RIGIDNA VJERA

Wikileaks: Votka i droga caruju na zabavama mladih u konzervativnoj Saudijskoj Arabiji

 AFP

RIJAD - Saudijska Arabija jest ultrakonzervativna muslimanska zemlja, ali članovi kraljevske obitelji skloni su organizirati raskošne tulume za bogate koji krše sve muslimanske tabue, tvrdi se u diplomatskoj bilješci poslanoj iz Jeddaha, a objavljena je na Wikileaksu .

U podzemlju Jeddaha

“Iza fasade vehabijskog konzervativizma koja se vidi na ulicama, u podzemlju Jeddaha noćni život mlade elite iznimno je živahan”, stoji u diplomatskoj bilješci iz studenoga 2009.

“Dostupan je cijeli dijapazon svjetovnih napasti i poroka - alkohol, droge, seks - ali strogo iza zatvorenih vrata. Ta je sloboda uživanja u tjelesnim porocima moguća samo zato što se vjerska policija, koja inače ljude oštro kažnjava za bitno manje prijestupe, drži podalje kada tulumi uključuju prisutnost ili pokroviteljstvo članova saudijske kraljevske obitelji ili njihova kruga odanih ljudi”, izvijestio je nadalje američki konzulat.

Slavi se i Noć vještica

U bilješci se upisuje tulum za Noć vještica u vili jednog od 10.000 saudijskih prinčeva, na kojem je bilo 150 ljudi, uglavnom u dobi između 20 i 40 godina, među kojima su bili i djelatnici konzulata.

“Scena je izgledala poput noćnoga kluba bilo gdje izvan kraljevstva: mnogo alkohola, mladih parova koji plešu, DJ-a, svi maskirani”, stoji u bilješci.

Konzulat tvrdi da su velike zabave, na kojima ima i prostitutki, i kokaina, i hašiša, noviji fenomen. Navodi se i da zbog iznimno visoke cijene alkohola na crnom tržištu domaćini tuluma znaju originalne boce napuniti lokalno poizvedenim alkoholnim pićem sadiqi. Boca Smirnoff votke, primjerice, može stajati i 400 dolara, dok domaća votka stoji i 15 puta manje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 14:52