NERIJEŠEN MISTERIJ

WikiLeaks objavio dokumente o nestanku: Je li Maddie McCann ubijena?

Britanski ambasador Ellis rekao je 2007. da njihova policija ima dokaze da su roditelji ubili Maddie. Kasnije su britanski forenzičari utvrdili da dokazi nisu dovoljno čvrsti. Portugalci su roditelje ipak sumnjičili godinu dana i onda odustali. Tko je zakazao?
 SIPA

ZAGREB - WikiLeaks se danas dotaknuo još jedne neriješene misterije koja od 2007. intrigira javnost - što se dogodilo s britanskom djevojčicom Madeleine McCann koja je nestala u portugalskom odmaralištu Praia da Luz u svibnju 2007. godine. WikiLeaks navodi da je britanska policija slala portugalskim kolegama dokaze protiv roditelja, Kate i Gerryja McCanna u vrijeme dok ih je portugalska policija ispitivala kao moguće osumnjičenike u slučaju nestanka kćeri. To je izjavio britanski ambasador u Portugalu svom američkom kolegi u rujnu 2007.

Medijska halabuka

Sastanak između američkog ambasadora Ala Hoffmana i britanskog ambasadora Alexandera Wykehama Ellisa dogodio se dva tjedna nakon što su Madeleineini roditelji i službeno od portuglaske policije dobili titulu osumnjičenika.

- Bez previše uranjanja u detalje slučaja, Ellis je priznao da je britanska policija izgradila dokaze protiv roditelja McCann i naglasio kako vlasti obje zemlje rade zajedno - piše u tajnoj američkoj depeši od 21. rujna 2007., koja je označena kao “povjerljivo”, i koju je napisao američki ambasador Hoffman. Njegova dojava u suprotnosti je s općom percepcijom da su portugalski istražitelji glavni u guranju McCannovih kao osumnjičenika u slučaju. Dokaz je to da su Britanci imali puno veću ulogu u istrazi no što se mislilo do sada, što bi moglo imati odjeka u britanskoj javnosti.

Do otkrića je došlo u vrijeme kad se osnivač WikiLeaksa Julian Assange treba pojaviti na sudu u pokušaju da si osigura puštanje uz jamčevinu. U jednom od dva telegrama koje je zviždačeva stranica objavila o slučaju McCann, američki ambasador piše i kako njegov britanski kolega misli kako će doći do velike medijske halabuke, ali da je to prihvatljivo sve dok “vladini dužnosnici svoje komentare zadrže za sebe”.

Pogreške u istrazi

Sve je započelo u svibnju 2007. kad je britanska obitelj McCann odletjela sa svoje troje djece na odmor u Portugal. U mjestu Praia da Luz otišli su na odmor i kupanje, a roditelji Kate i Gerry i pokoji izlazak. Upravo je tog 3. svibnja to dvoje liječnika ostavilo četverogodišnju Madeleine i dvije godine mlađe blizance Seana i Amelie u sobi bez dadilje i otišlo u restoran. Kad su se vratili Madeleine više nije bilo. Policija je odmah došla na mjesto događaja, ali napravili su toliko početničkih grešaka da su zapravo onemogućili bilo kakvu ozbiljniju istragu. Prvo su doveli toliko istražitelja da su gotovo uništili sve dokaze, a nisu se odmah sjetili niti psa tragača, koji je došao tek nakon desetak dana.

Nitko nije znao da li je djevojčica oteta ili ubijena, osumnjičili su susjeda Roberta Murata, a na kraju u rujnu iste godine i njene roditelje. Na nogama su bili Scotland Yard, kao i portugalska Polícia Judiciária, ali svi su tapkali u mraku. Kate i Gerry koji su osmunjičeni za moguću otmicu i ubojstvo bili su pod istragom gotovo godinu dana prije no što su ih oslobodili statusa osumnjičenih.

Tapkaju u mjestu

U kolovozu 2007. istrazi se pridružila i britanska policija koja je dovela svog psa tragača. On je prema izvješćima nanjušio miris mrtvog tijela unutar apartmana, ali detektivi su ostali uvjereni kako već prije pronađena krv u spavaćoj sobi nije Madeleinina. Tajni spisi pokazuju i da je portugalska policija odbacila ili zanemarila na desetke slučajeva koji ukazuju na moguće tragove Maddienine otmice. Fotografije i snimke odložene su u arhivi pod oznakom “nebitno”.

Do danas se istraga nije pomakla s mjesta, a roditelji djevojčice pokrenuli su golemu kampanju kako bi skrenuli pažnju javnosti na nestanak svoje kćeri. Britanski tajkuni i celebrityji donirali su novac za pronalazak djeteta. Otvorena je web stranica na kojoj se još uvijek mogu prijaviti svi koji misle da imaju bilo kakav trag.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:53