NEPREPOZNATLJIV GRAD

Zagreb se gušio u otpadu, a pogledajte centar Europe nakon slične reforme: ‘Smeće iznesu jedino nezaposleni!‘

Neki stanovnici su bijesni jer imaju samo nekoliko sati da razvrstaju smeće - doslovno

Bruxelles, arhivska fotografija

 /Profimedia

Pariz, ali i Zagreb nisu jedine prijestolnice EU-a čije su ulice povremeno pune smeća.

Bruxelles je proveo reformu prikupljanja otpada koja je nedavno stupila na snagu, ali zasad nije dala osobitih rezultata.

Stanovnici Bruellesa svoje su nezadovoljstvo izrazili na društvenim mrežama. Objavljuju fotografije ulica s hrpom smeća i žale se na nova pravila.

- Nitko nije došao pokupiti smeće u našem kvartu na (novi) dogovoreni termin. Ali netko je našao vremena da dođe dan kasnije i zalijepi ove naljepnice na desetke ostavljenih vreća za smeće, tvitao je novinar Paul McNally uz fotografiju, dodajući da su on i njegovi susjedi pratili novi kalendar odvoza.

- Naljepnice su stavljene na vreće kako bi skrenuli pažnju stanovnicima koji nisu poštivali novi raspored za odvoz, objasnio je Etienne Cornesse, glasnogovornik Bruxelles-Propretéa, javne organizacije zadužene za odvoz smeća.

Naljepnice imaju QR kod koji vodi do web stranice s novim kalendarom.

- Ostavljamo vreće na ulici 24 do 48 sati kako bi stanovnici shvatili svoju pogrešku. Naši kamioni stižu nakon tog roka, poručio je.

Što je zapravo novo u belgijskoj reformi? Naime, od 15. svibnja stanovnici smiju iznijeti otpad samo u točno određenom razdoblju. Ranije su znali kada će se smeće prikupljati.

Prema novom pravilniku, stanovnici se obvezuju da razvrstavaju organski otpad u narančaste vreće koje se odvoze jednom tjedno ili u zajedničku kantu za kompost.

Dok su neki drugi europski gradovi, poput Amsterdama, Pariza ili Ljubljane, izabrali centralizirani sustav prikupljanja smeća u podzemnim ili nadzemnim kontejnerima, Bruxelles ostaje prepoznatljiv po smrdljiiivm vrećama nagomilanima na pločnicima, piše Politico.

Kako tvrdi Alain Maron, ministar okoliša u Bruxellesu, već 30% ljudi u prijestolnici EU-a reciklira u spremnicima, uglavnom u velikim stambenim zgradama. Bruxelles pokušava povećati taj broj, ali ne ‘nauštrb recikliranja‘.

Svjetska agencija za hranu (FAO) procijenila je da se na globalnoj razini baca ili izgubi otprilike trećina sve proizvedene hrane. Prema nekim procjenama, EU baca više hrane nego što uvozi, čak do 20 posto.

Kada je u pitanju ambalažni otpad, Belgija ima jednu od najviših stopa recikliranja u EU-u, oko 79%. Prema podacima iz 2021., Belgijci u prosjeku proizvedu 759 kilograma komunalnog otpada po osobi godišnje, a na europskoj razini su ih nadmašili samo Luksemburg, Danska i Austrija.

Vlasti Bruxellesa se ne uzbuđuju osobito zbog ulica preplavljenih smećem. Predvidjeli su da će prilagodba stanovnika trajati između tri i četiri tjedna.

Ipak, neki stanovnici su bijesni jer imaju samo nekoliko sati da razvrstaju smeće - doslovno. U nekim zonama vrijeme prikupljanja smeća traje samo dva sata.

- Od 15. svibnja morate biti student, nezaposlen ili umirovljenik da biste uspjeli iznijeti smeće, zavapio je na Twitteru liberalni političar Alexandre Somma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:36