PRIPREMA ZA MIROVINU

Warren Buffet: Povlačim se, Washington Postu sam dao 37 godina

Iako se povlači s mjesta savjetnika, Buffet nema namjeru prodavati dionice Washington Posta

Milijarder Warren Buffett, svojedobno najbogatiji čovjek na svijetu (a danas treći na ljestvici) povlači se iz Uprave Washington Posta u kojem njegova tvrtka Berkshire Hathaway ima najveći udjel. Buffett će funkciju direktora obavljati do svibnja kada mu ističe mandat i nakon toga više neće tražiti ponovni izbor.

Sve mu je teže

Buffett će nakon svibnja obavljati savjetničke poslove u Washington Postu, a kako je sam izjavio, uvijek će biti Upravi na raspolaganju za sva pitanja, ideje i probleme. Svih ovih godina, od 1974. kada je ušao u Upravu Washington Posta, Warren Buffett bio je glavni savjetnik za financije i poslovanje.

Osim Washington Posta, Buffett se priprema i za povlačenje iz Berkshire Hathawaya te da posao u potpunosti prepusti sinu Howardu Buffettu. Prije nekog vremena i sam je dao naslutiti da bi se njegovo povlačenje s pozicije moglo dogoditi vrlo brzo, s obzirom na to da sa 80 godina na leđima želi prepustiti vođenje poslova novim ljudima. Nedavno je tako u kompaniju doveo Todda Combsa, novog menadžera za investicije.

Buffett je istaknuo da će udio njegove kompanije u Washington Postu ostati isti, te da nema namjeru prodavati svoje dionice.

- To se neće promijeniti i moj udio će do kraja ostati isti. No, izdavački biznis postaje sve teži i već sada je dosta naporan. Unatoč svemu, ne odustajem od tog posla, samo ću se njime baviti na drukčiji način - izjavio je Buffet i dodao kako će se više posvetiti poslovima izvan Amerike.

- Volim ovaj posao i ovo mjesto, ali imam 80 godina i samo 365 dana u godini. Nekad je to bilo puno, ali u ovim godinama, 365 dana i nije neka brojka - istaknuo je Buffett.

Vrijednost koja raste

Donald Graham, predsjednik Uprave Washington Posta, naveo je da se nema namjeru odreći savjetničkih usluga Buffetta, jer je, kako je rekao, bio najbolji savjetnik kojeg je Washington Post ikada imao. Buffett je Grahamu 37 godina dijelio savjete i kroz sve to vrijeme vrijednost Washington Posta je stalno rasla.

- Graham i ostatak Uprave i dalje će moći računati na mene. I moji savjeti sada će puno manje koštati - rekao je Warren Buffett.

Najbogatiji u 2008. godini

1962. Buffet kupuje kompaniju Berkshire Hathaway

1973. kupuje svoje prve dionice Washington Posta

1974. postaje član Uprave Washington Posta

1979. kupuje dionice TV postaje ABC

1988. počinje kupovati dionice Coca-Cole

2006. objavljuje da 80 posto svog bogatstva daje u humanitarne fondove

2007. prvi put najavljuje mogućnost povlačenja iz biznisa

2008. Forbes ga proglašava najbogatijim čovjekom na svijetu

2010. S Bilom Gatesom pokrenuo je jedinstven projekt kojim pozivaju milijardere da se odreknu dijela svoje imovine i pomognu svijetu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:26