MUK U KREMLJU

'ZA OVO BISTE U SOVJETSKA VREMENA BILI STRIJELJANI!' Jedan banalni mladenački eksces izazvao je u Rusiji pravu političku uzbunu...

 
 REUTERS

Jedan naizgled banalni, iako provokativni, mladenački buntovni eksces izazvao je u Rusiji pravu političku uzbunu.

Ruskim društvenim mrežama proširila se snimka iz razreda u školi u gradiću Tajožnij u sibirskom Krasnojarskom kraju. Profesorica povijesti Jevdokija Kovaljova razbjesnjela se na učenike zato što je netko kredom na školskoj ploči napisao “Putin lopov” (“Putin vor”). “Za ovu strašnu uvredu u sovjetska vremena bili biste strijeljani”, kazivala je uzbuđena profesorica.

Nakon toga se oglasilo i lokalno Ministarstvo obrazovanja u kojem su zaključili da “učenika (koji je na kraju sam priznao) neće kazniti, kao ni profesoricu koja je branila vlastite ideale”. Za samo nekoliko sati na YouTubeu je snimku pogledalo više od 350 tisuća ljudi.

No, nije stalo na tome. Kako javljaju neki ruski mediji, pošast “Putin lopov” nakon toga se pojavila na pločama u nizu škola i fakulteta diljem Rusije. Akciji su se priključile škole u Gusinoozersku u Burjatskoj, u Krasnodaru, na Sveučilištu Nižnjeg Novgoroda, moskovskom Višem geološkom učilištu te u još nekim školama.

Svi su natpisi osvanuli i na mnogim društvenim mrežama, pogotovo na V kontakte, ruskoj inačici Facebooka. Autoritarni režimi (Rusija nije diktatura kako se nekada voli reći, ali ima naznake autoritarnosti) posrnu upravo na banalnim slučajevima koji izazovu suprotan efekt: obranom režima “iz straha za sebe” režimu zabijaju autogol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 06:15