PESIMIZAM U KIJEVU

Washington Post objavio uznemirujuće detalje o stanju vojske Ukrajine: Nemamo ljude, oružje...

Neki ukrajinski dužnosnici sumnjaju da će Kijev uspjeti pokrenuti toliko očekivanu ofenzivu

Ukrajinski se vojnik priprema za odlazak na frontu kod Bahmuta

 Aris Messinis/Afp

Većina najiskusnijih ukrajinskih vojnika više ne sudjeluje u borbama na ratištima u Ukrajini i neki ukrajinski dužnosnici sumnjaju da će Kijev na proljeće uspjeti pokrenuti toliko očekivanu ofenzivu, piše The Washington Post. Američki i europski dužnosnici procjenjuju da je možda čak i 120 tisuća ukrajinskih vojnika poginulo ili ozlijeđeno tijekom ruske invazije koja je krajem veljače ušla u svoju drugu godinu. Usporedbe radi, procjenjuje se da je Rusija u ratu u Ukrajini izgubila oko 200 tisuća vojnika. Rusija, međutim, ima znatno veću vojsku i veći bazen vojno sposobnih muškaraca koje po potrebi može unovačiti. Ukrajina čak ni svojim najvećih zapadnih saveznicima ne želi reći koliko je točno vojnika izgubila.

Neiskusni vojnici kojima Kijev popunjava svoje redove promijenili su profil ukrajinskih snaga koje muku muče i s nedostatkom municije. "U ratu je borbeno iskustvo najvrjednija stvar", rekao je Kupol (kodno ime), zapovjednik jednog bataljuna u sklopu 46. zračno-desantne brigade ukrajinske vojske. "Vojnik koji je preživio šest mjeseci ratovanja i vojnik koji je na front došao sa streljane dva su potpuno različita vojnika. Njih su dva kao nebo i zemlja", ustvrdio je zapovjednik. "Imamo svega nekoliko vojnika s borbenim iskustvom", dodao je Kupol.

Takve su procjene zaslužne za pesimizam koji se proširio među ukrajinskim dužnosnicima. Ako Ukrajina ne bude u stanju izvesti proljetnu kontraofenzivu, bit će onih koji će reći da su za to krive Sjedinjene Američke Države i europske zemlje jer su predugo čekale da bi Kijevu pružile sveobuhvatniju podršku.

Međutim, trenutna situacija za bojištima u Ukrajini vjerojatno ne zrcali pravo stanje u ukrajinskim snagama. Kijev trenutno dosta vremena i resursa ulaže u obuku vojnika za nadolazeću kontraofenzivu. Zato se ne povećava broj branitelja Bahmuta. Predstojnik Ureda predsjednika Ukrajine Andrij Jermak rekao je da je glede nadolazeće kontraofenzive svejedno optimističan. "Ne mislim da smo potrošili svoj potencijal. Mislim da u svakom ratu dođe trenutak kada morate pripremiti nove ljude. Sada radimo na tome", rekao je Jermak.

Situacija u Rusiji vjerojatno je još gora. Ministar obrane Velike Britanije Ben Wallace prošlog je mjeseca tijekom sastanka članica Sjevernoatlantskog saveza (NATO) rekao da je Rusija u Ukrajinu poslala 97 posto svojih vojnika te da se Moskva muči s osipanjem vojnog kadra koji je usporediv s onim koje se moglo vidjeti tijekom Prvog svjetskog rata.

image

Ukrajinci napadaju ruske pozicije u Donjeckoj oblasti

Aris Messinis/AFP

Ukrajinski zapovjednik Kupol rekao je da je javno istupio kako bi svojim vojnicima osigurao bolju obuku. Dodao je da se nada da će ukrajinski vojnici koje Kijev čuva za kontraofenzivu biti uspješniji od neiskusnih trupa kojima trenutno zapovijeda. "Još uvijek vjerujemo u čudo. Ili će doći do masakra ili profesionalne kontraofenzive. To su dvije opcije. Bilo kako bilo, doći će do kontraofenzive", rekao je Kupol.

The Washington Post piše da se ne može reći koliko će dodatna vojna pomoć sa Zapada i obuka Ukrajincima pomoći da proljetnom ofenzivom postignu zacrtane ciljeve. Jedan je anonimni ukrajinski dužnosnik rekao da je broj tenkova koji će Zapad poslati Kijevu tek "simboličan". Drugi sumnjaju da će pomoći stići na vrijeme. "Ako imate više resursa, aktivnije napadate", rekao je taj anonimni ukrajinski dužnosnik. "Ako imate manje resursa, više se branite. Mi ćemo se braniti. Ako želite moje mišljenje, ne vjerujem u našu veliku kontraofenzivu. Volio bih u nju vjerovati, međutim onda pogledam raspoložive resurse i pitam se, ‘čime da ih napadnemo‘. Možda ćemo ostvariti neke manje dobitke. Nemamo ni ljude ni oružje. A znate omjer: Kada napadate, gubite dvostruko ili trostruko više ljudi. Mi si to ne možemo priuštiti", ustvrdio je dužnosnik.

Takve se analize kose s optimizmom koji u javni prostor plasiraju ukrajinski politički i vojni lideri. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski proglasio je 2023. "godinom pobjede", a šef ukrajinskih vojnih obavještajaca Kirilo Budanov slavodobitno tvrdio da bi njegovi sugrađani ovog ljeta mogli ljetovati na Krimu, poluotoku koji je Rusija ilegalno anektirala 2014. godine. "Naš nam predsjednik daje inspiraciju da pobijedimo", rekao je general pukovnik Oleksandr Sirski, zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga. "Općenito gledano, svi smo istog mišljenja i razumijemo da je potrebno da pobijedimo do kraja godine. I to je ostvarivo. To je ostvarivo ako dobijemo pomoć koju su nam partneri obećali", dodao je Sirski.

Na fronti, međutim, vlada bitno drugačije raspoloženje.

image

Ukrajinski vojnik priprema municiju za napad na ruske pozicije kod Bahmuta

Aris Messinis/Afp

Zapovjednik Kupol rekao je da novaci kojima zapovijeda ne znaju baciti granatu, napuste svoje položaje čim neprijatelj na njih zapuca te nevješto rukuju oružjem.

Kupolova se jedinica iz Soledara na istoku Ukrajine povukla kada su je opkolili ruski vojnici koji su taj grad kasnije i zauzeli. Kupol je rekao da su stotine ukrajinskih vojnika koji su se borili rame uz rame s njegovim bataljunom jednostavno napustili svoje položaje, čak i kada su pripadnici plaćeničke vojske Wagner napredovali prema njima. Kupol je dodao da njegova jedinica nakon godinu dana ratovanja izgleda neprepoznatljivo. Od 500-tinjak vojnika koji su je činili, 100 ih je poginulo, a 400 ih je ranjeno. Sada pod sobom ima praktički novu jedinicu. Dodao je da je on jedini profesionalac u svom bataljunu. "Dobijem 100 novih vojnika, ali mi ne daju vremena da ih pripremim. Kažu mi, ‘vodi ih u bitku‘. A oni onda bace sve i pobjegnu. To je to. Razumijete li to? To je zato što ne znaju pucati. Pitao sam jednog zašto neće pucati, rekao mi je da se boji zvuka pucnja. A osim toga, nikada nije bacio granatu... Trebaju nam NATO-ovi instruktori, a naše treba poslati u rovove jer nisu obavili svoj posao", rekao je Kupol.

Kupol je dodao da se njegova jedinica muči s nedostatkom municije. Washington i njegovi saveznici pokušavaju otkloniti te probleme. U Bijeloj se kući o tome stalno raspravlja. Pitanje je kakav bi otpor Ukrajina pružala da nije američke municije. "Na fronti ste. Napadaju vas, a vi im nemate čime uzvratiti", rekao je Kupol. Dodao je da se Kijev mora fokusirati na obuku novih vojnika te da se ona mora provesti na sistematičan način. "U intervjuima govorimo da smo već pobijedili i da trebamo odraditi još samo malo posla, da smo od pobjede udaljeni dva tjedna", ustvrdio je Kupol.

Ukrajinski vojnik Dmitro (prezime nije htio otkriti) rekao je da njegovi neiskusni kolege iz 36. marinske brigade koja se nalazi u Donjeckoj oblasti zbog straha ne žele izaći iz rovova te da tijekom bombardiranja znaju doživjeti i napadaje panike. Dmitro je suborcima jednom pokušao objasniti kakvim se rizicima izlažu. Drugi su puta, kaže, samo pobjegli. "Ne krivim ih. Bili su zbunjeni", dodao je Dmitro.

Te se situacije vjerojatno ne bi događale da ukrajinska vojska nema kadrovskih problema. General Valerij Zalužni, zapovjednik Ukrajinskih oružanih snaga, prošle je godine u kolovozu rekao da je poginulo 9000 njegovih vojnika. Savjetnik ukrajinskog predsjednika Zelenskog Mihajlo Podoljak rekao je pak da je poginulo 13.000 ukrajinskih vojnika. Zapadni dužnosnici, međutim, tvrde da je broj poginulih ukrajinskih boraca vjerojatno još veći. Uz to, Kijev u izvještajima o stanju u vojsci ne spominje vojnike koji su pretrpjeli ozljede koje im ne dopuštaju da se vrate na frontu.

image

Ukrajinski vojnici tijekom obuke u Zaragozi u Španjolskoj

Oscar Del Pozo/Afp

Jedan je anonimni njemački dužnosnik rekao da Berlin procjenjuje da je u ratu u Ukrajini poginulo ili ozlijeđeno možda čak i 120 tisuća ukrajinskih vojnika. "Precizne nam informacije ne daju jer nam ne vjeruju", rekao je taj njemački dužnosnik.

Zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandr Sirski rekao je da se Rusija od početka siječnja priprema za novu ofenzivu. Šef ukrajinskih vojnih obavještajaca Kirilo Budanov prošlog je mjeseca rekao da je Rusija u Ukrajinu poslala više od 325 tisuća vojnika te da bi im se uskoro moglo pridružiti još 150 tisuća mobiliziranih novaka. Ukrajinski vojnici kažu da su nadjačani te u problemima s municijom.

Idući će mjeseci uvelike definirati daljnji tijek rata u Ukrajini. Zapadne će zemlje pomno promatrati situaciju na bojištu kako bi vidjele mogu li Ukrajinci ponovno preuzeti inicijativu koju su imali te osloboditi još okupiranog teritorija.

Međutim, problema s municijom, ljudstvo i motivacijom trupa ima i Rusija. Unatoč tome što je Ukrajinska vojska u problemima, Rusi su unazad nekoliko mjeseci uspjeli ostvariti tek nekoliko manjih pobjeda. Jedan je američki dužnosnik rekao da su gubici koje Rusija pretrpjela kudikamo veći od ukrajinskih. "Postavlja se pitanje je li relativna prednost koju Ukrajina uživa dovoljna da ostvari svoje ciljeve i kasnije sačuva osvojene pozicije", rekao je vojni analitičar Michael Kofman. "To ne ovisi samo o njima, nego i o Zapadu", dodao je Kofman.

Kako kaže Sirski, Rusija na bojište više ne šalje nepripremljene vojnike. "To je problem. Moramo biti precizniji, pedantniji, oprezniji i bolje organizirani. Nema nam druge", rekao je Sirski.

Pobjede koje Rusija izvojevala oko Bahmuta nisu značajnije promijenile tijek rata, a američki vojni dužnosnici kažu da taj grad nije strateški važan. S obzirom na to koliko je vojnika Ukrajina izgubila u toj borbi, američki se dužnosnici pitaju zašto Ukrajinci taj grad još uvijek nisu napustili. Jedan je američki dužnosnik rekao da su Amerikanci Ukrajincima još u siječnju savjetovali da odu iz Bahmuta. Jedan je anonimni ukrajinski dužnosnik rekao da Rusi u Bahmutu gube dosta vojnika, poglavito pripadnika plaćeničke vojske Wagner koji su u zadnje vrijeme bili vrlo učinkoviti. Dužnosnik je dodao da Ukrajinci koji brane Bahmut ionako neće sudjelovati u nadolazećoj ofenzivi.

image

Ukrajinski vojnik priprema municiju za napad na ruske pozicije kod Bahmuta

Sergey Shestak/Afp

Kako piše The Washington Post, Ukrajina je ostala bez dosta vojnika koji su tijekom proteklih devet godina prošli NATO-ovu obuku. Upravo su oni Ukrajini pomogli da na pravi način odbije ruske napade. Međutim, Kijev trenutno teško rješava kadrovske probleme. Muškarci koji se do sada nisu prijavili za vojsku počeli su tražiti načine da izbjegnu vojnu obvezu. Kanali na komunikacijskoj platformi Telegram koji su objavljivali vodiče za izbjegavanje služenja u vojsci nedavno su ugašeni.

Amerikanci su Ukrajince u siječnju počeli podučavati tehnikama kombiniranog ratovanja. Međutim, tu je obuku za sada prošao samo jedan bataljun od otprilike 650 vojnika. Drugi će je bataljuni proći do kraja ožujka. Uz to, SAD ulaže velik napor da Ukrajini pošalje dovoljno municije i opreme. Velika Britanija i Europska unija također sudjeluju u obuci Ukrajinaca. Očekuje se da će Britanci i EU do kraja ove godine obučiti 50 tisuća ukrajinskih vojnika.

Unatoč tome, američki vojni dužnosnici smatraju da ukrajinskih vojnika nema dovoljno za jedinstveni napad duž fronte te da zato Ukrajince uče kako pronaći slabe točke u ruskoj obrani i probiti ih. Ukrajinci se trenutno suzdržavaju o napada te vojnike čuvaju za proljetnu ofenzivu u kojoj će sudjelovati i zapadna mehanizacija. Sirski je rekao da je Ukrajina trenutno fokusirana na držanje linije i pripremanje ofenzive. "Treba nam vremena kako bismo obučili rezerviste", rekao je Sirski. "Znamo da moramo izdržati napade... Neki vojnici sudjeluju u obrani, drugi prolaze obuku", dodao je Sirski.

Očekuje se da će Ukrajina krajem travnja ili početkom svibnja krenuti u ofenzivu. Američki dužnosnici kažu da Ukrajinu moraju hitno opremiti i obučiti jer dugotrajni sukob pogoduje Rusima koji imaju više ljudi, novca i tvornica oružja.

Šef za politiku u Ministarstvu obrane SAD-a Colin Kahl nedavno je zastupnicima Zastupničkog doma SAD-a rekao da ne zna koliko će pomoći Amerika morati poslati Kijevu. "Ne znam kako će se kretati konflikt. Mogao bi završiti za šest mjeseci, a mogao bi završiti za dvije godine", rekao je Kahl.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:40