UPOZORENJE

'ZABRANA PLASTIČNE AMBALAŽE MOGLA BI DONIJETI JOŠ VEĆE ZAGAĐENJE!' Stručnjake brine ono što bi plastiku moglo zamijeniti

 Shutterstock

Pritisak da se ukine plastičnu ambalažu u trgovinama bi zapravo mogao biti štetan za okoliš, kaže se u izvješću stručnjaka u Velikoj Britaniji, piše BBC.

Tvrtke koje se bave trgovinom prelaze na materijale pakiranja koji su potencijalno još gori za okoliš, upozorio je stručni odbor u britanskom parlamentu. Na primjer, staklene boce su mnogo teže od plastike, pa njihov prijevoz više zagađuje okoliš.

Papirnate vrećice često imaju više emisije ugljika od plastičnih vrećica i teže ih je ponovno upotrijebiti.

Promjena u materijalu koji se koristi za pakiranje je potaknuta brigom zbog utjecaja plastičnog otpada na oceane. Međutim, autori izvješća nazvanog 'Plastična obećanja' kažu da posljedice korištenja novih materijala nisu na pravi način istražene.

Neke samoposluge u Ujedinjenom Kraljevstvu prodaju više pića u premazanom kartonu pod pretpostavkom da se može reciklirati. Zapravo, prema udruzi Green Alliance, Ujedinjeno Kraljevstvo ima mogućnost reciklirati tek trećinu premazanih pakiranja.

Ova grupa radi s organizacijama za recikliranje kako bi nadgledali proces prelaska na nove oblike pakiranja.

Glasnogovornica Libby Peake je za BBC kazala: - Veliki broj trgovina prodaje proizvode u pakiranju koje je opisano kao biorazgradivo ili kompostirajuće. Predmeti zapravo mogu biti kompostirani samo u industrijskom komposteru, a čak i tad neki predmeti možda neće biti u potpunosti sortirani.

U izvješću se kaže: - Preko 80 posto potrošača misli da je kompostirajuća plastika povoljna za okoliš, ali nema puno razumijevanja značenja pojmova i kako bi se trebalo odnositi prema tim materijalima. Naši suradnici su željeli jasniji pristup pitanju gdje bi to trebalo biti korišteno i kako bi trebalo biti označeno da bi se izbjegla zbunjenost potrošača i potencijalno stvorilo nove probleme.

Trgovci su brinuli da zbunjenost može potencijalno ugroziti okoliš, primjerice ako ljudi pomiješaju 'kompostiranu' plastiku s običnom plastikom ili je bace u obični otpad vjerujući da će se biorazgraditi poput jezgre jabuke.

Neke tvrtke koje su pokušale upotrijebiti ovaj tip plastike također su sugerirale da se materijal ne raspada kako bi se očekivalo u prirodnim okolnostima.

Iz jedne tvrtke su kazali: - Potrošači su jako zbunjeni u vezi toga što znači biorazgradivo, kompostirajuće i od prirodnih materijala.

- Plastika je i dalje najbolji materijal u mnogim slučajevima - na primjer krastavci umotani u plastiku traju 14 dana duže, što reducira količinu bačene hrane, kazao je predstavnik udruženja trgovaca.

Pravilna strategija bi bila reduciranje utjecaja na okoliš predmeta koje kupujemo, a ne samo reduciranje korištenja plastike, kažu trgovci.

Britanska vlada je objavila svoju strategiju zbrinjavanja otpada u prosincu 2018. i provela je početne rasprave o tri strategije: povećanoj odgovornosti proizvođača za pakiranje, uspostavljanju sustava povrata boca i jačem inzistiranju na recikliranju i prikupljanju otpada.

Iz vlade kažu da će trgovci u budućnosti platiti za 100 posto troškova obrade materijala koji je postao otpad, dok je zasad to samo 10 posto.

Britanska vlada je zasad djelomično zabranila mikrokuglice, a potpuna zabrana plastičnih slamki i štapića za uši će biti uvedena kasnije ove godine.

Zabrana ekspandiranih polistirena je također predložena, a bit će uveden porez na plastično pakiranje koje ne uključuje barem 30 posto sadržaja koji se može reciklirati, piše BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:26