SILOVANJE ILI ZAVJERA?

WikiLeaks: Počitajte za što dvije Šveđanke optužuju Juliana Assangea

 progressivealaska.blogspot.com

Britanski dnevnik Daily Mail objavio je rekonstrukcije događaja koji su naposljetku rezultirali optužbama na račun Juliana Assangea , osnivača WikiLeaksa , da je silovatelj.

Podsjetimo, Assange je uhićen u srijedu u Londonu na temelju Interpolove tjeralice, nakon što se u 9.30 ujutro u pratnji dvoje odvjetnika došao predati policiji.

Za seksualno zlostavljanje, prisilu i silovanje Assangea su optužile dvije žene, Anne Ardin i Sofie Wilen, međutim, njihove su priče prepune rupa, a neki su detalji toliko 'nategnuti' da se mora posumnjati u njihovu vjerodostojnost. Inače, optužbe su najprije odbačene u Stockholmu , no ponovo podignute u Gothenburgu nakon što je WikiLeaks objavio tajne dokumente američke diplomacije.

Svoju je prvu 'žrtvu' Anne Ardin, Assange upoznao 11. kolovoza u Stockholmu gdje je boravio u njezinom stanu tijekom svog poslovnog puta dok je ona bila izvan grada. No, Anne se vratila nešto ranije, a iste su te večeri otišli u restoran te po povratku imali spolni odnos. Početak priče potvrdile su obje strane.

Međutim, tijekom seksa pukao je kondom. Assange tvrdi kako je to bila slučajnost dok Anne vjeruje da to učinio namjerno.

U nedjelju, sljedećeg dana, Assange i Anne, koju poznanici opisuju kao 'radikalnu feministicu' vrlo angažiranu u borbi protiv seksualnog zlostavljanja i rodne diskriminacije, nastavili su se družiti. Ona je tog dana organizirala party u svome stanu njemu u čast, ne znajući da je Assange tog istog dana upoznao svoju drugu 'žrtvu' Sofiu Wilen s kojom je 'prevariti'.

Sofia i Assange ručali su zajedno s kolegama nakon njegova predavanja u sjedištu Švedske trgovačke komore. Iako neki tvrde kako se Sofia sama pozvala za stol, a drugi da ju je upravo Assange pozvao, svi se slažu da je par očito flertao cijelo vrijeme. Poslije ručka bili su u kinu potom u parku, a Sofia je policiji rekla kako su već tada 'bili intimni' iako nisu spavali zajedno.

Assange se navečer morao vratiti u Annin stan na tulum dok je Sofia otišla kući u Enköping . Čuli su se telefonom, nakon čega se Sofia pohvalila prijateljici da 'muti' nešto s najpoznatijim svjetskim zviždačem.

Te je večeri Assange ponovo završio u krevetu s Annom.

Već sljedećeg dana Assange i Sofia dogovorili su sastanak u Stockholmu nakon čega su otišli do nje doma te spavali zajedno. Sofia tvrdi kako je Assange prvi put nosio kondom, no ne i tijekom seksa idućeg jutra. Navodi i kako ga je molila da stavi zaštitu, što je on odbio. Istog se dana Assange vratio u Stockholm.

Nastavak priče vrlo je mutan jer ga mogu potvrditi samo Anne i Sofia.

Naime, Sofia je te večeri nazvala Annu, s kojom je bila u političkoj stranci Bratski pokret (lijevi centar s kršćanskim predznakom), i priznala joj da je spavala S Assangeom bez zaštite te da strahuje od trudnoće i spolnih bolesti.

Tada je Anne shvatila da je Assange 'sjedio na dva stolca' te je ljutita, i vjerojatno ljubomorna, priznala da je i ona spavala s osnivačem WikiLeaksa. Policiji je ispričala kako je od njega odmah (u utorak) zatražila da napusti stan, no Assange tvrdi da je to zahtijevala tek u petak.

A upravo su tada, u petak 20. kolovoza, obje 'žrtve' zajedno otišle na policiju prijaviti Assangea. Iako Anne tvrdi da je samo prijateljici pružala potporu, i ona je na kraju ispričala cijelu priču. Policajka im je objasnila kako imaju osnovu za prijavu - Anna za seksualno zlostavljanje ukoliko je Assange namjerno uzrokovao puknuće kondoma, a Sofia za silovanje ako zaista nije želio staviti zaštitu nakon što ga je više puta molila.

U subotu je nakon novog ispitivanja Anne, policija je pokrenula potragu za Assangeom, a već sljedećeg dana mediji su se raspisali o 'silovanjima za koje se tereti osnivač WikiLeaksa'. Švedske su vlasti željele ubrzati slučaj zbog medijske pažnje, a nakon pregleda dokumentacije glavna je tužiteljica odbacila optužbe zaključivši da nema dovoljno osnove da se Assange optuži za silovanje te da se, ako se i dogodilo išta nezakonito, radi o nevažnim djelima.

Anne je to razljutilo te je s pričom izašla u medije i već se tada potrudila demantirati kako se radi o međunarodnoj zavjeri protiv Assangea.

- Pentagon nema nikakve veze s ovim . Assange mora snositi odgovornost za ono što je učinio meni i drugim djevojka. On je osoba s iskrivljenim pogledom na žene i ne zna da je 'ne ne' - objasnila je Anne Ardin.

Njezine izjave međutim diskreditiraju poruke koje je ostavljala na Twitteru, a kasnije ih pokušala obrisati. I prije upoznavanja Assangea istaknula je da će se osvetiti muškarcu koji ju prevari.

Kada su uvidjele da gube bitku, Anne i Sofia angažirale su Claesa Borgströma , odvjetnika specijaliziranog za takve slučajeve i velikog borca protiv spolne diskriminacije, koji je nanovo otvorio slučaj u Gothenburgu.

Nedavno je za Assangeom izdana tjeralica na temelju koje je u srijedu i uhićen u Londonu. Švedska traži njegovo izručenje, no Assangeovi odvjetnici ističu kako će učiniti sve da ne dođe do toga. Boje se da bi po dolasku u Švedsku vlasti mogle osnivača WikiLeaksa odmah izručiti SAD-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:59