VELIKI NAPREDAK

WHO: ‘Jedino odobreno cjepivo protiv malarije treba davati afričkoj djeci‘

WHO preporučuje RTS,S ili Mosquirix, cjepivo koje je razvila britanska farmaceutska kompanija GlaxoSmithKline
Ilustrativna fotografija
 SEBASTIAN KAULITZKI/SCIENCE PHOT/SKX/Science Photo Library via AFP

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u srijedu da bi jedino odobreno cjepivo protiv malarije trebalo davati afričkoj djeci, što potencijalno znači veliki napredak protiv bolesti koja ubija stotine tisuća ljudi godišnje.

WHO preporučuje RTS,S ili Mosquirix, cjepivo koje je razvila britanska farmaceutska kompanija GlaxoSmithKline.

Od 2019. godine, 2.3 milijuna doza Mosquirixa dane su novorođenčadi u Gani, Keniji i Malawiju, u opsežnom pilot programu kojim je upravljao WHO. Većina onih koje bolest ubije imaju manje od pet godina. Program je slijedio desetljeće kliničkih testiranja u sedam afričkih zemalja.

"Ovo cjepivo su afrički znanstvenici proizveli u Africi i jako smo ponosni", rekao je generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Cjepivo je poklon svijetu, no njegova vrijednost će se najviše osjetiti u Africi."

Malarija je daleko smrtonosnija od covida-19 u Africi. Usmrtila je 386 tisuća Afrikanaca 2019. godine, prema procjenama WHO-a, u usporedbi s 212 tisuća potvrđenih smrti od covida-19 u posljednjih 18 mjeseci.

WHO kaže da se 94 posto slučajeva malarije i smrtnosti događa u Africi, kontinentu koji broji 1.3 milijarde ljudi. Bolest koju je moguće spriječiti uzrokuju paraziti koji se prenose ugrizima zaraženih komaraca; simptomi uključuju groznicu, povraćanje i nemoć.

Podršku cjepivu Mosquirix zajednički su u Ženevi objavili viša savjetodavna tijela WHO-a za malariju i imunizaciju, Savjetodavna skupina za malariju i Strateška savjetodavna grupa stručnjaka za imunizaciju.

Učinkovitost cjepiva u sprječavanju težih slučajeva malarije kod djece je samo oko 30 posto, no to je jedino odobreno cjepivo. Regulator za lijekove Europske unije odobrio je cjepivo 2015. godine, rekavši da su njegove koristi veće od rizika.

Krajem 2015. godine, panel WHO-ovih stručnjaka pozvao je na pilot program u pet afričkih zemalja kako bi se donijela odluka o širem korištenju cjepiva. U srijedu, gotovo šest godina kasnije i dvije godine nakon početka pilota, WHO-ovi paneli preporučili su da se cjepivo koristi kod djece diljem afričkih nacija gdje je malarija endemična, uz druga odobrena sredstva sprječavanja malarije poput mreža za krevet i sprejeva.

2019. godine je WHO rekao da je borba protiv malarije u zastoju. No u srijedu je rekao da uzimanje cjepiva kao dodatnog sredstva protiv bolesti može spasiti desetke tisuća života svake godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 09:20