikakvo drugo pitanje”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:05