'Za siromaštvo Afrike najviše ste sami krivi'

ACCRA - Američki predsjednik Barack Obama izjavio je tijekom svojeg jučerašnjeg posjeta afričkoj državi Gani kako se nada da će njegov dolazak na afrički kontinent dokazati da “Afrika nije odvojena od svjetskih zbivanja, nego integralni dio svjetske ekonomije”.



Demokratska tradicija



U svojem prvom predsjedničkom posjetu “crnoj Africi” (Obama je nedavno bio gost u Egiptu), američki je čelnik proveo jedan dan u Gani, odajući tako priznanje toj državi zapadne Afrike koja se može pohvaliti dugogodišnjom demokratskom tradicijom.

Afrika u krvi:



Obama istaknuo svoje podrijetlo i solidarnost s kontinentom


Osim govora pred parlamentarnim zastupnicima, Obama je jučer posjetio i jednu bolnicu u glavnom gradu Gane. Organizatori su odlučili da Obamin posjet kontinentu njegovih predaka prođe bez velikog javnog okupljanja, a jedan od razloga tome jest i strah od ljudskog stampeda, kakav je zamalo izbio tijekom posjeta američkog predsjednika Billa Clintona 1998.



Odgovornost Afrike



- Moramo krenuti od premise da budućnost Afrike leži u rukama Afrikanaca. Kažem ovo dobro poznavajući tragičnu prošlost koja je proganjala ovaj dio svijeta. U meni je afrička krv i priča o mojoj obitelji održava tragediju i trijumfe priče o Africi - rekao je Obama u svojem govoru pred parlamentarnim zastupnicima u Accri, pozivajući sve afričke države da se bore protiv korupcije i tiranije te iskoriste svoje prigode za demokraciju i prosperitet.





U svojem govoru Obama, sin Kenijca koji je studirao u SAD-u, nije se ustručavao ukazati na odgovornost koju sami Afrikanci snose za stanje u svojim državama, a analitičari su istaknuli da je tako oštar govor mogao izreći samo neko tko pripada “široj obitelji afričkih naroda”.



- Ovo je novi trenutak obećanja. A da bi ispunili to obećanje, moramo shvatiti da velikom broju afričkih država nedostaje dobro političko vodstvo - istaknuo je američki predsjednik, koji je prije leta kući posjetio Cape Coast Castle, otočnu pomorsku tvrđavu koju su engleski trgovci robovima u 17. stoljeću pretvorili u mjesto prodaje i kupnje robova pokupljenih s cijeloga kontinenta. U Afriku je Obama došao nakon skupa G8 u Italiji i prekjučerašnjeg susreta s papom Benediktom XVI.



Michelle kod pape



Veo



Na glavi crni veo kao što zahtijeva protokol. Bijeli veo dopušten je samo kraljicama katoličkih kraljeva.



Haljina



Besprijekorna u svome crnom kostimu, Michelle Obama se nije htjela odreći pojasa u struku, svoga omiljenog modnog dodatka.



Cipele



Crne i s niskim petama, ne mnogo različite od klasičnih balerinki, jedan od omiljenih modela prve dame koja je veoma visoka.






Goran Andrijanić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:51