NATPOLOVIČNA PODRŠKA

Vučićevim naprednjacima i dalje više od 50 posto potpore

Aleksandar Vučić
 AFP

Srpska napredna stranka (SNS) i dalje ima natpolovičnu potporu građana u Srbiji, a sadašnji izborni prag od pet posto bi, da se u nedjelju održavaju parlamentarni izbori, prešla i Socijalistička partija Srbije (SPS) te oporbena koalicija Savez za Srbiju (SZS), objavio je u utorak beogradski tisak.

Naprednjaci aktualnog srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića imaju podršku 53,6 posto građana, oporbena koalicija Savez za Srbiju (SZS) 10,3 posto, a socijalisti šefa diplomacije Ivice Dačića 9,5 posto potpore potencijalnog biračkog tijela, prenosi u utorak beogradski Blic, pozivajući se istraživanje agencije Faktor plus.

Pokret slobodnih građana i Stranka moderne Srbije bi, budu li u koaliciji, imali šest posto potpore, Srpski partiotski savez nekadašnjeg vaterpolo reprezentativca Srbije (SPAS) Aleksandra Šapića 4,3 posto, Partija ujedinjenih umirovljenika (PUPS) 3,6 posto, a Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja 3,3 posto.

Konzervativni oporbeni pokret "Metla 2020", koji predvodi Demokratska stranka Srbije (DSS) bi, prema rezultataima istraživanja, dosegnuo tek 2,4 posto glasova.

Opciju da glasuju za neku drugu stranku ili političku organizaciju od ponuđenih u anketi izabralo je sedam posto anketiranih građana.

Istraživanje je pokazalo da bi, da su izbori zakazani za prvu sljedeću nedjelju, na glasanje izišlo 46 posto birača, 32 posto ne bi, a 22 posto ih nema jasno stajalište.

Oporbeni blok Savez za Srbiju već mjesecima vodi kampanju i zalaže se za bojkot izbora zbog neregularnih izbornih uvjeta, poglavito uskraćenog pristupa vodećim medijima, dok Vučićevi naprednjaci tvrde kako medije kontroliraju upravo oporba i njezini tajkuni.

Zastupnici Srpske napredne stranke predložili su izmjene zakona po kojima bi se sadašnji izborni prag sa pet posto smanjio na tri posto, što oporba vidi kao pokušaj vlasti da amortizira efekte najavljenog bojkota izbora i omogući ulaz u parlament takozvanim satelitskim strankama, koje bi u parlamentu stvorile „privid demokracije i političkog pluralizma“.

Parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji trebali bi biti održani koncem travnja ove godine, a u pregovorima vlasti i dijela oporbe o usuglašavanju poštenih izbornih uvjeta posredovala su koncem 2019. i izaslanstva Europskog parlamenta, ali je uspjeh pregovora polovičan jer oporbena koalicija SZS ostaje pri odluci da bojkorira izbore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:35