USPJEŠNI LIJEK

WHO poziva na povećanje proizvodnje deksametazona u svijetu: ‘Nasreću, jeftin je!‘

‘Deksametazon se treba koristiti samo kod bolesnika oboljelih od COVID-a 19 koji su u teškom i u kritičnom stanju‘
Tedros Adhanom Ghebreyesus
 Fabrice Coffrini/AFP

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je u ponedjeljak da se poveća proizvodnja deksametazona pošto su britanski znanstvenici objavili da taj jaki steroid znatno smanjuje smrtnost kod bolesnika s teškim oblikom COVID-a 19.

"Pred nama su novi izazovi: povećanje proizvodnje te brza i pravedna distribucija deksametazona u čitavom svijetu, usredotočujući se na mjesta gdje je najpotrebniji", rekao je glavni ravnatelj Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Nasreću, riječ je o jeftinom lijeku koji proizvode mnoge tvornice u svijetu koje, sigurni smo, mogu ubrzati proizvodnju", dodao je.

Prvi rezultati britanskog kliničkog ispitivanja "Recovery" objavljeni prošlog tjedna pokazuju da deksametazon - prvi lijek koji povećava preživljavanje pacijenata oboljelih od COVID-a 19 - za trećinu smanjuje smrtnost kod bolesnika s najtežim oblikom bolesti.

"Deksametazon se treba koristiti samo kod bolesnika oboljelih od COVID-a 19 koji su u teškom i u kritičnom stanju, uz strog klinički nadzor", upozorio je.

"Nema dokaza da je ovaj lijek djelotvoran kod pacijenata s blagim oblikom bolesti i kod prevencije, štoviše mogao bi biti štetan", istaknuo je.

Potražnja za deksametazonom je "već porasla", rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus i pozvao međunarodnu zajednicu da bude "solidarna" i "transparentna" kako bi se zalihe deksametazona u prvom redu dopremile u zemlje s najvećim brojem teško bolesnih pacijenata.

"Isto tako je važno provjeriti mogu li dobavljači jamčiti kvalitetu" proizvoda jer postoji "velika opasnost od ulaska na tržište proizvoda slabije kvalitete i krivotvorina", upozorio je čelnik WHO-a.

"Jučer je WHO-u prijavljeno više od 183.000 novih slučajeva zaraze, što je dosad nesumnjivo najveći broj u jednom danu", rekao je.

COVID-19 se u Europi pojavio ranije nego se mislilo pošto je studija pokazala da je novi koronavirus bio prisutan u otpadnim vodama u Milanu i u Torinu, na sjeveru Italije, još u prosincu 2019.

"Vrlo je vjerojatno da je virus bio prisutan na sjeveru Italije prije nego smo toga postali svjesni", ocijenio je Michael Ryan iz WHO-a, istaknuvši da "to u ovoj fazi ne utječe na pretpostavku o nastanku bolesti" koja se pojavila prvi put u Kini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:28